Search This Blog

Friday, 26 September 2014

23 september 2014 - 25 september 2014 [part 1]

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. hanya syukur yang mampu aku ucapkan, diatas apa yang Allah telah kurniakan, rancangkan aturkan, dan peluang yang Allah berikan.

this is gonna be one of my longest post (i assume). office has sent me away for short course for 3 days 2 nights (hehe! macam belayar lah jua pulang). and i just got back yesterday evening. obviously, ngaleh masih terasa sebab our activities were packed.

..... long paused .....

(dalam masa aku teruja ingin menceritakan kisah kegembiraan, aku rasa teruji sebab at the moment, my ipad has been detected on a recovery mode. bermakna, semua gambar-gambar, videos, application semua hilang. Allahuakbar!, while blogging i was updating my ios to 8.0.2, selapas update tiba-tiba recovery mode.. ya Allah.. Allah.. Allah.. buat seketika aku terfikir, adakah Allah ingin uji dengan menarik nikmat 'rasa kepunyaan' menjadikan diri 'rasa kehilangan'? wallahua'lam.. aku mohon Allah tetapkan imanku, tabahkan hatiku. so i guess i'll just post them stories up till here. until i got my 'lost spirit' back. i shall continue)


Jazaakumullahu Khairan!

Sunday, 21 September 2014

60 saat : terima ujian atau hasutan?

Bismillahirrahmanirrahim

telephone conversation on one fine afternoon.

A : assalamualaikum, unit ABC.
B : waalaikumssalam. dimana ne?

A : unit ABC. biskita kan becakap sama siapa?
B : inda bah, aku ne kan betanya. berapa numbur telipun XYZ ane ah?.. arah Tuan Haji 'someone'

A : minta maaf kita, inda saya tau berapa numbur telipun nya. ane unit ABC, XYZ atu... (haven't finished the line yet)
B : eh! inda jua kan inda tau!. macam mana kan tu, inda tedapat numburnya?! numbur XYZ bah!

A : inda saya pasti berapa numburnya kita.
B : inda patut eh!

A : kami inda menyimpan numbur durang, kami ada 20 unit kita.. inda saya pasti.. (again.. the sentences balum sampat habis)
B : kan be'saya'-saya tah kau! (bang! he cuts off the line)

A : *minda bermonolog*

kalau biskita disituasi macam diatas, how would you react, respond and feel?

bagi pemikiranku yang separa waras, i feel it is indeed very rude, rasa inda puas hati, marah dan macam-macam lagi. sebab you're being blamed, dimarah atas kesilapan yang inda dilakukan. tapi fikiran semakin kuat melawan kata hati, kalau tau numbur yang dipanggil is not numbur yang sebetulnya, why bother calling it in the first place? kadang, manusia ane ramai jua yang befikir untuk diri nya sendiri saja. mau manang sendiri, rasa diri labih bekuasa. jangan, cuba jauhkan sifat sedemikian. kerana yang berkuasa ada Dia. cuma Dia.



tapi kalau kan difikir sedalam-dalam nya, apa gunanya semua perasaan atu.

obviously, sudah menjadi fitrah kita sebagai manusia. akan ada punya perasaan marah, sedih dan sebagainya. but i am sure, semua atu buleh diatasi, insha Allah. perbanyakkan istighfar.

sahabat sering bertanya, samaada aku memiliki sifat marah? sudah pasti. dan aku sangat pasti. cuma aku saja yang malas untuk memikirkan dan melayani perasaan marah apabila ianya 'menyapa'. because i personally think, kita masih punya pilihan. we can either choose happiness or sebaliknya. and i choose happiness. namun, wajarlah untuk dikiaskan kepada peribahasa melayu, sarang tebuan jangan dijolok. tapi semampunya, perasaan amarah harus dikikis dan di buang jauh.

image source : google

and i found a website (prose and history) quoting a good poem on anger by Charles Lamb:

Anger in its time and place
May assume a kind of grace.
It must have some reason in it,
And not last beyond a minute.
If to further lengths it go,
It does into malice grow.
‘Tis the difference that we see
‘Twixt the serpent and the bee.
If the latter you provoke,
It inflicts a hasty stroke,
Puts you to some little pain,
But it never stings again.
Close in tufted bush or brake
Lurks the poison-swell√ęd snake
Nursing up his cherished wrath;
In the purlieux of his path,
In the cold, or in the warm,
Mean him good, or mean him harm,
Whensoever fate may bring you,
The vile snake will always sting you.

sejujurnya, hati harus ditarbiyah. inda perlu mengikut perasaan amarah. cuba untuk belajar memujuk hati dengan menganggap semua atu sebagai satu ujian. jangan sampai kitane tewas dengan hasutan syaitan, terima ianya sebagai ujian.

andai hati masih kecewa, cuba dan terus 'berbicara' dengan Sang Pencipta. hanya Dia saja 'Pendengar setia' kekalutan fikiran, ketidaktenteraman jiwa, Dia pasti memberikan 'jawapan'. percayalah.


image source : google

“Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta”
- surah Al-Ankabut 29 : 3)

semoga bermanfaat.

aku,
hamba yang masih belajar dan mencari erti kesabaran.

Jazaakumullahu Khairan!

Sunday, 14 September 2014

review novel DIAgnosis

 Assalamualaikum Warrahmatullahi Wabarakatuh


finally, i got my copy yesterday (12.09.2014). thank you white coat enterprise for the speedy transaction. knowing myself all too well (the urge to explore and curiousity kills the cat they say hehe) so i have finished reading the novel last night. some would think this is just an ordinary novel. tapi to me its more than that. i personally think. 

i would say  :

1. novel yang ringkas tapi padat with 'RBTL' (= read between the lines), not too heavy untuk pembaca on the go.

2. Dr. Anwar Fazal, Dr. Aizzat and Dr. Azah, 3 penulis dalam DIAgnosis and each of them membawa penceritaan yang berbeza. basically its a mix of short stories (tapi 'penghuraian monolog minda' yang mendalam) and penceritaan sebuah kehidupan yang sangat menginsafkan *weeps* and its also telling us, maha luas ilmu Allah. SubhanAllah..

3. one would ask, kalau this book hanya untuk para individu yang mengambil jurusan medic. i would say yes and not necessarily. why? yes, because obviously this book is written by the Doctors. but once you have a read on their stories you would agree with me. that it is not necessarily for them medic. in brief, DIAGnosis gives you the insight of the doctors' life but on the other side, its all about us. tiada yang terkecuali.

first few pages by Dr. Anwar Fazal

thoughts :

- 'biar apa pun kerjaya, tidak kira apa, jika halal sumbernya dan Al-Quran 'jiwa'nya, inshaaAllah itulah kerjaya yang terbaik untuk kita.Kerjaya yang mampu dijadikan landasan ke syurga'
- apa pun tahap dan kondisi, keadaan kita, solat jangan pernah tinggal. you would come across this on penceritaan Dr. Azah dalam DIAgnosis.
- i can safely assume based on the stories by Dr. Aizzat that life is short. make it good and never forget to learn to appreciate people, things, moments and the list goes on.

their write up are indeed mesmerising (only if you can dive in deep into the sea of their thoughts). being a half Malaysian, i am really proud for their achievement and as a Bruneian it is indeed such an inspiration. insha Allah, semoga Allah memberkati usaha mereka.

Kudos to all!
from Brunei Darussalam with love.

Monday, 8 September 2014

khazanah minda

Assalamu'alaikum Warrahmatullahi Wabarrakatuh 

Hi all. when i'm away from my keyboard, fikiran ligat menyusun cerita. segala macam kan rasanya di update in this blog. walaupun sebenarnya updating blog ane tah masalah paling sebasar-basarnya for most of the bloggers (eh? aku blogger kah? haha blogger lah sangat. entry pun ntah apa-apa ntah ikut suka suki saja becerita)

basically this blog pun when i started sebab tepengaruh konon-konon diary. i love to write 'dear diary' kind of thing (oh sangatlah pathetic) and cliche too hehe! i learnt from my younger sister because she was the first one i knew yang ada blog. i have no specific genre untuk this blog, mungkin masih dalam pencarian sebuah identiti. but memang its all about diri sendiri pulang hehe. mana-manalah.. i just hope ada manfaatnya this blog kepada sesiapa yang berkehendak, otherwise it is just another blog. lagipun it'll be my legacy (amboi) kalau Allah sudah ambil balik nikmat kehidupan dan kembali kepadaNya. mungkin kalau family rindu.. buleh membaca cerita hidupku yang ku kongsikan.. insha Allah.. semoga dosa diampunkan sebelum masanya tiba.

kheir. my intention to write tonight sebab i have lots of things to say. cuma untuk menterjemahkan kepada ayat-ayat ane susah sedikit. we just got back from another usual night out with the family. sudah menjadi kebiasaan berkongsi cerita, pengalaman, 'sesi mengemaskini maklumat' hehe. us, the siblings memang rapat with parents, ke sana ke mari with them. i don't hangout with friends, cuma occasionally kalau perlu. but only very closed friends yang our parents kenal.

walaupun our bonding session ane sudah menjadi kelaziman, often everytime we learnt something out of it. sebab pengalaman cerita from parents bukan semua buleh ada peluang untuk dapat mendangar. well mungkin ada yang bepeluang cuma inda 'sudi' untuk mendangar. or some people might think hangout with parents ane kolot, outdated and etc but not for me.

bukankah redha ibubapa adalah keredhaan Allah? keberkatan dalam hidup yang kitane harapkan. walaupun setinggi mana kedudukan kita sudah capai.. tapi sebagai anak.. siapalah kita without them. so jangan sombong.

source : google

my abati and umi, memang dari dulu serba serbi ada 'larangan' nya, ada 'salah itu salah ini'.. walaupun kadang dulu masa remaja (Allahu.. macam berabad rasanya umur masane haha) pernah ada terlintas dipemikiran kenapa yang aku buat dilarang, indung bapa kawan-kawan inda pun buat cematu. but semakin berusia semakin aku memahami, masa mula-mula memang harapkan pasrah saja and ikut kata tanpa bicara tapi amazingly now i understood every bits of it. setiap yang dilarang, inda disuruh, inda dapat.. mengajar aku menjadi seorang manusia. alhamdulillah. i can never argue, they have set the best 'perjalanan hidup' for us.

honestly, kadang aku 'terbabas' jua dalam berbakti kepada my abati and umi, but everyday mencuba untuk mendisiplinkan diri dalam sentiasa membagi yang paling terbaik for them. semoga Allah memelihara niat ku. Allahumma amin.


"jagalah ibubapamu, nescaya anak-anakmu akan menjaga kamu - Saidina Ali bin Abi Talib"
source : google

Jazaakumullahu Khairan!

Wednesday, 3 September 2014

another blog revamp

Assalamu'alaikum Warrahmatullahi Wabarrakatuh 

i am a random person (selalu!) i can be inspired by lots of thing. the other day i was looking up for some review untuk buku DIAgnosis. sebab batah jua sudah pulang i email the Author (since April 2014) almost kan give up sudah hehe! but i knew myself all too well (maybe. kadang inda jua) inda jua give up banar, so i did some follow up and email to whitecoatenterprise (gmail.com) , to my surprise punya lah capat durang reply. Jazaakallahu khairan! the Author did reply though cuma balum ada confirmation dari previous email. anyway, i am just waiting for the book to sampai (insha Allah) - yatah jangan mudah putus asa, kalau sudah ada usaha atu insha Allah, Allah pasti tunjukkan jalan *smiles*

anyway, dalam pencarian the book, i stumble accross Fatin Liyana's blog. her blog is quite an inspiration, thus my presence kali ane (haha!) so i decided to do some blog revamp, trying to bagi minimal look. simple. and bla bla (oh you know lah)

oh here it is (i grabbed from Fatin's blog) she did some review on it too.

image from Fatin Liyana

once my book sampai nanti, insha Allah will post up some review perhaps.

Kudos to the Authors.

Thank you for reading this entry !

Nuffnang