Search This Blog

Monday, 8 September 2014

khazanah minda

Assalamu'alaikum Warrahmatullahi Wabarrakatuh 

Hi all. when i'm away from my keyboard, fikiran ligat menyusun cerita. segala macam kan rasanya di update in this blog. walaupun sebenarnya updating blog ane tah masalah paling sebasar-basarnya for most of the bloggers (eh? aku blogger kah? haha blogger lah sangat. entry pun ntah apa-apa ntah ikut suka suki saja becerita)

basically this blog pun when i started sebab tepengaruh konon-konon diary. i love to write 'dear diary' kind of thing (oh sangatlah pathetic) and cliche too hehe! i learnt from my younger sister because she was the first one i knew yang ada blog. i have no specific genre untuk this blog, mungkin masih dalam pencarian sebuah identiti. but memang its all about diri sendiri pulang hehe. mana-manalah.. i just hope ada manfaatnya this blog kepada sesiapa yang berkehendak, otherwise it is just another blog. lagipun it'll be my legacy (amboi) kalau Allah sudah ambil balik nikmat kehidupan dan kembali kepadaNya. mungkin kalau family rindu.. buleh membaca cerita hidupku yang ku kongsikan.. insha Allah.. semoga dosa diampunkan sebelum masanya tiba.

kheir. my intention to write tonight sebab i have lots of things to say. cuma untuk menterjemahkan kepada ayat-ayat ane susah sedikit. we just got back from another usual night out with the family. sudah menjadi kebiasaan berkongsi cerita, pengalaman, 'sesi mengemaskini maklumat' hehe. us, the siblings memang rapat with parents, ke sana ke mari with them. i don't hangout with friends, cuma occasionally kalau perlu. but only very closed friends yang our parents kenal.

walaupun our bonding session ane sudah menjadi kelaziman, often everytime we learnt something out of it. sebab pengalaman cerita from parents bukan semua buleh ada peluang untuk dapat mendangar. well mungkin ada yang bepeluang cuma inda 'sudi' untuk mendangar. or some people might think hangout with parents ane kolot, outdated and etc but not for me.

bukankah redha ibubapa adalah keredhaan Allah? keberkatan dalam hidup yang kitane harapkan. walaupun setinggi mana kedudukan kita sudah capai.. tapi sebagai anak.. siapalah kita without them. so jangan sombong.

source : google

my abati and umi, memang dari dulu serba serbi ada 'larangan' nya, ada 'salah itu salah ini'.. walaupun kadang dulu masa remaja (Allahu.. macam berabad rasanya umur masane haha) pernah ada terlintas dipemikiran kenapa yang aku buat dilarang, indung bapa kawan-kawan inda pun buat cematu. but semakin berusia semakin aku memahami, masa mula-mula memang harapkan pasrah saja and ikut kata tanpa bicara tapi amazingly now i understood every bits of it. setiap yang dilarang, inda disuruh, inda dapat.. mengajar aku menjadi seorang manusia. alhamdulillah. i can never argue, they have set the best 'perjalanan hidup' for us.

honestly, kadang aku 'terbabas' jua dalam berbakti kepada my abati and umi, but everyday mencuba untuk mendisiplinkan diri dalam sentiasa membagi yang paling terbaik for them. semoga Allah memelihara niat ku. Allahumma amin.


"jagalah ibubapamu, nescaya anak-anakmu akan menjaga kamu - Saidina Ali bin Abi Talib"
source : google

Jazaakumullahu Khairan!

No comments:

Post a Comment

Nuffnang