Search This Blog

Wednesday, 30 December 2015

Jarak Pemisah

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Pernah berada di dalam situasi hubungan jarak jauh?
Ane persoalan umum. It could be hubungan antara anak dan ibu bapa atau keluarga, suami isteri dan sebagainya.

Based on few readings dan cerita kebelakangan, i have few lintasan minda based on observation. Untuk memudahkan penceritaan, just let mie take contoh pasangan suami isteri.

Petamanya, tahniah bagi pasangan yang mampu bertahan dalam mengharungi percintaan jarak jauh. Sama ada disebakan tuntutan pekerjaan atau situasi.

Pasangan jarak jauh yang sweet; Dr. Anwar Fazal dan Dr. Fatin Liyana, i love to read the effort they have done for each other. Semoga berbahagia hingga jannah.

All i can say, its not easy walaupun nampak mudah di pandangan.

Komunikasi. For mie personally atu yang penting. Kegagalan pasangan menyampaikan penceritaan melalui komunikasi, eventually perhubungan rapuh dan retak menanti belah ibaratnya. You need to update pasangan selalu. Obviously berjauhan.. bukan dapan mata.

Dalam komunikasi wujud cinta, kasih, sayang, kepercayaan, kesetiaan dan kemesraan.

Kecuaian kita dalam melihat penyampaian kitane berkomunikasi will let to perhubungan yang hambar.

Sebagai contoh, hati. Ianya ibarat tanaman. Ia hidup indah segar jika di pelihara dengan baik. But if di tinggal tinggalkan, inda disiram. For sure hasilnya you all know. They layu, karing dan ahernya died.

Rutin atu banarnya penting walaupun nampak remeh. Begitu juga dengan hati. Pasangan harus lebih teliti.

Kekal kan rutin di samping pembaharuan dan pengisian untuk bertahan lama. It will definitely work untuk pasangan.

Jangan ambil risiko untuk mengubah situasi atau keadaan tanpa penjelasan. Contohnya 'hilang seharian' dalam komunikasi. Always bear in mind, jarak buleh saja jadi penguat rasa tapi ia jua mampu mengugat rasa. Sentiasa cuba untuk memaklumkan kenapa kitane inda sampat call, inda sampat text, inda sampat say hi. Dan sebagainya. Sounds silly though.. sekadar atu pun. Namun jangan ambil remeh. Pasangan anda mungkin tertunggu tunggu atau hairan kenapa 'hilang'.

Ataupun kalau kitane tau awal that we will be busy seharian, maklum kan sebelumnya that you will not be able to respond on time. Atau mungkin delay. Hati akan lebih tenang.

Jangan mengambil kesempatan
"Nda apa lah, karang saja. Ia faham jua tu"
"Nanti saja tah bepadah"


For mie, atu tindakan pentingkan diri sendiri. After all kalau inda sanggup mengharungi sedemikian, baik tah hidup sendiri. Isnt it?

Anyway, Thats how it should be. Komunikasi. Bukan penting kan diri sendiri.

Kebahagiaan bergantung kepada how we push ourselves untuk mengukuhkan dan mengekalkannya. Make an effort. Ego buang ke tepi.

Recently, we liat movie IP Man 3. I love the IP Man character. Sebagai lelaki kepada masyarakat ia melindungi. Sebagai suami dan ayah ia penyayang and inda ego. He treat them very nice dan sweet. Mengalah dan tenang. You should watch the movie 1 and 2 jua.

Reason kenapa aku ingin kongsikan penceritaan jarak jauh ane sebab di malam, we had a conversation. Among the family. Ommi dan my siblings. Our cousin is getting married. Story short. Bakal husband (my first cousin) keraja di luar Brunei and bakal isteri (my first cousin too) stays here. Pernah menjadi isu perhubungan sedemikian. For mie, hanya satu pandangan aku utarakan. Apa pun hubungan dan situasi, sukur sudah asalkan sempurna.

Untuk apa dihalang, kalau keduanya sudah membuat kata putus. Sempurna nikah lebih baik daripada kemudian melakukan sesuatu yang Allah murka.

Waliyadzubillah.
Sempurna atu meluas maksudku.
Sempurna perhubungan, usaha. Dan serba serbinya.

Kenapa perlu komunikasi yang cemerlang? Simple saja. Melalui komunikasi, ianya adalah gantian diri sendiri where gambaran bagi keadaan atau situasi yang inda nampak di mata. At least hati ke hati masih dekat walau jauh di mata.

Sebab atu perhubungan jarak jauh bahaya jika komunikasi goyah.

Sama jua pehubungan kitane with Allah. Semakin kitane jauh dari pengisian jiwa dengan Al-Quran, tazkirah dan sebagainya.. iman kitane menurun. Ibadah berkurang. Bangun tahajjud berselang dan semakin hilang. Astaghfirullah. (Bagi pasangan, kadar rasa dan kemesraan mungkin menurun)

Anyway, komunikasi, pengisian yang padat dan usaha yang inda pernah jemu atu element penting. Insha Allah dengan izin Allah, perasaan akan kekal.

Hendak, seribu daya. Kalau inda, seribu dalih.

Without we realise, a minute atau 5 minutes of our time, mampu mengisikan keindahan dalam perhubungan.

Inda perlu salahkan jika wanita yang kuat menurut emosi. Inda perlu dibahaskan jika lelaki kurang memahami. Allah sudah ciptakan untuk setiap pasangan. Kitane harus bijak mengolahkan.

Jika kamu gagal memahami wanita, cintai lah dia, kasihi lah dia, hati nya pasti untukmu dan dirinya akan menjadi milikmu.

Bukan mudah, pasti akan sukar, tapi jangan pernah jemu hingga hujung nyawa. Disamping kitane memelihara hubungan dengan Allah.. biiznillah segala yang terhimpun di dalam doa, Allah perkenan.
Allahua'lam.

Aku hanya sekadar berkongsi perjalanan minda, walaupun aku masih belum lagi berada di tahap sana. Cukup jika yang aku kongsikan sebagai pembuka minda bagi kita insan yang mudah lupa.

P/s : kadang kita rindu pada kebaikan seseorang, ada ketikanya rindu pada kemesraan. Apapun, berbalik kepada hanya DIA yang selayaknya untuk dicintai sepenuh hati.

Kenapa?

Mengharap kepada manusia, pasti hampa. Duka. Kecewa.

Mengharap kepada DIA, dunia akhirat pasti milik kita.

Jazaakumullahu khairan khatsiran.

Tuesday, 29 December 2015

Redha Nya atau Manusia?

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
I have not write for quite some.
2015 almost gone. Berbaki sedikit hari saja lagi.

2016 Soon, dan usia bertambah.

What have i done dalam peningkatan iman?

What have i usahakan dalam meraih mardhatillah?

Mohon Allah pelihara dan bimbing.

Not much things though, except that my interest in gardening semakin meriah hehe. I'm loving it.

I have grown lady's finger, tomatoes (my first ever plants. Masa ane bearing a couple of fruits), sawi pun growing well, radish, lettuce (masih baIum menjadi) and unexpected lemon seeds tumbuh. I have gone through pelbagai permasalahan with the plants, ada yang died tanpa aku tahu punca hehe. Basically trial and error.

Status? Masih sama. Allah masih simpan Dia untuk ku. Insha Allah nanti akan dipertemukan. AMIN.
Ada kalanya, terlintas di minda. Untuk apa kitane in a relationship? Hanya satu. Mendapat keredhaanNya. Mohon perlindungan daripada Allah dan pemeliharaanNya.

All i wish for is perhubungan yang Allah redha. Yang makhluk serta seisi dunia pun redha.

Apapun.. aturanNya Maha Teliti *senyum*

Allahua'lam.

P/s : bicara manusia seindah sinaran purnama. Walaupun hakikatnya, akan ada hati mula merasa dipermudahkan dan dipermainkan.

Ada ketikanya aku sering bertarung dengan minda, lemas di lautan rasa. Apakah itu ilham yang DIA ingin aku tahu agar aku tidak terleka?

Kenapa dikatakan cinta jika yang diterima hanya duka lara? Bukan kah sebaliknya?

Cukup. Usah buat hati insan menderita. Terluka.

Kerana di saat hati mula terasing, senyum terakhir mengiringi langkah.. mengucapkan selamat tinggal kepada perasaan.

Tuesday, 1 December 2015

Lantera Hidup Ini

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Nampak urang putung barisan kerita kitane marah. Emosi.
Urang salah antar order kitane, kitane melenting. Kitane order nasi, yang datang mee. Order nasi goreng ayam yang datang nasi goreng daging.

Banyak macam sebanarnya hidup kitane ane. Tepulang arah kitane yang menerima dan mentadbir.
Its true though. Kadang situasi yang cematu buleh menimbulkan kemarahan, rasa inda puas ati, rasa inda suka.

I have been there but inda pernah lagi severe. Cuma dengan kata kata atau body language. Mind you, kata kata ane pun sebenar nya harus bejaga-jaga. Ia lebih tajam dari mata pisau.

This morning, masa driving kan turun keraja dalam menunggu barisan kerita, ada sebuah kerita lama warna merah.. macam corolla jua tapi i can't recall. I saw the pemandu bukan urang kitane. Urang luar mungkin berbangsa pakistan atau india. He was trying to masuk barisan kerita yang panjang. Ikut kebiasaan i will always bagi jarak sedikit di hadapan sebab in case urang dapan taundur kah apa kah.

That pemandu (lane kiri) memperlahan kan keritanya sebab ia kan masuk kanan in front of my barisan, i gave way. Dalam masa yang sama, ada kerita 4 wheel drive mungkin BMW  dari belakang arah lane yang sama with him and tarus hon. Mungkin ia marah kali sebab lambat kali kerita merah atau mengambil barisan.

I saw him (kerita merah) bagiling kepala (mungkin dalam fikiran nya. Sekadar atu pun kan di hon. Atau istighfar, wallahua'lam) and ia mengusai kedudukan ceramin pandang belakang. So mie angkati tangan tersenyum (sebagai tanda "oh its okay inda apa tu kita ambil jalan masuk barisan atu. Silakan"), ia membalas angkat tangan jua (mungkin saying "thank you, syukran)

Aku muhasabah diri dengan kejadian atu. Untuk aku mempelajari agar mampu memperbaiki diri.
Kitane ane inda jua buleh kan rasa diri sentiasa kan manang, kan lurus seulah ulah urang lain salah.
Memang pulang di mata kitane salah yang kerita merah sebab tarus mutung que.. sedangkan urang sudah jauh and batah udah be que. Cuba ubah posisi.

Bayangkan urang yang memutung atu, indung bapa kitane. Apa kitane rasa? Adakah kitane marah kalau indung bapa kitane mutung que tane? Mestilah inda kan.. malah kitane bagi jalan.

Atau urang di dapan atu pemandunya suami kitane. Apatah lagi.. dengan senyuman kitane bagi ruang jalan. Inda apa tu nda kisah menunggu.

Atau urang atu sebenarnya seorang bapa yang berabut kan ke spital sebab anak atau isterinya nazak. Fikirannya bercelaru kan gagas capat sampai. Ia tah sebab atu ia memutung barisan untul menjimatkan masa.

Based on that i can assume perbuatan kitane inda akan negative. Malah bersimpati. Kan me hon pun kitane inda sampai ati.

Nafsu amarah hasutan syaitan. Yang mudah mengapi apikan perasaan.

Sama jua misalan pekerja kadai, pelayan restoren. Sepanjang kami ada pernah makan di luar, mie inda pernah nampak abati marah kalau salah order.

Ada pernah tejadi yang masa atu arah food court. Abati order mee hoon daging. Sekali sampai kway teow. Pelayan atu pun macam realised jua ia salah ambil order.
Mie : abati order mee hoon tadi?
Abati selamba and relax saja cakap "eh bah biar tia tu. Ambil saja"
Pelayan atu kan tukar tapi abati cakap nda payah. Pelayan atu minta maaf and ucap terima kasih.

I salute abati. Sebab he did not even merungut itu ini, ane kan taisliur apa indah.. nada tu. Abis abis pun cakap, "makan saja tia. Ari lain lagi mengudar. Sama jua kanyang nya tu.. payah saja tu karang.. karang kana putung gaji nya salah oder."

Sungguh halus cara abati menerapkan nilai akhlak di dalam diri kami. Ada ketika nya dalam mendidik anak-anak ane.. nda semestinya gatak-gatak bakunyanyang, tapi halus lembut dan tepat. Abati bukan jenis yang banyak cakap unnecesarily. Bepikiran panjang jauh betahun tahun ke hadapan. Walaupun background agama keluarga kami bukan lah sealim mana.. tapi i can see Abati mendidik cara Rasulullah. Tunjuk, buat bukan mengarah. Masha Allah. May Allah grant Abati and Ommi jannatul firdausi Amin.

Anyway, banar pulang tu kata Abati. Kesian pelayan atu. Urang kitane atau apatah lagi urang luar.. inda payah. Sudah tah gaji pun cukup makan, tambahan lagi merantau di negeri urang kan mencari rezeki. Atau mungkin menyara keluarga. Kitane maafkan saja. Nda perlu lagi kan di balasi cakap macam contoh "lain kali jangan cuai atau angan angan kah bekeraja ane". Nda perlu tu semua atu.

No need. Sebab masa atu giliran nya tesilap. Esuk lusa giliran tane yang silap. Allah tu Maha Adil. Ia uji kesabaran ketane.. ia datangkan ujian atu arah kitane apakah kitane sabar dan ujian arah pelayan atu adakah ia sabar jua. Hidup dalam kesusahan contohnya. Apa guna sakitkan hati urang. Puas ati ganya tu kitane dapat mencakapi tapi nada kebaikannya dan manfaatnya.

Harmonikan saja situasi. Nda perlu di intai lagi dengan kata kata. Nda perlu di perbesar besarkan. Small matter saja tu chill. Bukan nya membari putus lihir pun kalau makan kway teow hehehe.

Walaupun hakikatnya kitane akan rasa puas hati selapas mencakapi urang, menghighlight salahnya. Atu rasa kemegahan dalam diri saja tu. Kemegahan dunia. Di mana akhlak Rasulullah dalam diri kitane?

Ada pernah teingat kuliah mufti atau ceramah ustaz. Semasa saiditina aisha RA membalasi kata kata kaum mushrikin yang menghina, tapi baginda melarang (please refer to sumber yang lebih tepat).

Betapa mulianya baginda nabi. Urang bagi kejahatan tapi baginda sentiasa baik and bermanis wajah. Allahumma solli ala saiyidina muhammad.

Mampukah kitane membalas kejahatan denga kebaikan?
Sabarkah kitane dengan hanya sekelumit ujian?
Jagalah hati, lantera hidup ini.

Wallahua'lam.

P/s : kita sama-sama usaha. Insha Allah. Kerana aku juga manusia, pendosa dan jahil namun jangan pernah berhenti menimba ilmu.

Wednesday, 18 November 2015

Gardening - Updates

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
I'm so excitteeeeeddd!
Masha Allah.. its good to see yang kitane tanam, jaga, grow very well.

I have zero knowledge dalam bab gardening but experience masa i was a little, ada sedikit mengimbas kembali. Di samping guidance from abati ommi and kenalan.

I've posting up photos and updates jua on my Instagram. Just for record purposes.

Perhaps mimie would like to share some jua di sini, since my blog ane kadang on kadang off. But i still love blogging though. cuma kadang banyak masih dalam draft. Hehe.

Here, this one is my mato (tomato) cherry. Blooming sudah. I could see cluster of flowers. Am not sure bila ada buah nya. Perhaps i just need to wait fo a little while.

I extended my research apart from perkongsian pengalaman. I google up, review some videos. this one, i really had to find time. Sebab untuk sit down batah batah streaming on videos.. payah sikit.

Kalau ingin kan sesuatu ilmu, we need to find time. Kalau nda.. sampai bila bila pun inda tebelajar. Kan kan hehehe. What i did sambil sambil, masa buat kraja di dapur (pada kebiasaan i always play ceramah ustaz don and some other muslim speaker atau learn arabic online), masa gardening i brought my ipad; mostly listening. At least i'm trying my very best. Mencuba untuk tidak beralasan =) insha Allah.

Anyway, in summary, banyak yang i learned from pengalaman urang yang awal gardening. I narrowed down my research untuk pot plantation. Biasanya urang yang tinggal di apartment atau limited space. Kalau for mie, tanam dalam pot is much convenience walaupun i have space for gardening. Potted plants are easy to maintain.

Ada skyplanters or upside plantation. I will try nanti. Sebab i had discussion sama abati.. kan minta buatkan bingkai or something untuk i hang down my plants. That will take sometime. Sebab at the moment i'm focusing on my previously bought plants dulu.

Hehehe i'm so excited dan kurang kesabaran. But abati selalu ingatkan.. one step at a time. Berinut. Cuba dulu satu satu. Liat hasilnya cemana.. tumbuhnya cemana. Abati lebih penyabar dari mie *hugs*

Remember my project the other day?
Tadaaaa..

egg tray

CBTL sandwich tray.

Oh this one i planted masa balik skulah hahaha semangat kan?
This one lady's finger i bought last friday.
Tanam arah tanah masak. Bakas parunan.

Phew.. that was my friday. I woke up very early untuk gardening. I'm lovin it. Alhamdulillah.
What are you up to lately?

P/s : inda pandai, cuba belajar. Bealasan bermaksud kitane yang inda mau buat bukan inda pandai. Take it easy. Life is all about learning.

Saturday, 14 November 2015

Maafkan dan/atau Lupakan

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Bicara soal hati. Soal kehidupan.
Kull yaum.. banyak pekara yang kitane buleh refleksi diri. Untuk sentiasa maintain menjadi positif bukannya mudah. Mungkin akan menjadi mudah jika sudah istiqomah.

Misalan, pernah di timpa musibah kawan makan kawan. Atau pun mungkin yang melibatkan sesuatu mahupun seseorang yang kitane sayang. Pastinya kitane terasa teraniyaya. How would you react.. adakah kitane kan membanci atau bedandam with that person sehingga hujung nyawa? It depends sebenarnya. Pelbagai sudut dapat di ambil iktibar.

Mungkin lupakan dan jauhkan diri atau mengelak. Lebih baik daripada mengundang sengketa.

Atau kitane mengambil keputusan untuk berniat akan membalas balik malah mendoakan kecelakaan? Waliyadzubillah. Namun persoalannya sampai bila? Adakah hati akan bahagia hanya dengan berdendam?

Personally i would say.. memang inda akan bahagia. Kerana hati penuh duka. Tapi jika benar ianya terjadi.. aku lebih rela memilih untuk memaafkan dan melupakan. Memaafkan setiap kesalahan dan melupakan segala kejahatan. Cukuplah mengenang akan kebaikan. Dan menyepikan dan menghilangkan diri itu suatu yang pasti. Walaupun pada awal mula mungkin sedikit sukar.. tapi kitane ne hidup bukan menungkat langit. Pada fikiran yang waras mungkin akan bersoal jawap. Siapa kita untuk inda memaafkan? Sedangkan baginda Nabi pemaaf urang nya. Allah Azza wajalla Maha Pengampun.

Adakah kitane buleh menjanjikan yang diri kitane inda pernah akan silap, inda pernah akan melakukan pekara yang sama?

I'm sure you would not be able to say so. Kan? So maafkan. Lupakan. Pilih lah untuk bahagia.

Inda perlu kitane kan ungkit "di sebabkan kedia aku jadi cemane", "kalau inda ku manulong.. nada ya kaya tu sipulan atu" dan sekian sekian. Rezeki kitane di tangan Allah bukan manusia.

Cuba periksa hati? Pasti banyak titik titik hitam. Astaghfirullah.

Atau masih ingin memperkatakan dengan mendabik dada "bukan ingin cakap sombong". Prof Dr Muhaya cakap, inda perlu cakap dengan mengatakan sedemikian pun sebenarnya sudah ada unsur riak dan sombong. Urang yang banar banar inda sombong, ia inda akan mengatakan sedemikian. Wallahua'lam.

Soal darjat. Soal pangkat. Soal keturunan. Kitane siapa untuk menentukan keturunan sekian sekian yang lebih baik? All of that hanyalah kebesaran duniawi.. cukuplah.. ia nya tidak kekal.

Semoga kitane mampu hidup harmoni.. amin.

Thursday, 12 November 2015

Gardening - First Timer

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum everyone!

How have you been? Its november sudah. Subhanallah.. just look at how times flies oh. Capat. Ibarat a week rasa macam sehari sebulan berlalu macam baru seminggu. May Allah protect us and shower us with goodness. Amin.

Guess what? Hehe i started to enjoy gardening.

I never knew i could be this excited hehe. Ada beberapa sebab why i planned to venture into this new leisure pursuit.

1. Mengimbas kembali kenangan with my nenda. Where i used to iski ikut nenda bekabun. Belakang rumah saja hehe. I remember we tanam, gandum (jagung), sikoi, sawi, dan segala macam tanaman. Puhun ciku, ceramai, balimbing pun ada. Lupa sudah. My age masa atu mungkin 6 to 7 years old maybe. Since dulu we lived mengadap ke pantai Jerudong.. after bekabun we duduk bawah rumah (dulu my late grandparents' house kayu and batiang) sometimes tetidur sama sama nenda lapas bekabun, ceta ceta.. awww i missed those days. And i miss her. Al-fatihah.

2. I love tomatoes and veggies. Yatah i said to myself why not tanam sendiri. Walaupun inda pandai that should not be a problem. I just want to give it a go. Nowadays macam macam kaedah buleh di rujuk. Abati ommi, Youtube, google and friends yang ada pengalaman. Siapa tau mau menjadi pebaik tah inda green finger macam Ommi. Hehehe. 

Abati Ommi kongsi cerita. Kalau dulu puas udah ne batanam tanam and segalanya membuat batas and what not. Kalau Almarhum nenda dulu ambur (tabur) saja biji sawi arah puhun tangga, siram, rumputi thats it. Hahaha bukan macam mie, be'adat' lagi kan menanam. Maklum urang baru hehehe.

3. Sumber inspirasi. Tentiu ATM. Iski meliat people gardening. Iski meliat hasil. So its one of the reason jua i started these activities.

A happy Mimie! Yay! Alhamdulillah.

I seriously started awal november. Because my jump start in october inda behasil. I planted mato mato, chinese kale sama kangkung. Only kangkung yang survive dalam dua puhun haha! Jangan lah ketawakan. I was wondering kenapa inda tumbuh. Sedih. I kongsi with Abati ommi and they came up with assumption.

Abati : pasal tanah kali luan padat atau keaingan.
Ommi : kana makan samut kali banih nya.


Weeks later, lapas bali puhun mato mato biasa and cherry and ladyfinger. Bungkar semua tanah and reuse the old one. Sekali nya apa nah....

Ommi was right. Kana makan samut. Hehehe ommi is awesome and abati too *hugs and kisses* i saw samut daming happily jalan jalan atas tanah. No wonder tanaman inda mau tumbuh.

But its okay, since i bought pohon udah at least nda batah tunggu hehehe. Last friday i transplant them ke tanah and bought tanah jua. I did it myself. Kan rujuk abati ommi bejalan masa atu. I was alone trying to figure out cemana kan tanam. Tanah cemana. So i just went hentam kromo yang panting betanam. I google up sekali sekala and few tips dari kawan.

I asked lots of questions, i stories a lot jua to abati ommi. Alhamdulillah they're very supportive.
This is Abati, masa abati bagi suggestion and idea macam mana kan tanam.

walaupun tah sekadar saja nya urang excitement anaknya ane untuk batanam.. but still abati seriously concern and bagi idea. May Allah grant abati ommi jannatul firdaus! Amin.

Tadaaa.. ane hasilnya. Syukran jazilan ya abati! Love you to the moon and back. I was tekajut ne sebab abati diam diam buat kan batas.. abati lagi yang urakkan plastik supaya mie inda payah malar cabut rumput, lapas atu bagi batu bata so that nanti tinggal isi tanah saja.. awww... my sweet abati *mie menangis seberadih* Allahuakbar.


liat abati, jam di tangan inda tinggal. hehehe. even sleeping pun jam pakai. kamas complete bapakaian hahaha. sebab abati cakap, in case if anything siap sedia. nda payah. which is true jua kan.


this is happiness. menyangkul tanah masak bakas parunan. i did this voluntarily.

ommi saw me bakabun in my palazo pants (shown in the photo).

ommi : ah anak ane sadang, seluar mahal mahal di bali di pakai nya bakabun.

haha! okay okay.. let mie explain.

first. seluar ane nda mie pakai untuk bejalan lagi since i do not wear pants for the past couple of years. i saw online, i thought palazzo pants ane okay inda berapa tight. labuh kibar kibar macam skirt yet still i do not know how to pakai them. sama the pattern membagi awkward. yatah jadinya seluar di rumah saja and pakai bakabun pun okay jua hehehe.

i bought it for 70 or 90 ringgit kali. can you see that? obviously money cannot buy you happiness. semahal mana pun barangan atau standard kehidupan kitane, still akan menjadi sia sia kalau kitane inda pernah tau untuk bersyukur. ujian di saat kitane bahagia dan berkemampuan lagi tough daripada di uji dalam saat kesusahan. antara dua, sama ada kitane makin menjauh atau mendekat dengan Allah.

but then again, money can create happiness. it is keperluan jika kitane gunakan di tempat yang sepatutnya. dalam 100 duit kitane, atu sebenarnya Allah titipkan untuk kitane bahagikan untuk diri sendiri, keluarga and yang memerlukan. Sebab atu kitane selalu selalu rajinkan menginfakkan harta kitane di jalan yang Allah perintahkan. Nda perlu sangat bebelanja behabis habisan hanya sekadar untuk rasa puas ati. Tapi inda jua di larang. As Mufti Ismail Menk said, asal ada majlis buat pakaian, bali kasut sampai 45 pasang *ouch*. Nada jua urang kan meingati tu. Yang penting keperluan andd kalau pun kan buat baju, make a promise to Allah yang we will donate satu baju setiap kali kitane buat yang baru. (Cuba cek lemarih, runtuh kali sudah hehe. Astaghfirullah)

Anyway that is why lah i never like to buy things online ane. Membazir kan duit (tu bali palazzo sebagai contoh) nampak lawa tapi sudah sampai di tangan, inda tia ngam. tapi kadang ada jua lah mengikut keperluan. yang penting tadbir nafs sebaiknya.

For mie, sekaya mana pun, se tampan/cantik mana pun insan kalau akhlak nya jauh dari acuan Al-Quran dan jiwa nya kosong dari Al-Quran. Its zero nilainya. Diri bukan lah di kalangan 'alim. Hanya manusia pendosa. Harta bukan segala-galanya. May Allah protect us. 

Jangan mudah ditipu, tertipu dan menipu dengan harta kekayaan pangkat.

Nah look who is more excited membuat lawatan?
Alum siap tu mayrel. Gagas jua eh. Hehehe.

Masa abati diam diam buatkan batas di belakang umah, i was doing this project.
Mie keraja kan abati punya tools. Hehehe.
This one i reuse tray talor untuk menyamai. I saw on youtube and find the closest materials.

I was on MC ne masa last monday. Ada infection on my both eyes. When Allah tested you with kesihatan, baru kitane merasa betapa nikmatnya waktu sihat. Alhamdulillah. Anyway I tried to sleep that afternoon tapi dua jam udah pajal ndamau tidur. So i decided to do gardening.

Will post up some updates. Whether this will tumbuh or not.

Segala peluang sudah tersedia dibukakan Allah melalui perantaraan manusia, segala ilmu sudah terbentang luas untuk kitane pelajari dan dalami. Tinggal saja lagi kitane mau atau terus menerus beralasan. Tepuk dada tanya iman.
Ilal liqo.

P/s : syukur dengan nikmat Allah. Dan barakallahufiikum buat insan insan yang berkongsi this happiness.

Thursday, 29 October 2015

Cinta itu buta

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ 

Cinta itu buta
Mungkin hanya pada pandangan mata
Jika hati dilapisi iman
Pasti tidak.
Kerana apa?
Kerana hati merasa. Namun hati-hati dengan cinta khuatir ia perhiasan musuh manusia nyata.
Jika terjebak sama, susah untuk bernyawa.

Jika aku kamu tanya tentang cinta, aku hanya mampu tersenyum. Kerana aku tidak mengenal apa itu cinta.
Aku cuma punya cinta untuk diberi. Masih aku simpan sehingga kini.
Cukup untuk diri sendiri, keluarga dan ilahi,
Dan nanti. Untukmu suami.

Akan aku hiasi taman hatimu dengan bunga cinta sejatiku
Akan aku sirami jiwamu dengan sinar ceria
Akan aku genggam erat dalam hati

Aku wanita mungkin sukar untuk engkau mengerti rajuk ku yang tidak bertepi
Yang seringkali rajuk ku sepi kemas ku sembunyi
Andai diriku tidak mampu engkau fahami..
Cukuplah engkau menyintai aku sepenuh hatimu tanpa jemu sehingga hujung hayatku

Thursday, 22 October 2015

tattered Hilda


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum.

alhamdulillah thumma alhamdulillah.

bought this outerwear dari butik Hayaa Musfirah. one of my favourite in nude colour.

*here is photo few weeks ago sebalum my hilda beragi ragi hehehe*

and guess what, a torn hilda (see photo di bawah)


it was rather a funny moments. and i wasn't panick. masa atu rilek tahap gaban saja rasanya.

masa kan jalan turun arah moving belt escalator, hilda got stuck. sikiiiiit ganya menyangkutnya. i was kinda blur jua masa atu, macam sampat lagi dalam hati cakap "ai, cemana buleh, menyangkut ka temasuk ne kain ane?"

so all flashbacks masa becerita sama abang (my cousin) few months ago pasal urang tekapit, tesapit, tetarik kain and the what not arah escalator. And now it happened. sendiri mengalami. my abang is a technician bekaitan hal ehwal lift, escalator. my abang and uncle pun selalu pasan,"kalau kain jenis static, yang panjang mengirit, bisai bisai. pasal escalator atu begigi tu yatah mudah menarik masuk tu" sebab durang selalu sudah mendapati dan menjadi penyelamat untuk incident cematu. di Mall pernah, arah escalator jungle gym di kiulap pernah jua urang tesangkut kain. lagi hebat sampai kuyak and.. astaghfirullah, terdedah aurat. waliyadzubillah.

pasannya lagi, kalau bediri, batis atu jangan di sagirkan di siring siring sebabnya sana yang mudah masuk kain jua. just stand within the yellow line atu. kain singsing.

plus if you noticed ada some escalator yang disiring nya ada "rerambut" kana pasang. atu untuk safety jua nya abang.

jangan panik atu saja. sebab be it escalator kah, lift kah, ada stop button nya tu.

kalau arah escalator, liat saja arah ujung nya atu ada stop button warna merah. in case apa apa tejadi, lusiri atu dulu. i mean kalau ampir. atau suruh urang kah. 

kalau arah lift, atu andang ada safety udah. walaupun ia teberanti tangah tangah macam separuh pintu, rilek saja. sebab dapat manually di naik kan to level yang paling ampir. (yang penting lift atu sentiasa ada maintenance) inda payah panik membari watir, oxygen cukup tu hehe (nya my uncle and abang). lagipun kalau kan call for help pun dapat, ada "halo halo" nya tu yang yellow kali button nya (kalau lift schindler. kalau lift Otis atau Mitsubishi, inda pasti warna apa)

so i was like imagining.. kalau stuck arah lift lapas shopping.. buleh sudah ba urak tikar, mengupi duduk dalam lift bawa rilek sementara menunggu urang datang menulung. hehehe kalau ommi dangar ne for sure ommi cakap "bukannya kan di peibunkan tu."

sorry ommi hehehe.

inda apa.. chill saja.. hidup ane inda perlu kitane stress kan. tangani dengan baik and yang penting senyum. dunia hanya persinggahan, yang penting Mardhatillah.

so when ianya tejadi to myself, i was calm. barangkali i know what to expect apa yang akan tejadi. abis cerita kuyak and tarik saja kain. mula mula i just hold on to kain atu, betahan. mana tau menyangkut biasa saja or mungkin dapat diselamatkan. tapi macam after few seconds macam temasuk menarik ke dalam. so pigang kuat kuat my hujung kain hilda and pulled it up. kancang jua menariki escalator atu (artinya Hilda atu high quality sebab payah jua kan carik, hats off to Hayaa Musfirah) makin kuat di tarik kain makin escalator mengancangi.

but alhamdulillah, i'm safe. *syukran jazilan👳🏻*

muhasabah diri.

for me kejadian/musibah yang not a pleasant one (i supposed. well at least people would think so about it) is a good thing in a way. sebab kalau kan di ikut kan kitane akan rasa ...

"aaarrgghhh.. sayang jua baju ku baru bali ne"
"membari malas ne escalator ah. *with sumpah seranah*" astaghfirullah
"menyasal ku lalu sana"

dan pelbagai lagi negative thoughts.

cuba pikir balik.. untuk apa jua kan kitane jadi kan sesalan benda cematu. its duniawi. so i choose not to. kalau pekataan negative atu inda mendatangkan kebaikan, buat apa di ungkapkan. diam itu lebih baik. hehe tadbir hati.

Allah sudah tetapkan. ianya pasti akan tejadi.

in summary, aku cuba menghalusi dalam mentadbir hati untuk melihat dari sudut kebaikan,

~ mengajar aku untuk melihat hikmah disebalik kejadian
~ belajar menghadapi "kehilangan" / kerosakan. sebab kitane ane milik Allah and will kembali jua kepada Allah.
~ latihan mental dan hati menghadapi situasi, agar lebih tenang.
~ merenungkan ianya sebagai "mesej-mesej" Allah, apakah kitane sudah banyak dalam kelalaian, kemungkaran
~ membuat sedikit sebanyak pebandingan dan mensyukuri.
~ mungkin diri kurang dzikrullah. sebab teingat kata Ustaz Haji Shari Haji Sulaiman, binatang segala ambuk ucing atau apa saja yang mati macam telanggar kerita barang jalan atu, ada di nyatakan di dalam kitab, sebagai makhluk yang malas be dzikir. yatah mati nya cematu. astaghfirullah...

and banyak lagi banarnya. sebab after that kejadian, i went shopping lagi and dalam bershopping atu aku banyak berfikir dan muhasabah diri. udah kan menulis arah blog ane, ilang sudah idea sebab flow nya banyak dalam pemikiran awal tadi udah hehehe.

banarnya masa mula bali hilda, i wanted to alter sedikit sebab panjang mengirit. atau pun lipat and bagi manik hujungnya.. sebab sayang kan memapat. and now, kejadian atu sudah jadi satu asbab untuk aku mengantat ke kadai and putung sikit (in this case putung banyak sebab kuyak nya quite  basar though). hehehe kan hikmah tu. kalau inda cematu.. sampai beketurunan pun inda teantat tu hehehe.

sit back and relax. senyum dan teruskan muhasabah diri. Insha Allah.. 😉

on another side of the story. after quite some time, barutah te minum CBTL. had a regular size of Hazelnut Latte. and oh i just activated my CBTL online coupon. alhamdulillah. have you?


masa balik rumah, i story arah abati ommi.

abati "eeh, baik jua kain ganya. membari ijap kalau diri taturut"
ommi "tau kain panjang, singsing awal awal. udah dipasani amitmu"
sister "aku pulang yang selalu ijap tu ma maliat kain ka mimie"

masha Allah, honestly.. itulah kata kata cinta from family member. just how lucky and grateful i am. semua urang sayang kan aku. they care about me.. alhamdulillah. 

p/s : cinta anugerah terindah. kasih abadi peneman resah. dikala hati gundah gulana, Allah titipkan rasa pengubat duka.

eh random jua si mimie ane. tiba tiba terilham. anyway. have a good night sleep. wudhu, doa dan istighfar. laila saedah.

wallahua'lam

Sunday, 18 October 2015

Lautan Rasa

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum.

Usai isya', i thought of browsing my tumblr. Lama sudah inda melawat. Scrolling down to see this picture. *sweetness overload* serious.. comel. Haish.. disebabkan ke'sweet' dan ke'comel'an this photo, i think i too need a husband now. Hehe! Ya udah.. usah bemimpi sampai ke bintang.

*rasa-rasa my future husband buleh sweet dari ane?.. if yes berbunga bunga hati. Tidur pun buleh sanyum kali sampai ke pagi sambung malam 24jam hehehe*

Jom bebalik ke bumi yang nyata. Kehidupan berumah tangga, it will not promise you keindahan setiap masa. At least thats what i have winessed. Pasti akan ada pasang surut, suka duka, kecewa bahagia.. rajuk lara.

Keindahan dalam perhubungan yang halal. Dan bagi yang masih belum halal.. mohon jaga diri, jaga hati dan jaga serba serbi (nota buat diri sendiri terutamanya). Syaitan menghias seindah-indahnya bagi setiap pekara yang haram dan akan menutup tirai keindahan pada yang halal. Thats why, yang haram kita mudah tertarik dan teringin. Pada yang halal seakan hilang seri keindahannya. Yang membezakan, iman (iman pun ada turun dan naik, hati-hati)

There is quote saying for perhubungan yang belum halal i.e. relationship before marriage - "you love me. i love you. shaytan loves us". Astaghfirullah.. waliyadzubillah.

As abati ommi always cakap, "kawin ane bukan kan sehari dua". True much though. Its like mengenali, mengasihi, menyayangi, menerima dan membawa seseorang dari dunia yang berbeza masuk ke dalam dunia kita. Sama ada menemukan keserasian atau sebaliknya dan sebagainya.

Its not like, kalau sudah inda suka tinggalkan atau abaikan. Eehh mudah nya? Hmm.

Sungguh, yang Allah sudah tetapkan dalam memilih pasangan adalah panduan yang paling terhebat.

Kita pasti akan kecewa jika memilih kepada kecantikan/ketampanan pasangan, sebab once they aged.. pandang sebalah mata pun entah nda mau kali *sobs* (dear husband, can we grow old together please? Insha Allah)

Kalau pilih kekayaan dan harta, what if they jatuh miskin and papa? Adakah hati akan turut 'miskin' dalam memberikan cinta?

Kalau memilih keturunan, which is very important too. Kita manusia, siapa yang dapat menjanjikan. Walaupun growing from the same roots but projecting different branches. Tidak perlu ungkit mengungkit keturunan siapa lebih hebat atau mulia. Jika telah berada di situasi keluarga yang kurang menyenangkan, biar kita yang cuba ubah generasi agar menjadi lebih baik.

Kerana agama? Wajib. I need not explain on this. Kita semua sudah maklum. Pilih lah sebaiknya. Mohon Allah tunjukkan jalan yang benar.

Kerana Allah telahpun menjanjikan dalam surah An-Nur. (Jom selak lembaran kitabullah dan hayati)


Jumpa? Pasti. I told you so. Sebab al-Quran adalah buku solusi. Setiap persoalan, Allah sudah terangkan semenjak 1437 tahun yang lalu. Wallahua'lam. If kitane baca baru jumpa.

Perhaps if i could share my humble thoughts on how we as individual live in a marriage life (walaupun itu bukan bidang kepakaran ku *aiseh*) tapi secara umum dan logik nya (praktikal balum lagi ne. Cuma theory semata-mata). I would say, menjalani kehidupan berumah tangga.. kekuatan dalaman diri perlu ada. Ilmu harus mantap. Physically and mentally. Sebab, kitane manusia yang punya emosi ups and downs.. so..

1. Terpulanglah kan menghadapi dengan cara cemana pun.. yang penting harmoni dan berpaksikan agama bukan memperkotak-katikkan soal agama.

2. Yang paling penting. JANGAN MUDAH JEMU. True what.. kan kitane ne sifatnya mudah kelanguan. Jangan langu to say i love you, i miss you dan yang sewaktu dengannya. Bukan hanya kata-kata, perbuatan pun mampu menunjukkan rasa. Try it. Sebab perasaan ibarat tanaman. Perlu untuk di siram sentiasa. Yang penting kesungguhan dan keikhlasan. 

Alasan 'lelaki kurang menyatakan cinta' is way too much. Wanita pun kadangnya. Tepuk dada tanya iman. Jika ingin bahagia, kenapa perlu berkira. Bukankah cinta bermisikan syurga bersama, usaha sehabis daya. Bagi isteri, tadbir emosi sebaiknya. Don't be too emotional. Be realistic. Perubahan untuk kebaikan. Apa salahnya =)

Jangan langu (jemu) untuk memperbaharui segala apa pun yang menggembirakan your marriage.

Jangan langu untuk sentiasa mencipta 'sweet moment' bersama. Jangan ego. Sweet moment can be anything. Terserah creativity masing-masing.

*Comel! And i'm melting*

And romantik cara Rasulullah. Kalah tu romeo juliet. I'm serious. =)

3. Variasikan kehidupan. Konsep "littlethingsmakemehappy".

4. Belajar menghargai. Walau apapun. Be it sekecil-kecil perkara. Its a way of saying i love you jua. Kan kan..

5. Jangan bekira dan mengharapkan balasan. Happiness is all about giving. Give more. And more. Love more. Without having to ask for something in return.

6. Solat sama-sama. Ustaz Don said. Kalau buleh solat dalam bilik tidur. Sebab if sekiranya terjadi perselisihan faham antara pasangan, insha Allah akan reda sebab mengingkatkan yang he is my imam and she is my makmum. Rasa kembali tenang. Cinta bersendikan agama itu indah. Masha Allah.

7. Jangan pernah berhenti untuk belajar. Belajar menyemai kasih, belajar menuntut ilmu Allah, belajar hal ehwal pentadbiran kehidupan dan belajar belajar belajar. Perbaiki diri. Ilmu salah satu kunci kebahagiaan.

8. Tiada yang utama melainkan bersama sama mencari redha Allah.. masha Allah.

Read here at theroyals501.tumblr.com , You'll be inspired.

I have more to say but i shall continue nanti. Insha Allah.

*you and me, together. Okay husband? Hehe. Jangan la sudah macam ane.. ditinggalkan jauh jalan..*

*cinta kerana Allah bukan hanya sekadar di lisan penghias bicara*

Untuk jatuh cinta itu mudah, tapi untuk bertahan di dalam percintaan/perhubungan itu sangat istimewa. Allahuakbar. Bagi yang berjaya, rumah tangga anda hebat.

Setiap kelemahan pasangan, perbaiki bersama. Setiap kelebihan pasangan, raikan bersama.

Marriage is all about sharing. Pahit manis kongsi sama sama, please do not hide apa pun. Eventually akan diketahui jua. For me, being transparent and willingness to kongsi apapun pekara pebaiktah remeh temeh.. i would prefer that way. Komunikasi.

Do things sama-sama. Bagi isteri, taat pada suami. Teringin to shape myself untuk menjadi seperti mutiah, penghuni syurga. The way she jaga her husband, masha Allah.. indah dan teliti. Rasulullah too, i love to read his life marriage with saiditina aishah. Sweetness level yang tertinggi, subhanallah.


I shall end this now. Panjang berjela cerita. I pray to Allah, sebelum aku menemukan cinta manusia, aku mohon untuk tidak dijauhkan dari cinta Allah. Misi utama mengejar cinta Allah dan cinta manusia menyusul, insha Allah.

*ya Allah, i'm in need of your guidance, purely yours*

P/s : tiada ku pinta yang sempurna, cukup dia dan aku yang akan mencipta kesempurnaan. Tiada ku pinta alim ulama, cukup dia dan aku yang akan seiring sejalan menuju ke syurga dengan memperbaiki amalan. Cukup dia, hanya dia, pemegang kepada kunci pintu syurgaku. Allahumma amiin. Sudah jumpa? Belum. Bila? Itu rahsia Allah.


Wednesday, 14 October 2015

01 Muharram 1437

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

May Allah protect us, bless every single one of us and shower us with happiness and put us in a state of being thankful. All Praise to Allah.

Muharram, tahun baru. Salam maal hijrah ya saddiqi wa saddiqoti.

I would say my first Muhharam was a very well spent one. Morning kickstart was awesome, had a good and superb errands too, sweet and quality time with abati ommi; was joining them ke kabun, had my car washed (mampu cuci sendiri saja at home hehehe) and simple yet beautiful family dinner as the closing of first Muharram al barokah.

So much so, i have lots of thing to be thankful for. Masha Allah. A real contentment.

Dengan rahmat dan nikmat masa yang Allah berikan. I got to fill them with all sorts of happy little things.

Hidup itu indah jika memilih untuk bahagia tapi adalah sebaliknya if you keep on embracing the negative vibes.

I'm particularly a very selective person. I choose what i want to know, i choose what i want to feel or hear. Dan biznillah, dipermudahkan.

Anyway, pilih bahagia insha Allah hati akan bahagia dan akan membahagiakan. Jaga adab dan akhlak sesama manusia, pasti Allah kurniakan kebaikan.

When i mentioned that, i'm not very keen kadang meliat dikalangan kitane (of which tiada terkecuali diri sendiri) how we treat people misalan nya. I've been listening to Mufti Ismail Menk's lecture on how we should behave sesama makhluk tuhan. Be it manusia atau binatang.

I wish and we should ambil contoh akhlak Rasulullah Salallahu 'Alaihi Wassalam. Yang sentiasa belambut and manis muka, akhlak masha Allah.. indah, walaupun with siapapun. Hatta, sama musuh tawanan yang kan membunuh baginda, pun masih concern and care if sudah di bagi makan minum atau inda.

How about ketane? Antah antah siap dengan caci maki kali. Allahu. Apa level treatment kitane arah manusia yang punya harta pangkat dan nama dibanding yang hanya biasa, malah hina dina di mata kita? Astagfirullah. May Allah forgive us.

Akhlak. Jaga dan pelihara.

Anyway, yesterday, i went to kabun. Ikut abati ommi. I do not know cemana kan address it.. its a place where we often bepiknik. Its either i address it as kabun or tampat piknik.. regardless its my favourite hideout. Hehehe. Our piknik ane.. bukan di pantai tapi dalam hutan belantara. Aaahhh.. life is a bliss. Subhanallah.


Those were my survival pack hehehe.

1. Minuman wajib ada. Because i cannot go out with minuman.

2. Wudhu kit is a must, wajib, perlu. You never know bila wudhu akan terbatal so might as well sentiasa bawa ke mana mana. Hehehe remember on our azam in the previous post untuk cuba istiqomah menjaga wudhu from time to time? Biiznillah. Teruskan istiqomah.

For me its a bliss sebab di kabun abati ommi ada keep clean water untuk bekaut. Buka tudung sekajap nda masalah.. nada ba urang lintas lintas. Alhamdulillah. And i brought mini sejadah and tinggalkan saja di junjung sana. Khalas. Siapa saja buleh gunakan nanti.

And the funny thing was, masa yesterday i found out the plastic simpan sejadah was torn. Ommi cakap "dipupul ambuk" hehehe! I think that monkey pun kan pinjam solat.. masha Allah.

Oh the best thing is, you got to perform your prayer di hutan, atas rumput. But just make sure, kalau berkelana.. sila lah bawa keperluan telekung (kalau biskita jenis yang inda biasa) hehehe.

But kalau pakaian sudah tutup aurat and inda jarang and bersih. Stukin kaki pakai and stukin tangan (kalau lengan baju nada cuff) by all means, buleh sudah solat tu. Nada jua kan bagi alasan.. alah telekung tinggal? Haliwat bekaut? Nada pencuci muka? Kan.. astagfirullah. Semoga Allah jauhkan kitane dari sifat cematu and mohon Allah permudahkan jua.

If kitane pernah cematu inda apa, hijrah segera ke arah kebaikan. Thats us. Manusia. Hamba. Inda pernah lari dari sifat kejahilan. Usaha dan doa. Buat semampunya. Nda perlu lah kitane kan menghukum siapa siapa. If kitane mampu solat on time, alhamdulillah syukur Allah permudahkan. Kalau selalu tinggal and lalai, its about time to check dan muhasabah diri sendiri. Usaha dan terus usaha. Inda payah jua sampai kan menyakiti hati urang and say 'masuk neraka' karang and words yang inda mendatangkan kebaikan. You know what i mean kan. Jaga lisan. Siapa kitane untuk menghukum? Itu hak milik Allah Azza Wajalla.

3. A book. At least. Apa pun just incase you need to kill the time atau nourish the mind and soul. I got this book di Popular Bookstore. It gives you a good insight how to be positive dan bersyukur pastinya. Bedasarkan kisah kisah yang pernah terjadi. Chicken soup for the soul. Light yet meaningful.

Hati dan pemikiran kitane ne mudah berubah, level keimanan pun ada turun naik. Yatah we need to find time untuk isikan rohani. Sentiasa bandingkan diri dan kehidupan with urang yang less fortunate. Supaya kitane menghargai.. we live a better life banarnya. Syukur. Jangan bandingkan sama urang yang punya harta menumpuk di daratan di lautan. Khuatir menimbulkan hasad dangki atau inda basyukur.

4. Powerbank and iPad. Hahaha needless to say more. Ommi selalu cakap "gambarnya ada, cuci nya nada" hahaha 'afwan ya ommi.

5. Bakas tray talur. This is another option kalau kitane kan keluar ke mana mana especially tampat yang banyak rangit. And oh you would not want to know... i had been in a very bad condition caused by them and sungguh, nightmare with mosquitoes dan yang sewaktu dengannya. Allah.. sungguh azab.

Mau story sikit?  Hehehe i try to kongsikan. Dulu masa di pantai, i was bitten by Agas. Species mosquitoes tapi kalau siapa yang mudah sangitan.. kompom menangis inda tidur malam. Because i did experience. Almost ke tahap buleh pengsan inda sadarkan diri. Sebab more than 15-20 gigitan at the back of my both kaki up to thigh.. itchiness nya tahap dan ke level buleh kan telakap tu menggaru kaki. I cried. I put ointment dan segala macam ubat hospital dan the what not. Bawa spital masih balum baik. And dalam tempoh first 24 hours.. i could only tidur few minutes. Atupun tidur duduk hehehe. Tapi inda apa lah semua atu pengalaman hidup kan. Muhasabah diri. Kuasa Allah menjadikan binatang atau serangga se alus alusnya dapat melemahkan manusia yang sesempurna kejadian. Allahuakbar. Usah takabbur.

Some people might think, alah gigit rangit jua saja. Well, if you're in my shoes.. you would think or behave otherwise. Manis macam gula gula kali my blood ane sampai rangit suka urang sedangkan my family yang beampiran inda jua kana gigit. I guess the mosquitoes love me much. Hehehe.

So, Abati ommi paling awas ne kalau kan turun ziarah maqam nenda, kabun atau barsihkan halaman di rumah. Bawa tray talur and lighter. Try it! And just to be safe pakai insect repellent jua okay atau losyen.

Later, reached home. Tarus kan pindah kerita masuk garage. And ommi said "kalau inda, cuci tarus kerita kali?" I agreed instantly. Hehehe.

Banarnya ikut hati memang nda suka liat kerita kamah. Kalau dulu with less committment (dan kemalasan kadang) belinang tu kerita. I love cars.  My favourite first car was S15 Silvia since menengah kali hehehe.

Then now my car (not actually mine. Sebab atu hadiah abati to ommi masa ommi's birthday. But since masa mula kraja dulu nada kerita.. ommi bagi pakai. I remember masa atu i paid for that car.. plus minus $500 per month. With my salary that time mungkin $700-$800 saja. It was painful Allahuakbar hehehe) so thar car its not by choice but i happened to love it, Mitsubishi Galant VR-4, Eight generation. Syukran ya abati wa ommi.

Sekadar perkongsian, i seldom send my car for wash. I mean di kadai. Sebab i know i can do it sendiri. Pernah few years back, i sent for cuci luar and dalam. It was quite disappointing pulang. Nda langis. I had to bagitau "ane masih lagi kita.. ada habuk. Ne yang ane balum langis.. bla bla bla" atu especially vacuum dalam kerita. (Except yang di Hama, Rimba) atu quite langis tu.

Have you ever experienced the same? =D

Buleh di kira dengan jari i sent ke kadai. Kalau ommi, memang nda suka langsung antar kadai. Nya ommi "ganya galant.. kerita sanang damit. Baris tanganku pun nda cukup" (dalam meaningnya tu. A self reflection) hehehe see. Plus ommi cakap membazir. Ouch. And "mati cat kerita karang. Di kadai atu makai umu sabun. Sayang kerita" Ada banarnya nya ommi atu jua. Alhamdulillah my car sampai ane masih preserved metallic warm silver nya.

Tapi malas tah jua ne kadang diri ane. Kalau sudah ngaleh. Haish.. disiplin please. Astagfirullah..

Sama, knowing myself, kalau inda 5 jam sama kerita temasuk cuci + cleaning + waxing, mana sah tu hehehe. Yatah membarinya setangahari merusah kerita saja. (Tambah tia malas) hehehe. Sebab atu tah kali jua nda rajin bawa kadai.. sebab kadai inda langis and nda meet my expectation *cry buckets*

Tapi cons nya, kerita kamah. Allahurobbi. Kadang kalau sudah ati inda lagi tahan.. ngaleh pebaik.. basuh tah jua sendiri bekarih hehehe. Sakit mata meliat kamah atu.

No komplen okay, syukur sudah ada kerita. Alhamdulillah thumma alhamdulillah.

On a light note, i love cuci kerita masa ujan turun, lagi labat lagi siuk. Hehehe i got to play in the rain and memudahkan jua untuk umu kerita. Have you tried? You should! Its super fun hehehe. Masha Allah.. subhanallah.

Next. Guess what, i had nasi ayam steam scr for dinner.. yum yum! Our family dinner was take away from scr. Thank you baby sister for helping to simbatkan. I seldom makan dinner. Bukan sebab diet.. no no. I cannot diet diet ane. Confirm lagi sahih. Inda pernah bejaya hehehe.

Maybe i can share my routine. Perhaps if this works on you. Khalas. Sila cuba ya.

I have no intention, langsung nada niat kan diet or turun kan my weight. Sebab i love foods so much! I did not know when i started to loose weight. Well sedikit jua saja i loose some KGs, around 5 to 6 kgs. In summary, give it a go the followings:

1. Istiqomah Puasa sunat isnin khamis (or any other puasa sunat) our body need rest too. Plus, its sunnah. Sollu'alan nabi! Allahumma solli ala saiyidina muhamma.

2. Gradually kurangkan makan malam. For me i often tetidur hehehe so unintentionally i skipped dinner. Most of the time. At least jam 7 pm stop makan. Sebab our body payah kan burn calories sebalah malam. Mostly I had my dinner at 6 pm. It depends. 

Have you heard, "breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper" quotes?

3. Kalau Ramadhan, makan selalunya sikit. Sebab mudah kanyang. Ibaratnya, 3 tablespoon nasi pun cukup sebab lauk gulayan lagi kan. Alhamdulillah. Lapas atu rushed besiap for tarawikh. Pecaya or not, if during puasa and full set tarawikh plus witir. It is indeed a good exercise. Maybe you will not realised, by the time Ramadhan sampai sebulan, you have already loose a couple of kilos! 1 syawal celebrate. Lapas atu sambung puasa sunat straight 6 hari di bulan syawal. Nawaitu lillahitaala.

4. I have stopped my routine yang balik kraja turun kraja singgah ngupi, hehehe. I have stopped visiting my favourite coffee place (occassionally saja kalau perlu) tapi untuk stopped permanently atu indalah a.. cuma i manage them wisely saja. Siuk pulang makan di luar, mengupi hari hari. Tapi the benefits nda berapa more to our side. Menjadikan diri inda berdisiplin. Mampu or inda mampu bukan satu persoalan tapi menyumbang jua. I tried to muhasabah diri. Hidup adalah untuk long term. Walaupun umur inda menungkat langit tapi perlu jua membuat pesiapan. Of which aku sendiri telalai. Sebab kitane inda tau mungkin akan memerlukan perbelanjaan yang basar mengajut kata abati. Dari segi kesihatan lagi. Sebab we tend to eat more. Another point, muhasabah diri, kehidupan with lifestyle bebelanja inda behemah atu buleh lead to pembaziran jua. Adakah sekadar untuk nampak "gah" di mata manusia? Astaghfirullah. Mohon Allah jauhkan.

If kitane ane seorang ibu atau bapa. Macam mana kan didik anak anak konsep kehidupan dan kewangan kalau sendiri pun inda berdisiplin. Agree? Before ajar anak anak, diri kitane yang perlu mulakan dulu. Kan kan? Mana dapat main cakap saja. Yatah membarinya kitane especially mothers macam "begatak" atau "membebel" tapulang hehehe. Not good though. Cara Rasulullah, baginda buat untuk umat ikut. So we try to implement.

As far as i remember, abati ommi inda pernah tunjukkan "kehidupan mewah" masa kami masih bedamitan. They had to "tapuk" sebab untuk didik kami. Its not easy though. Lagipun kehidupan dulu atu pun nadalah semewah mana. Susah jua.

Abati ommi ajar, menabung. Pebaiktah be incit incit. Ada masanya kegunahan tu usin tabung.

Masa skulah randah, darindarjah Pra kali. Abati ommi bagi 50sen. Its either we belanjakan sekali sekala. Atau pakai 30sen and simpan 20sen masuk tabung.

Masa menengah, kana bagi seringgit sama jua, simpan inda belanja. Kadang kadang ganya tapi atu pun seringgit untuk skulah pagi and patang. Allahuakbar. Life was really tough back then. But alhamdulillah.. thumma alhamdulillah.

I write too much, am i? Hehehe. Anyway, may Allah lead us to jannah and do good deeds. Mohon Allah permudahkan atas apa jua yang kitane usah untuk meraih maghfirah dan mardhatillah. Allahumma amin.

P/s : punya azam baru? Hehehe berazamlah setiap hari dan terus istiqomah tanpa perlu menanti bergantinya tahun dan sentiasalah mengenepikan alasan atas alasan. Otherwise, you will not be able to change anything. Life is about berubah kearah kebaikan. Allah knows. Thats all that matters. Hadza min fadhli robbi. Pintalah sebanyaknya, kerana ketika Allah memberi, Allah akan berikan yang lebih baik daripada apa yang kita minta.

Jazaakumullahu khairan khatsiran!

Monday, 5 October 2015

My Monday

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Alhamdulillah ala kulli hal.

It was a chaotic monday morning, but i was still able to keep myself calm.

I woke up macam biasa, but not as early as during the duty days. Santai saja.

I put my telekung into the washing machine, masukkan water and detergent and let that electronic able helper do her work. Hehehe.

I got myself ready. While i was brushing my teeth, all of sudden, sunyi. Even the washing machine stop spinning.. eh hairan. Mungkin stop pasal rehat kali. I was curious, buka pintu bilik mandi and check. Eh? Pajah karan? Allahuakbar.

Panic not really, cuma sudden flash tebayang.. ya Allah baju tudong balum betarikah. Hopefully karan on inda lagi batah.

It was still early jua pulang around 6.50 am maybe. No rush. Kan beurusan jua later so i think can wait for the electricity to resume.

When a friend reminded me about my bengkel around 7-ish, i jumped off my chair masa duduk duduk di kitchen with ummi hahaha kebeliangan. Baru tah ingat. Astaghfirullah.. istighfar banyak-banyak. Sampai ummi pun ikut tekajut and said "kenapa ih?"

Panick did not attack but i remember rushing saja. Think! Think! Think!

Quickly panyap all baju, tudung, pins and all yang kan di iron. I made a phone call to my cousin (hehehe sorry amoi kaka bangunkan awal pagi). I changed to a proper baju and slip on hajra. I grabbed everything and paused sekajap. Mana tau ada yang tinggal.

Dalam masa yang sama, i tried to call our office and find cellphone numbers, but no luck.

Story short, salam-kissed ummi (abati awal sudah jalan) then i rushed tarus turun bawah and ke kerita kan jalan.

(If i remember about bengkel tu awal, i would've drive dari awal sudah to my cousin's crib hehehe. It just slipped my mind. Allah.. Allah..)

Anyway, baruuuuu jua kan pigang pintu kerita when i heard ummi panggil dari atas.

"Mimie!~ ada sudah karan"

Hahaha i smiled and repeatedly said to myself "ya robbi lakal hamdu kamaa yambaghi lijalali wajhika wadzimi sultonik". syukurku milikMU.

Belusir and tarus iron baju tudong and alhamdulillah thumma alhamdulillah. Allah has made it easy for me.

I did not panicked.
I did not complaint.

I was able to handle the situation with the help of Allah.

Instead the situation has made me to rethink. Muhasabah diri.

Allah uji sehingga saat kita hampir-hampir putus asa tapi Allah permudahkan jika kita redha dan sabar. Allahuakbar.

Allah uji sebab Allah ingin 'ingat' kan semula kelalaian diri.

Why i comform to that? Sebab ummi cakap "eh nda terikah tudung baju?. Biasa nya ready jua selalu beterikah awal"

I normally iron ALL my baju in advance, every sunday (or friday). Sebab my baju cukup untuk pakai sebulan inda payah menerikah balik balik hahaha. But since my cloth rod atu runtuh yatah macam malas plus ada other committment menyebabkan bertangguh untuk iron baju awal.

There you go. Allah sebenarnya sayang kan kitane. Thats why, ujian jangan anggap untuk susahkan its actually a little reminder atas kelalaian diri.

Another thing, i said to myself, Allah uji sebab sejauh mana kitane buleh besabar saat di tekan dengan situasi yang kurang menyenangkan, dengan elemen yang menyuntik kemarahan dan sebagainya.

I would take that as 'latihan diri' dalam mengawal sifat marah untuk menghasilkan sifat kesabaran yang masih mampu tersenyum =) *alhamdulillah.. i think i have passed my own battle. Well at least i knew my parameter"

No no, i'm not saying i'm good tapi we must jua force ourselves untuk berjuang dengan sifat yang inda baik kepada lebih baik. Perubahan memakan masa di samping usaha jangan jua ala kadar =) biiznillah. Perbetulkan nawaitu.

Alhamdulillah atas ujian. Alhamdulillah ala kulli hal. I do not dare to ask Allah ringankan ujian yang mendatang, but i hope Allah kuatkan diri untuk tahan, tabah untuk ujian. In the end, there are rewards behind ujian =) yang penting redha, ikhlas and sabar. yay! Thank you Allah!

P/s : hijrah diri, hijrah hati, hiasi peribadi dan nawaitu diperbaiki. Biiznillah. Allah bantu =)

Nuffnang