Search This Blog

Sunday, 30 August 2015

Yaumul Ahad

Bismillahirrahmanirrahim

Hari minggu yang tenang.

Seperti kelaziman hujung minggu, hanya mengikuti kuliah Fardhu ain, kadang-kadang merancang sarapan pagi diluar sebelum menghadiri kuliah. kadang-kadang window shopping atau keluar bersama keluarga.

jujur, banyak post yang aku sudah create semuanya masih kekal di dalam draft. haha! insha Allah nanti akan aku sudahkan dan publish untuk catatan di sini.

basically aku seorang yang sungguh random, sometimes i cook (seriously, aku tidak mahir bidang memasak, i just go hentam kromo ikut hati) recipe pun aku main google sahaja. but i found two blogs yang aku rasa not bad the recipe and simple. (jangan tidak tahu aku memang suka kepada yang simple dan tidak serabut. recipe pun aku suka yang simple - dalam erti kata yang lain, aku memang malas haha!) Alhamdulillah, semua yang aku cuba try test, menjadi and family pun suka.

sebagai rujukan aku selalu go to Azie Kitchen dan Fiza's Cooking. i stumbled across their blogs sewaktu mencari resepi untuk kuah kacang dan sup bebola daging. so until now aku sedikit rajin melawat untuk idea masakan untuk disajikan setiap hari Jumaat buat keluarga. hehe.

perhaps aku cuba kongsikan resepi yang aku pernah cuba. silalah click pada link berikut ya :


i wanted to share lagi banyak links, tapi i lost track hehe. insha Allah nanti aku cuba kongsikan lagi ya.

another activity, bermalas-malasan di rumah. simply enjoying life and reading some books, atau blog walking. cuma ada satu masa yang aku cuba untuk tidak memperuntukan, iaitu meratapi hari dengan kedukaan. kenapa perlu membazirkan masa, life is short remember? hiduplah dengan ceria, tiada masalah yang membebankan, tiada kesedihan yang berpanjangan, cukup dengan mengisikan hati dengan 'mengingati' DIA dan mendekatkan diri kepadaNya, kitabullah jangan tinggal walau sehari. insha Allah you can feel the magic =). muhasabah diri ...

sumber : google

my recent book, i bought #Tribulasi365Hari by Dr. Anwar Fazal, previous author untuk #DIAgnosis dan #DIAgnosis2. i have all the copies, bagi aku its worth it untuk memiliki naskah buku beliau. and yang buku 365 adalah hadiah buat isteri beliau yang juga dari bidang yang sama Dr. Fatin Liyana.


Tribulasi365Hari

Aku mula mengikuti 'perjalanan dan perkongsian' cerita Dr. Anwar Fazal sejak dari sebelum beliau bernikah dan sesekali mengikuti blog isteri beliau Dr. Fatin Liyana (of which I was not aware yang mereka adalah jodoh masing-masing) Masha Allah! sungguh indah aturan jodoh Allah; sama bidang perubatan, sama cantik sama kacak, sama baik hati dan berpegang kepada DIA yang satu. dan benarlah rashia jodoh itu hanya Allah sahaja yang tahu.

dan aku serahkan perihal jodoh kepada DIA yang Maha Mengetahui. just to share some good news, ramai dikalangan rakan sekerja di pejabat bertemu jodoh dengan rakan sepejabat atau bersebelahan unit. Allahuakbar, betapa dekat jodoh tiada siapa yang tahu.

on a different note, apakah aku juga akan dipertemukan jodoh dengan rakan sekerja atau sepejabat atau dibawah satu kementerian, atau jodoh yang tidak pernah aku terlintas di dalam pemikiran? hehe wallahua'lam.


sumber : google

p/s : aku sedang merancang untuk menu next friday! and i am all excited hehe. abati mencadangkan untuk buat calendar, catat masakan and next year reuse the same menu. oh, selamat menyambut hari kemerdekaan 2015 buat keluarga dan sahabat di Malaysia!

Wallahu ta'ala a'lam

Jazaakumullahu Khairan!

No comments:

Post a Comment

Nuffnang