Search This Blog

Saturday, 5 September 2015

Penerimaan : Etika Berpakaian

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

"bisai jua baju you ane"

antara pujian atau iri hati, wallahua'lam. tapi cukup untuk kitane terima sebagai satu penghargaan. Itu lebih bahagia dan harmoni. Tiada yang kekal melainkan Allah Azza Wajalla.

mind you, mungkin aku akan sekali sekala tersasar dalam menyampaikan penceritaan. hahaha mudah saja ke laut.

anyway, i'm not sure kalau biskita pernah mengalami macam my situation ane. but specifically here in Brunei Darussalam yang bertugas di sektor kerajaan. Nda sure if i can call it etika kerja atau etika berpakaian. But i guess etika berpakaian suits more.

teringat dulu pernah menghadiri kursus, alhamdulillah sedikit sebanyak menimba ilmu dari pelbagai segi, mengenali insan-insan berilmu di dalam bidang masing-masing.

kan dijadikan cerita, pernah aku menerima panggilan separa-rasmi (hehehe if i can say that). this happened last year.

before that, i need to story dulu sedikit kisahnya. semenjak penghijrahan diri sehingga kini, aku lebih selesa memakai jubah atau long labuh dress. entah aku pun banarnya inda tau kan kategorikan cemana. 

Sabut jubah ane mindset kitane tarus teingat macam jubah urang selalu pakai kalau tarawikh kah, acara keagamaan, turun haji misalan. yang basic colurnya hitam. but for me, inda jua macam jubah cematu i wear. mungkin i would say dress kali? no?


this one for example. its a long dress rather.

Dulu, aku pernah menerima panggilan. labih kurang pegawai yang menalipun atu 'menagur' dengan berhemah cara aku bepakaian (salah satu contoh refer photo atas) ke pejabat. *please don't judge because i like to mix and match with colurs and brightness* Dan secara jujur, it was unsangkarable, sebab i never knew and never i had in mind yang pakaian cematu membuka ruang untuk mendapat taguran.

i just listen to what that pegawai wanted to say, he did say sorry kalau apa yang kan ditagurnya atu mungkin membuat aku inda selesa. alhamdulillah i was calm. i did not say anything sebab dalam pekara atu aku nada berpengetahuan. aku terima saja 'kata-kata nasihat'.

Ada kalanya aku nda jua main terima atau akur saja. Jika perlu aku usaha untuk cari ilmu mengenainya. So dalam beberapa hari atu, i tried to dig up information tentang etika berpakaian. Dan bertekad untuk bali buku GO (general orders/perintah-perintah Am). tapi, Allah atu Maha Mengetahui. HE shows you all the way. So i got the GO daripada my best buddy (Yusra). he just gave it for free sebab ia tebali dua buting hehehe. jazaakallahu khairan ya akhi.

dalam GO (i think version baru kali) inda ada menyatakan atau menyabut inda buleh jubah and mesti baju kurung. cuma menutup aurat saja (nanti i will quote properly, sebab i couldn't find the GO book. mana kah ya.. hahaha should be ada in the library)

so based on that one, aku yakin dengan apa yang aku pakai atu inda menyalahi.

and until now (labih kurang setaun selapas atu) alhamdulillah, i'm still wearing my own long dress.

for me, aku jarang melenting kalau ditagur (ikut keadaan jualah kalau kena dangan caranya). i will listen, digest dan cari ilmu mengenainya. kalau sesuatu pekara atu bukan my bidang, i will cari alternatif untuk  mendapatkan maklumat dan cuba memahami. inda jua salah sebagai satu pengalaman baru. lain urang lain ilmu kefahamannya. biasanya hujah akan labih membarati kepada kitane kalau benda atu memang kitane punya bidang. kalau macam aku yang inda tau apa apa ane, mungkin hujah sedikit 'loose'. Either way, kitane harus menerima dan memberi dengan hati yang ikhlas lillahitaala. 

i do not know dari aspect mana i should write on.

kalau kan dikata berjubah ane jadi satu 'kesalahan' harus jua dilihat dari sudut mana silap nya. mungkin ada halangan dalam memakai pakaian 'jubah' ane di tampat keraja.. sebab

1. telampau trendy dan nampak menarik perhatian. bukan pakaian kelaziman. sebab atu ada mata yang memandang inda puas hati. jealousy perhaps? wallahua'lam.

kadang silap jua kitane, bepakaian menutup aurat atu inda salah.. tapi yalahkan, mata manusia ane payah kitane menapis. especially kalau ada ladyboss (please do not take me wrong, ane contoh saja. kenapa perlu negative kalau diri sendiri bukan bersifat cematu.. =)) kalau liat urang bawahan pakai baju baru, pakaian lain dari urang lain, kasut baru, atu will ignite the sense of iri. inda membagi hairan.

Nda perlu bandingan jauh, sesama kawan, peer, colleagues pun. kawan pakai tudung neolofa (spelling?) mau tah jua kan tedapat.. urang makai bokita (again spelling) mau jua kan bebokita. those tudung, harga pun bukan calang-calang. kalau inda bali, inda uptodate tia jua katanya hehe. Dan i feel sorry for them yang extreme sifat cematu, sebab nya ngaleh ne bebubut trend tekini. in a way tahap "wants" mengatasi "needs". sebagai renungan buat diri sendiri agar inda teikut ikut. Ala kadar dan besederhana itu lebih baik.

Because i've been there. Walaupun i'm not the type yang suka bubut fashion.. tapi jenis mudah membali banyak lapas atu.. after a while, inda abis bepakai. Ataupun istilah cukup supply setaun. Hahaha. Kan membazir sudah tu. But as times passed by, sentiasa muhasabah diri. Ramai di luar sana insan atau keluarga yang tepaksa beikat parut untuk mencari sesuap nasi. Banding kitane.. membali tudung sehalai $50 nada impak.

"Bali tudung $50 untuk diri sendiri inda apa go ahead saja, tapi sedakah $50 untuk tabung masjid atau insan memerlukan, eh tiba tiba rasa basar tia nilai nya $50. "Tarik brake" (nawaitu) dan hulur $10 saja lah (atau seringgit?)"

Keimanan yang senipis kulit bawang. Astaghfirullah.. perbanyakkan doa mohon Allah berikan ruang dan petunjuk kepada rezeki kitane untuk dibelanjakan dan dikongsikan di jalan yang Allah redha.

2. jubah/long dress ane ada pelbagai. ada yang rasa kan tedapat jubah tapi kurang mengambil barat pilihan material. jangan mudah tetarik pada fashion tapi yang penting menepati syarie. labuh lunggar inda ketat, inda jarang, inda mengambat ke badan (bahasa oxford tu hahaha).

contoh kalau kitane jenis badan plus size, kenapa perlu pajal makai jubah jenis lycra misalan. azab mata meliat macam muffin keluar oven. Aku sayang kamu hawa, jangan.. inda jua lawa tu kan.. astaghfirullah. its a big no.

kalau makai kain chiffon misalan, molek memakai lining yang tabal atau penggunaan skirt. ane kalau yang ready made di di kadai atu, lining biasanya paras lutut. which is kurang molek dipandang especially tekana cahaya. See through.

3. masane jubah menjadi trend. alhamdulillah sebab banyak minda sudah terbuka untuk memakai jubah (walaupun ada setengahnya disebabkan uleh mengikut trend. mohon Allah bagi hidayah).

Dan its good to know, if sekeliling dan urang-urang yang kitane kenal, berubah mengikut cara kitane untuk berpakaian menutup aurat mengikut syarie. Teringat ada satu majlis ilmu.. 

"Dakwah tidak semestinya melalui kata-kata atau hujah. Contoh, Kitane mulakan dengan mentutup aurat sempurna mengikut syarie, insha Allah itu juga ada lah dakwah. Kerana secara tidak langsung "mengajak" mereka sama sama. "Menarik" mereka sama sama menyempurnakan aurat"

Aku lebih selesa ber dress panjang/jubah sebab mudah untuk solat. Tapi aku pastikan fabric selesa, labuh, inda mengambat ke badan and menepati syarie. Aku cuma usaha semampunya. I don't buy jubah yang jual di kadai. Entah, mungkin kurang selesa. Siapa tau nanti aku tebuka hati hehehe. But so far semua jubah aku design (basically sama pun fashion nya) and antar kadai for jahit.

4. In our case, jika di tampat keraja inda di banar kan berjubah, mungkin saja pegawai pegawai atasan mengikut peraturan yang telah ditetapkan. Bukan salah durang jua. Durang dipertanggungjawabkan dan dipersoalkan uleh urang atasan durang jua kan. Namun harus di ingat jua, sekaras mana pun kitane ingin menegakkan kehendak hati kitane.. jangan sampai menjejaskan sumber rezeki.

Approach secara berlembut. Sebab kitane ne manusia. Cara berfikir berbeza. Pendapat dan pemahaman pun berbeza mengikut status dan ketinggian pengetahuan.

Mungkin kitane buleh educate. Kongsi kebaikan (syarie please), keindahan, kemudahan berjubah. "Ajak" mereka untuk sama sama merasakan keindahan menutup aurat. We may start dari small population atau group.

Jika berkaitan dengan rules, perlu jua berlembut. Nda payah dikancangi nya urang tetua. Ibarat rambut yang tesimpul makin kuat kitane menariki makin kuat pintalan nya. So let loose but never let go jika atu yang kitane kan pertahankan.

Kalau nya abati, "nda payah cakap banyak, tapi "ball pen" bejalan" hehehe.

Selama mana ianya cuma peraturan ciptaan manusia buleh diubah ubah insha Allah, kecuali peraturan Allah taala sejak 1400 taun dulu diciptakan, until now pun memang indakan berubah.

Toleransi, mantapkan ilmu mengenainya, nawaitu wajib lillahitaala bukan untuk sekadar mendapat "nama" dipersada dunia. Allah Maha Mengetahui isi hati.

P/s : yang hijrah itu dari hati. Bukan sekadar mengejar cita dan impi. Yang dihadap itu ilahi, bukan manusia yang sifatnya duniawi =)

Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang