Search This Blog

Monday, 28 September 2015

Update : Renew Wudhu

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum.

Just a short (perhaps) update on few tips.

Hows everyone doing so far? Mohon setiap yang kita kerjakan Allah terima.

I would like to share some tips or perhaps sekadar perkongsian bagi para ukhti yang di dalam perjalanan sama menuju hijrah lillahitaa'la.

Inda jua lah sebaik mana my tips but at least i hope ada manfaatnya.

Pernah rasa 'nda siuk' sebab kan solat atau berwudhu tapi pencuci muka and make up tinggal?

How about keluar rumah tanpa make up rasa macam 'comel lagi panda'? Hehe

Lapas atu, dalam hati cakap kalau qadha saja?

I hope kitane semua inda cematu. Waliyadzubillah. Mula mula memang payah untuk kitane membiasakan diri. Istighfar. Mohon Allah permudahkan dan berikan jalan yang terbaik.

Honestly i have been there.

Kalau solat kitane sudah 'karang tah saja' i think macam mana kitane kan merasa kasih Allah dalam jiwa. Kan? =)

Enough if the blabs, Here you go.

If you have read my post on wudhu, i did mention yang my skin care regime was very Allahurobbi ya kareem. Kalah baratnya membawa buku teks time sekulah menangah hehe.

Tapi kan inda salah from time to time kitane cuba to kurang-kurang or atleast pelahan pelahan reduce the burden on the skin. Hehe kesian our skin need some fresh air.

Taulah kan kitane ane.. wanita sinonim dengan keinginan untuk cantik. (Hakikatnya buat aku, setabal mana pun lapis foundation or badak.. bukan jua berubah jadi siti nurhaliza 😂. Melainkan kraja mengaleh saja hehe)

01 May 2013 i started my baby steps. (Sebenarnya no exact date tapi i recall masa atu i started to on pakai tudung) so sebagai menganang i officialised kan the date.

In july i was still wearing foundation and compact powder. Tapi my foundation not so heavy compare to dulu. Yang light saja.

Last month, no longer pakai semua atu just moisturiser and loose powder saja. Hehe macam confident tapi inda tapi macam okay. Bukan inda besyukur, cuma my skin bukan jenis mudah cerah tapi alhamdulillah.

Until now, kira masih on trial. But buleh sudah i go out without makeup just moisturiser.. alhamdulillah! Its an achievement. I never thought i could do that. Subhanallah 😃.

Kalau waktu ambil wudhu, i always set timer. Bukan kan belumba bekaut tapi i wanna know berapa lama i will take untuk besiap. I think masa seawal dulu barangkali dalam 45 minutes baru siap (cuci muka + pakai make up + lilit shawl) phew..

How long did you take yours?

Lapas atu makin kurang masa diperuntukkan menjadi 30 minutes and masane buleh 15 minutes and less. Alhamdulillah! Plus kalau sudah sanang berwudhu, akan motivate kitane untuk sentiasa di dalam keadaan berwudhu. Masha Allah.

Tapi tertakluk jua, kalau shawl complicated mungkin makan masa sikit. Tapi kalau ukhti pakai tudung labuh koshibo (i love my #HMKhadijah from Hayaa' Musfirah, i got most of my colours from them) atu confirm sanang. Lapas wudhu tarus saja sarungkan tudung.. islam itu mudah hehe.

In summary :

1. Kurangkan pemakaian makeup macam yang waterproof segala.

Tips :

● i use eyeliner serbuk, i bought back then masa di KL. It was from hazelnut something. Sanang cuci pakai water saja. Try to find that.

● mascara i use yang bukan waterproof. Yang kalau tekana aing sanang tanggal. So far alhamdulillah no smudge. Unless keujanan kali haha.

● supaya nda pucat lasi, i use lipbalm. Sebab kadang lips tend to dry jua. Asal jangan berlebihan. Nanti Allah marah.

2. Pakai tudung yang less complicated. Tudung labuh koshibo for example. Atau pakai shawl yang pinless or instant. But i cannot pakai.. inda biasa. Apa pun tudung biarlah labuh dan inda jarang ya.

3. I really salute para ukhti yang sentiasa bawa beg telekung and sejadah comel. Semoga Allah melimpahkan rahmat buat ukhti sekalian.

As for myself, i'm comfortable solat dengan pakaian sedia ada. Yang penting jaga kesucian dan kebersihan pakaian. Hati-hati selalu. And socks up. Penting.

I designed my own dress (jubah) with cuff atau button yang macam jenis kemeja, inda jarang (but sentiasalah pakai skirt and long pants underneath ya.. supaya aurat lebih terpelihara)

Kalau bali jubah di boutique bukan inda lawa. Semuanya lawa sampai membari kan borong habis. Tapi i'm very choosy. Memilih sedikit sebab most of jubah yang bajual mostly lycra of which rakat ke badan. Karang inda tia menepati syarie.

Ada jua yang high quality fabric macam Moss Crepe. Bisai inda payah terikah. I've tried that jua.. tapi masih jua macam nampak segala garisan garisan yang kurang manis dipandang (you know what i mean) so inda jadi bali. Until now i stick to my own jubah.

I'm comfortable with it. Sampai naik bukit shahbandar, swimming, aktiviti lasak pun pakai jubah. I dont wear pants lagi for the past two years. Rasa janggal sudah hehe.

Apapun, hati hati dan pilih sebaiknya. Sebab tujuan utama kitane untuk tutup aurat. Bukan disebabkan mengejar fashion, trend terkini, atau brand tertentu atau pun pujian manusia.

Jangan jadikan diri hamba fashion plus ala kadar saja. Jangan tah membazir. Karang runtuh lemarih sebab banyak bali tudung segala baju haha.

Sometimes i crossed the line jua. Telabih bali. Cuba muhasabah diri.. kalau kumpul baju tudung yang kitane bali atu mungkin cukup balikan makanan untuk urang susah 😢 . Allahurobbi.

Kitane selalu berlabih-labihan, dalam alquran pun Allah sudah nyatakan. Just because we can afford to buy that doesn't mean membali ikut nafsu. Kan kan? Astaghfirullah.. mohon Allah ampunkan dosa kita semua.

Anyway, no longer a short post tapi panjang berjela hehehe.

Semoga istiqomah ya.. Doakan aku juga.

Jazaakumullahu khairan!

No comments:

Post a Comment

Nuffnang