Search This Blog

Thursday, 29 October 2015

Cinta itu buta

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ 

Cinta itu buta
Mungkin hanya pada pandangan mata
Jika hati dilapisi iman
Pasti tidak.
Kerana apa?
Kerana hati merasa. Namun hati-hati dengan cinta khuatir ia perhiasan musuh manusia nyata.
Jika terjebak sama, susah untuk bernyawa.

Jika aku kamu tanya tentang cinta, aku hanya mampu tersenyum. Kerana aku tidak mengenal apa itu cinta.
Aku cuma punya cinta untuk diberi. Masih aku simpan sehingga kini.
Cukup untuk diri sendiri, keluarga dan ilahi,
Dan nanti. Untukmu suami.

Akan aku hiasi taman hatimu dengan bunga cinta sejatiku
Akan aku sirami jiwamu dengan sinar ceria
Akan aku genggam erat dalam hati

Aku wanita mungkin sukar untuk engkau mengerti rajuk ku yang tidak bertepi
Yang seringkali rajuk ku sepi kemas ku sembunyi
Andai diriku tidak mampu engkau fahami..
Cukuplah engkau menyintai aku sepenuh hatimu tanpa jemu sehingga hujung hayatku

Thursday, 22 October 2015

tattered Hilda


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum.

alhamdulillah thumma alhamdulillah.

bought this outerwear dari butik Hayaa Musfirah. one of my favourite in nude colour.

*here is photo few weeks ago sebalum my hilda beragi ragi hehehe*

and guess what, a torn hilda (see photo di bawah)


it was rather a funny moments. and i wasn't panick. masa atu rilek tahap gaban saja rasanya.

masa kan jalan turun arah moving belt escalator, hilda got stuck. sikiiiiit ganya menyangkutnya. i was kinda blur jua masa atu, macam sampat lagi dalam hati cakap "ai, cemana buleh, menyangkut ka temasuk ne kain ane?"

so all flashbacks masa becerita sama abang (my cousin) few months ago pasal urang tekapit, tesapit, tetarik kain and the what not arah escalator. And now it happened. sendiri mengalami. my abang is a technician bekaitan hal ehwal lift, escalator. my abang and uncle pun selalu pasan,"kalau kain jenis static, yang panjang mengirit, bisai bisai. pasal escalator atu begigi tu yatah mudah menarik masuk tu" sebab durang selalu sudah mendapati dan menjadi penyelamat untuk incident cematu. di Mall pernah, arah escalator jungle gym di kiulap pernah jua urang tesangkut kain. lagi hebat sampai kuyak and.. astaghfirullah, terdedah aurat. waliyadzubillah.

pasannya lagi, kalau bediri, batis atu jangan di sagirkan di siring siring sebabnya sana yang mudah masuk kain jua. just stand within the yellow line atu. kain singsing.

plus if you noticed ada some escalator yang disiring nya ada "rerambut" kana pasang. atu untuk safety jua nya abang.

jangan panik atu saja. sebab be it escalator kah, lift kah, ada stop button nya tu.

kalau arah escalator, liat saja arah ujung nya atu ada stop button warna merah. in case apa apa tejadi, lusiri atu dulu. i mean kalau ampir. atau suruh urang kah. 

kalau arah lift, atu andang ada safety udah. walaupun ia teberanti tangah tangah macam separuh pintu, rilek saja. sebab dapat manually di naik kan to level yang paling ampir. (yang penting lift atu sentiasa ada maintenance) inda payah panik membari watir, oxygen cukup tu hehe (nya my uncle and abang). lagipun kalau kan call for help pun dapat, ada "halo halo" nya tu yang yellow kali button nya (kalau lift schindler. kalau lift Otis atau Mitsubishi, inda pasti warna apa)

so i was like imagining.. kalau stuck arah lift lapas shopping.. buleh sudah ba urak tikar, mengupi duduk dalam lift bawa rilek sementara menunggu urang datang menulung. hehehe kalau ommi dangar ne for sure ommi cakap "bukannya kan di peibunkan tu."

sorry ommi hehehe.

inda apa.. chill saja.. hidup ane inda perlu kitane stress kan. tangani dengan baik and yang penting senyum. dunia hanya persinggahan, yang penting Mardhatillah.

so when ianya tejadi to myself, i was calm. barangkali i know what to expect apa yang akan tejadi. abis cerita kuyak and tarik saja kain. mula mula i just hold on to kain atu, betahan. mana tau menyangkut biasa saja or mungkin dapat diselamatkan. tapi macam after few seconds macam temasuk menarik ke dalam. so pigang kuat kuat my hujung kain hilda and pulled it up. kancang jua menariki escalator atu (artinya Hilda atu high quality sebab payah jua kan carik, hats off to Hayaa Musfirah) makin kuat di tarik kain makin escalator mengancangi.

but alhamdulillah, i'm safe. *syukran jazilan👳🏻*

muhasabah diri.

for me kejadian/musibah yang not a pleasant one (i supposed. well at least people would think so about it) is a good thing in a way. sebab kalau kan di ikut kan kitane akan rasa ...

"aaarrgghhh.. sayang jua baju ku baru bali ne"
"membari malas ne escalator ah. *with sumpah seranah*" astaghfirullah
"menyasal ku lalu sana"

dan pelbagai lagi negative thoughts.

cuba pikir balik.. untuk apa jua kan kitane jadi kan sesalan benda cematu. its duniawi. so i choose not to. kalau pekataan negative atu inda mendatangkan kebaikan, buat apa di ungkapkan. diam itu lebih baik. hehe tadbir hati.

Allah sudah tetapkan. ianya pasti akan tejadi.

in summary, aku cuba menghalusi dalam mentadbir hati untuk melihat dari sudut kebaikan,

~ mengajar aku untuk melihat hikmah disebalik kejadian
~ belajar menghadapi "kehilangan" / kerosakan. sebab kitane ane milik Allah and will kembali jua kepada Allah.
~ latihan mental dan hati menghadapi situasi, agar lebih tenang.
~ merenungkan ianya sebagai "mesej-mesej" Allah, apakah kitane sudah banyak dalam kelalaian, kemungkaran
~ membuat sedikit sebanyak pebandingan dan mensyukuri.
~ mungkin diri kurang dzikrullah. sebab teingat kata Ustaz Haji Shari Haji Sulaiman, binatang segala ambuk ucing atau apa saja yang mati macam telanggar kerita barang jalan atu, ada di nyatakan di dalam kitab, sebagai makhluk yang malas be dzikir. yatah mati nya cematu. astaghfirullah...

and banyak lagi banarnya. sebab after that kejadian, i went shopping lagi and dalam bershopping atu aku banyak berfikir dan muhasabah diri. udah kan menulis arah blog ane, ilang sudah idea sebab flow nya banyak dalam pemikiran awal tadi udah hehehe.

banarnya masa mula bali hilda, i wanted to alter sedikit sebab panjang mengirit. atau pun lipat and bagi manik hujungnya.. sebab sayang kan memapat. and now, kejadian atu sudah jadi satu asbab untuk aku mengantat ke kadai and putung sikit (in this case putung banyak sebab kuyak nya quite  basar though). hehehe kan hikmah tu. kalau inda cematu.. sampai beketurunan pun inda teantat tu hehehe.

sit back and relax. senyum dan teruskan muhasabah diri. Insha Allah.. 😉

on another side of the story. after quite some time, barutah te minum CBTL. had a regular size of Hazelnut Latte. and oh i just activated my CBTL online coupon. alhamdulillah. have you?


masa balik rumah, i story arah abati ommi.

abati "eeh, baik jua kain ganya. membari ijap kalau diri taturut"
ommi "tau kain panjang, singsing awal awal. udah dipasani amitmu"
sister "aku pulang yang selalu ijap tu ma maliat kain ka mimie"

masha Allah, honestly.. itulah kata kata cinta from family member. just how lucky and grateful i am. semua urang sayang kan aku. they care about me.. alhamdulillah. 

p/s : cinta anugerah terindah. kasih abadi peneman resah. dikala hati gundah gulana, Allah titipkan rasa pengubat duka.

eh random jua si mimie ane. tiba tiba terilham. anyway. have a good night sleep. wudhu, doa dan istighfar. laila saedah.

wallahua'lam

Sunday, 18 October 2015

Lautan Rasa

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum.

Usai isya', i thought of browsing my tumblr. Lama sudah inda melawat. Scrolling down to see this picture. *sweetness overload* serious.. comel. Haish.. disebabkan ke'sweet' dan ke'comel'an this photo, i think i too need a husband now. Hehe! Ya udah.. usah bemimpi sampai ke bintang.

*rasa-rasa my future husband buleh sweet dari ane?.. if yes berbunga bunga hati. Tidur pun buleh sanyum kali sampai ke pagi sambung malam 24jam hehehe*

Jom bebalik ke bumi yang nyata. Kehidupan berumah tangga, it will not promise you keindahan setiap masa. At least thats what i have winessed. Pasti akan ada pasang surut, suka duka, kecewa bahagia.. rajuk lara.

Keindahan dalam perhubungan yang halal. Dan bagi yang masih belum halal.. mohon jaga diri, jaga hati dan jaga serba serbi (nota buat diri sendiri terutamanya). Syaitan menghias seindah-indahnya bagi setiap pekara yang haram dan akan menutup tirai keindahan pada yang halal. Thats why, yang haram kita mudah tertarik dan teringin. Pada yang halal seakan hilang seri keindahannya. Yang membezakan, iman (iman pun ada turun dan naik, hati-hati)

There is quote saying for perhubungan yang belum halal i.e. relationship before marriage - "you love me. i love you. shaytan loves us". Astaghfirullah.. waliyadzubillah.

As abati ommi always cakap, "kawin ane bukan kan sehari dua". True much though. Its like mengenali, mengasihi, menyayangi, menerima dan membawa seseorang dari dunia yang berbeza masuk ke dalam dunia kita. Sama ada menemukan keserasian atau sebaliknya dan sebagainya.

Its not like, kalau sudah inda suka tinggalkan atau abaikan. Eehh mudah nya? Hmm.

Sungguh, yang Allah sudah tetapkan dalam memilih pasangan adalah panduan yang paling terhebat.

Kita pasti akan kecewa jika memilih kepada kecantikan/ketampanan pasangan, sebab once they aged.. pandang sebalah mata pun entah nda mau kali *sobs* (dear husband, can we grow old together please? Insha Allah)

Kalau pilih kekayaan dan harta, what if they jatuh miskin and papa? Adakah hati akan turut 'miskin' dalam memberikan cinta?

Kalau memilih keturunan, which is very important too. Kita manusia, siapa yang dapat menjanjikan. Walaupun growing from the same roots but projecting different branches. Tidak perlu ungkit mengungkit keturunan siapa lebih hebat atau mulia. Jika telah berada di situasi keluarga yang kurang menyenangkan, biar kita yang cuba ubah generasi agar menjadi lebih baik.

Kerana agama? Wajib. I need not explain on this. Kita semua sudah maklum. Pilih lah sebaiknya. Mohon Allah tunjukkan jalan yang benar.

Kerana Allah telahpun menjanjikan dalam surah An-Nur. (Jom selak lembaran kitabullah dan hayati)


Jumpa? Pasti. I told you so. Sebab al-Quran adalah buku solusi. Setiap persoalan, Allah sudah terangkan semenjak 1437 tahun yang lalu. Wallahua'lam. If kitane baca baru jumpa.

Perhaps if i could share my humble thoughts on how we as individual live in a marriage life (walaupun itu bukan bidang kepakaran ku *aiseh*) tapi secara umum dan logik nya (praktikal balum lagi ne. Cuma theory semata-mata). I would say, menjalani kehidupan berumah tangga.. kekuatan dalaman diri perlu ada. Ilmu harus mantap. Physically and mentally. Sebab, kitane manusia yang punya emosi ups and downs.. so..

1. Terpulanglah kan menghadapi dengan cara cemana pun.. yang penting harmoni dan berpaksikan agama bukan memperkotak-katikkan soal agama.

2. Yang paling penting. JANGAN MUDAH JEMU. True what.. kan kitane ne sifatnya mudah kelanguan. Jangan langu to say i love you, i miss you dan yang sewaktu dengannya. Bukan hanya kata-kata, perbuatan pun mampu menunjukkan rasa. Try it. Sebab perasaan ibarat tanaman. Perlu untuk di siram sentiasa. Yang penting kesungguhan dan keikhlasan. 

Alasan 'lelaki kurang menyatakan cinta' is way too much. Wanita pun kadangnya. Tepuk dada tanya iman. Jika ingin bahagia, kenapa perlu berkira. Bukankah cinta bermisikan syurga bersama, usaha sehabis daya. Bagi isteri, tadbir emosi sebaiknya. Don't be too emotional. Be realistic. Perubahan untuk kebaikan. Apa salahnya =)

Jangan langu (jemu) untuk memperbaharui segala apa pun yang menggembirakan your marriage.

Jangan langu untuk sentiasa mencipta 'sweet moment' bersama. Jangan ego. Sweet moment can be anything. Terserah creativity masing-masing.

*Comel! And i'm melting*

And romantik cara Rasulullah. Kalah tu romeo juliet. I'm serious. =)

3. Variasikan kehidupan. Konsep "littlethingsmakemehappy".

4. Belajar menghargai. Walau apapun. Be it sekecil-kecil perkara. Its a way of saying i love you jua. Kan kan..

5. Jangan bekira dan mengharapkan balasan. Happiness is all about giving. Give more. And more. Love more. Without having to ask for something in return.

6. Solat sama-sama. Ustaz Don said. Kalau buleh solat dalam bilik tidur. Sebab if sekiranya terjadi perselisihan faham antara pasangan, insha Allah akan reda sebab mengingkatkan yang he is my imam and she is my makmum. Rasa kembali tenang. Cinta bersendikan agama itu indah. Masha Allah.

7. Jangan pernah berhenti untuk belajar. Belajar menyemai kasih, belajar menuntut ilmu Allah, belajar hal ehwal pentadbiran kehidupan dan belajar belajar belajar. Perbaiki diri. Ilmu salah satu kunci kebahagiaan.

8. Tiada yang utama melainkan bersama sama mencari redha Allah.. masha Allah.

Read here at theroyals501.tumblr.com , You'll be inspired.

I have more to say but i shall continue nanti. Insha Allah.

*you and me, together. Okay husband? Hehe. Jangan la sudah macam ane.. ditinggalkan jauh jalan..*

*cinta kerana Allah bukan hanya sekadar di lisan penghias bicara*

Untuk jatuh cinta itu mudah, tapi untuk bertahan di dalam percintaan/perhubungan itu sangat istimewa. Allahuakbar. Bagi yang berjaya, rumah tangga anda hebat.

Setiap kelemahan pasangan, perbaiki bersama. Setiap kelebihan pasangan, raikan bersama.

Marriage is all about sharing. Pahit manis kongsi sama sama, please do not hide apa pun. Eventually akan diketahui jua. For me, being transparent and willingness to kongsi apapun pekara pebaiktah remeh temeh.. i would prefer that way. Komunikasi.

Do things sama-sama. Bagi isteri, taat pada suami. Teringin to shape myself untuk menjadi seperti mutiah, penghuni syurga. The way she jaga her husband, masha Allah.. indah dan teliti. Rasulullah too, i love to read his life marriage with saiditina aishah. Sweetness level yang tertinggi, subhanallah.


I shall end this now. Panjang berjela cerita. I pray to Allah, sebelum aku menemukan cinta manusia, aku mohon untuk tidak dijauhkan dari cinta Allah. Misi utama mengejar cinta Allah dan cinta manusia menyusul, insha Allah.

*ya Allah, i'm in need of your guidance, purely yours*

P/s : tiada ku pinta yang sempurna, cukup dia dan aku yang akan mencipta kesempurnaan. Tiada ku pinta alim ulama, cukup dia dan aku yang akan seiring sejalan menuju ke syurga dengan memperbaiki amalan. Cukup dia, hanya dia, pemegang kepada kunci pintu syurgaku. Allahumma amiin. Sudah jumpa? Belum. Bila? Itu rahsia Allah.


Wednesday, 14 October 2015

01 Muharram 1437

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

May Allah protect us, bless every single one of us and shower us with happiness and put us in a state of being thankful. All Praise to Allah.

Muharram, tahun baru. Salam maal hijrah ya saddiqi wa saddiqoti.

I would say my first Muhharam was a very well spent one. Morning kickstart was awesome, had a good and superb errands too, sweet and quality time with abati ommi; was joining them ke kabun, had my car washed (mampu cuci sendiri saja at home hehehe) and simple yet beautiful family dinner as the closing of first Muharram al barokah.

So much so, i have lots of thing to be thankful for. Masha Allah. A real contentment.

Dengan rahmat dan nikmat masa yang Allah berikan. I got to fill them with all sorts of happy little things.

Hidup itu indah jika memilih untuk bahagia tapi adalah sebaliknya if you keep on embracing the negative vibes.

I'm particularly a very selective person. I choose what i want to know, i choose what i want to feel or hear. Dan biznillah, dipermudahkan.

Anyway, pilih bahagia insha Allah hati akan bahagia dan akan membahagiakan. Jaga adab dan akhlak sesama manusia, pasti Allah kurniakan kebaikan.

When i mentioned that, i'm not very keen kadang meliat dikalangan kitane (of which tiada terkecuali diri sendiri) how we treat people misalan nya. I've been listening to Mufti Ismail Menk's lecture on how we should behave sesama makhluk tuhan. Be it manusia atau binatang.

I wish and we should ambil contoh akhlak Rasulullah Salallahu 'Alaihi Wassalam. Yang sentiasa belambut and manis muka, akhlak masha Allah.. indah, walaupun with siapapun. Hatta, sama musuh tawanan yang kan membunuh baginda, pun masih concern and care if sudah di bagi makan minum atau inda.

How about ketane? Antah antah siap dengan caci maki kali. Allahu. Apa level treatment kitane arah manusia yang punya harta pangkat dan nama dibanding yang hanya biasa, malah hina dina di mata kita? Astagfirullah. May Allah forgive us.

Akhlak. Jaga dan pelihara.

Anyway, yesterday, i went to kabun. Ikut abati ommi. I do not know cemana kan address it.. its a place where we often bepiknik. Its either i address it as kabun or tampat piknik.. regardless its my favourite hideout. Hehehe. Our piknik ane.. bukan di pantai tapi dalam hutan belantara. Aaahhh.. life is a bliss. Subhanallah.


Those were my survival pack hehehe.

1. Minuman wajib ada. Because i cannot go out with minuman.

2. Wudhu kit is a must, wajib, perlu. You never know bila wudhu akan terbatal so might as well sentiasa bawa ke mana mana. Hehehe remember on our azam in the previous post untuk cuba istiqomah menjaga wudhu from time to time? Biiznillah. Teruskan istiqomah.

For me its a bliss sebab di kabun abati ommi ada keep clean water untuk bekaut. Buka tudung sekajap nda masalah.. nada ba urang lintas lintas. Alhamdulillah. And i brought mini sejadah and tinggalkan saja di junjung sana. Khalas. Siapa saja buleh gunakan nanti.

And the funny thing was, masa yesterday i found out the plastic simpan sejadah was torn. Ommi cakap "dipupul ambuk" hehehe! I think that monkey pun kan pinjam solat.. masha Allah.

Oh the best thing is, you got to perform your prayer di hutan, atas rumput. But just make sure, kalau berkelana.. sila lah bawa keperluan telekung (kalau biskita jenis yang inda biasa) hehehe.

But kalau pakaian sudah tutup aurat and inda jarang and bersih. Stukin kaki pakai and stukin tangan (kalau lengan baju nada cuff) by all means, buleh sudah solat tu. Nada jua kan bagi alasan.. alah telekung tinggal? Haliwat bekaut? Nada pencuci muka? Kan.. astagfirullah. Semoga Allah jauhkan kitane dari sifat cematu and mohon Allah permudahkan jua.

If kitane pernah cematu inda apa, hijrah segera ke arah kebaikan. Thats us. Manusia. Hamba. Inda pernah lari dari sifat kejahilan. Usaha dan doa. Buat semampunya. Nda perlu lah kitane kan menghukum siapa siapa. If kitane mampu solat on time, alhamdulillah syukur Allah permudahkan. Kalau selalu tinggal and lalai, its about time to check dan muhasabah diri sendiri. Usaha dan terus usaha. Inda payah jua sampai kan menyakiti hati urang and say 'masuk neraka' karang and words yang inda mendatangkan kebaikan. You know what i mean kan. Jaga lisan. Siapa kitane untuk menghukum? Itu hak milik Allah Azza Wajalla.

3. A book. At least. Apa pun just incase you need to kill the time atau nourish the mind and soul. I got this book di Popular Bookstore. It gives you a good insight how to be positive dan bersyukur pastinya. Bedasarkan kisah kisah yang pernah terjadi. Chicken soup for the soul. Light yet meaningful.

Hati dan pemikiran kitane ne mudah berubah, level keimanan pun ada turun naik. Yatah we need to find time untuk isikan rohani. Sentiasa bandingkan diri dan kehidupan with urang yang less fortunate. Supaya kitane menghargai.. we live a better life banarnya. Syukur. Jangan bandingkan sama urang yang punya harta menumpuk di daratan di lautan. Khuatir menimbulkan hasad dangki atau inda basyukur.

4. Powerbank and iPad. Hahaha needless to say more. Ommi selalu cakap "gambarnya ada, cuci nya nada" hahaha 'afwan ya ommi.

5. Bakas tray talur. This is another option kalau kitane kan keluar ke mana mana especially tampat yang banyak rangit. And oh you would not want to know... i had been in a very bad condition caused by them and sungguh, nightmare with mosquitoes dan yang sewaktu dengannya. Allah.. sungguh azab.

Mau story sikit?  Hehehe i try to kongsikan. Dulu masa di pantai, i was bitten by Agas. Species mosquitoes tapi kalau siapa yang mudah sangitan.. kompom menangis inda tidur malam. Because i did experience. Almost ke tahap buleh pengsan inda sadarkan diri. Sebab more than 15-20 gigitan at the back of my both kaki up to thigh.. itchiness nya tahap dan ke level buleh kan telakap tu menggaru kaki. I cried. I put ointment dan segala macam ubat hospital dan the what not. Bawa spital masih balum baik. And dalam tempoh first 24 hours.. i could only tidur few minutes. Atupun tidur duduk hehehe. Tapi inda apa lah semua atu pengalaman hidup kan. Muhasabah diri. Kuasa Allah menjadikan binatang atau serangga se alus alusnya dapat melemahkan manusia yang sesempurna kejadian. Allahuakbar. Usah takabbur.

Some people might think, alah gigit rangit jua saja. Well, if you're in my shoes.. you would think or behave otherwise. Manis macam gula gula kali my blood ane sampai rangit suka urang sedangkan my family yang beampiran inda jua kana gigit. I guess the mosquitoes love me much. Hehehe.

So, Abati ommi paling awas ne kalau kan turun ziarah maqam nenda, kabun atau barsihkan halaman di rumah. Bawa tray talur and lighter. Try it! And just to be safe pakai insect repellent jua okay atau losyen.

Later, reached home. Tarus kan pindah kerita masuk garage. And ommi said "kalau inda, cuci tarus kerita kali?" I agreed instantly. Hehehe.

Banarnya ikut hati memang nda suka liat kerita kamah. Kalau dulu with less committment (dan kemalasan kadang) belinang tu kerita. I love cars.  My favourite first car was S15 Silvia since menengah kali hehehe.

Then now my car (not actually mine. Sebab atu hadiah abati to ommi masa ommi's birthday. But since masa mula kraja dulu nada kerita.. ommi bagi pakai. I remember masa atu i paid for that car.. plus minus $500 per month. With my salary that time mungkin $700-$800 saja. It was painful Allahuakbar hehehe) so thar car its not by choice but i happened to love it, Mitsubishi Galant VR-4, Eight generation. Syukran ya abati wa ommi.

Sekadar perkongsian, i seldom send my car for wash. I mean di kadai. Sebab i know i can do it sendiri. Pernah few years back, i sent for cuci luar and dalam. It was quite disappointing pulang. Nda langis. I had to bagitau "ane masih lagi kita.. ada habuk. Ne yang ane balum langis.. bla bla bla" atu especially vacuum dalam kerita. (Except yang di Hama, Rimba) atu quite langis tu.

Have you ever experienced the same? =D

Buleh di kira dengan jari i sent ke kadai. Kalau ommi, memang nda suka langsung antar kadai. Nya ommi "ganya galant.. kerita sanang damit. Baris tanganku pun nda cukup" (dalam meaningnya tu. A self reflection) hehehe see. Plus ommi cakap membazir. Ouch. And "mati cat kerita karang. Di kadai atu makai umu sabun. Sayang kerita" Ada banarnya nya ommi atu jua. Alhamdulillah my car sampai ane masih preserved metallic warm silver nya.

Tapi malas tah jua ne kadang diri ane. Kalau sudah ngaleh. Haish.. disiplin please. Astagfirullah..

Sama, knowing myself, kalau inda 5 jam sama kerita temasuk cuci + cleaning + waxing, mana sah tu hehehe. Yatah membarinya setangahari merusah kerita saja. (Tambah tia malas) hehehe. Sebab atu tah kali jua nda rajin bawa kadai.. sebab kadai inda langis and nda meet my expectation *cry buckets*

Tapi cons nya, kerita kamah. Allahurobbi. Kadang kalau sudah ati inda lagi tahan.. ngaleh pebaik.. basuh tah jua sendiri bekarih hehehe. Sakit mata meliat kamah atu.

No komplen okay, syukur sudah ada kerita. Alhamdulillah thumma alhamdulillah.

On a light note, i love cuci kerita masa ujan turun, lagi labat lagi siuk. Hehehe i got to play in the rain and memudahkan jua untuk umu kerita. Have you tried? You should! Its super fun hehehe. Masha Allah.. subhanallah.

Next. Guess what, i had nasi ayam steam scr for dinner.. yum yum! Our family dinner was take away from scr. Thank you baby sister for helping to simbatkan. I seldom makan dinner. Bukan sebab diet.. no no. I cannot diet diet ane. Confirm lagi sahih. Inda pernah bejaya hehehe.

Maybe i can share my routine. Perhaps if this works on you. Khalas. Sila cuba ya.

I have no intention, langsung nada niat kan diet or turun kan my weight. Sebab i love foods so much! I did not know when i started to loose weight. Well sedikit jua saja i loose some KGs, around 5 to 6 kgs. In summary, give it a go the followings:

1. Istiqomah Puasa sunat isnin khamis (or any other puasa sunat) our body need rest too. Plus, its sunnah. Sollu'alan nabi! Allahumma solli ala saiyidina muhamma.

2. Gradually kurangkan makan malam. For me i often tetidur hehehe so unintentionally i skipped dinner. Most of the time. At least jam 7 pm stop makan. Sebab our body payah kan burn calories sebalah malam. Mostly I had my dinner at 6 pm. It depends. 

Have you heard, "breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper" quotes?

3. Kalau Ramadhan, makan selalunya sikit. Sebab mudah kanyang. Ibaratnya, 3 tablespoon nasi pun cukup sebab lauk gulayan lagi kan. Alhamdulillah. Lapas atu rushed besiap for tarawikh. Pecaya or not, if during puasa and full set tarawikh plus witir. It is indeed a good exercise. Maybe you will not realised, by the time Ramadhan sampai sebulan, you have already loose a couple of kilos! 1 syawal celebrate. Lapas atu sambung puasa sunat straight 6 hari di bulan syawal. Nawaitu lillahitaala.

4. I have stopped my routine yang balik kraja turun kraja singgah ngupi, hehehe. I have stopped visiting my favourite coffee place (occassionally saja kalau perlu) tapi untuk stopped permanently atu indalah a.. cuma i manage them wisely saja. Siuk pulang makan di luar, mengupi hari hari. Tapi the benefits nda berapa more to our side. Menjadikan diri inda berdisiplin. Mampu or inda mampu bukan satu persoalan tapi menyumbang jua. I tried to muhasabah diri. Hidup adalah untuk long term. Walaupun umur inda menungkat langit tapi perlu jua membuat pesiapan. Of which aku sendiri telalai. Sebab kitane inda tau mungkin akan memerlukan perbelanjaan yang basar mengajut kata abati. Dari segi kesihatan lagi. Sebab we tend to eat more. Another point, muhasabah diri, kehidupan with lifestyle bebelanja inda behemah atu buleh lead to pembaziran jua. Adakah sekadar untuk nampak "gah" di mata manusia? Astaghfirullah. Mohon Allah jauhkan.

If kitane ane seorang ibu atau bapa. Macam mana kan didik anak anak konsep kehidupan dan kewangan kalau sendiri pun inda berdisiplin. Agree? Before ajar anak anak, diri kitane yang perlu mulakan dulu. Kan kan? Mana dapat main cakap saja. Yatah membarinya kitane especially mothers macam "begatak" atau "membebel" tapulang hehehe. Not good though. Cara Rasulullah, baginda buat untuk umat ikut. So we try to implement.

As far as i remember, abati ommi inda pernah tunjukkan "kehidupan mewah" masa kami masih bedamitan. They had to "tapuk" sebab untuk didik kami. Its not easy though. Lagipun kehidupan dulu atu pun nadalah semewah mana. Susah jua.

Abati ommi ajar, menabung. Pebaiktah be incit incit. Ada masanya kegunahan tu usin tabung.

Masa skulah randah, darindarjah Pra kali. Abati ommi bagi 50sen. Its either we belanjakan sekali sekala. Atau pakai 30sen and simpan 20sen masuk tabung.

Masa menengah, kana bagi seringgit sama jua, simpan inda belanja. Kadang kadang ganya tapi atu pun seringgit untuk skulah pagi and patang. Allahuakbar. Life was really tough back then. But alhamdulillah.. thumma alhamdulillah.

I write too much, am i? Hehehe. Anyway, may Allah lead us to jannah and do good deeds. Mohon Allah permudahkan atas apa jua yang kitane usah untuk meraih maghfirah dan mardhatillah. Allahumma amin.

P/s : punya azam baru? Hehehe berazamlah setiap hari dan terus istiqomah tanpa perlu menanti bergantinya tahun dan sentiasalah mengenepikan alasan atas alasan. Otherwise, you will not be able to change anything. Life is about berubah kearah kebaikan. Allah knows. Thats all that matters. Hadza min fadhli robbi. Pintalah sebanyaknya, kerana ketika Allah memberi, Allah akan berikan yang lebih baik daripada apa yang kita minta.

Jazaakumullahu khairan khatsiran!

Monday, 5 October 2015

My Monday

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Alhamdulillah ala kulli hal.

It was a chaotic monday morning, but i was still able to keep myself calm.

I woke up macam biasa, but not as early as during the duty days. Santai saja.

I put my telekung into the washing machine, masukkan water and detergent and let that electronic able helper do her work. Hehehe.

I got myself ready. While i was brushing my teeth, all of sudden, sunyi. Even the washing machine stop spinning.. eh hairan. Mungkin stop pasal rehat kali. I was curious, buka pintu bilik mandi and check. Eh? Pajah karan? Allahuakbar.

Panic not really, cuma sudden flash tebayang.. ya Allah baju tudong balum betarikah. Hopefully karan on inda lagi batah.

It was still early jua pulang around 6.50 am maybe. No rush. Kan beurusan jua later so i think can wait for the electricity to resume.

When a friend reminded me about my bengkel around 7-ish, i jumped off my chair masa duduk duduk di kitchen with ummi hahaha kebeliangan. Baru tah ingat. Astaghfirullah.. istighfar banyak-banyak. Sampai ummi pun ikut tekajut and said "kenapa ih?"

Panick did not attack but i remember rushing saja. Think! Think! Think!

Quickly panyap all baju, tudung, pins and all yang kan di iron. I made a phone call to my cousin (hehehe sorry amoi kaka bangunkan awal pagi). I changed to a proper baju and slip on hajra. I grabbed everything and paused sekajap. Mana tau ada yang tinggal.

Dalam masa yang sama, i tried to call our office and find cellphone numbers, but no luck.

Story short, salam-kissed ummi (abati awal sudah jalan) then i rushed tarus turun bawah and ke kerita kan jalan.

(If i remember about bengkel tu awal, i would've drive dari awal sudah to my cousin's crib hehehe. It just slipped my mind. Allah.. Allah..)

Anyway, baruuuuu jua kan pigang pintu kerita when i heard ummi panggil dari atas.

"Mimie!~ ada sudah karan"

Hahaha i smiled and repeatedly said to myself "ya robbi lakal hamdu kamaa yambaghi lijalali wajhika wadzimi sultonik". syukurku milikMU.

Belusir and tarus iron baju tudong and alhamdulillah thumma alhamdulillah. Allah has made it easy for me.

I did not panicked.
I did not complaint.

I was able to handle the situation with the help of Allah.

Instead the situation has made me to rethink. Muhasabah diri.

Allah uji sehingga saat kita hampir-hampir putus asa tapi Allah permudahkan jika kita redha dan sabar. Allahuakbar.

Allah uji sebab Allah ingin 'ingat' kan semula kelalaian diri.

Why i comform to that? Sebab ummi cakap "eh nda terikah tudung baju?. Biasa nya ready jua selalu beterikah awal"

I normally iron ALL my baju in advance, every sunday (or friday). Sebab my baju cukup untuk pakai sebulan inda payah menerikah balik balik hahaha. But since my cloth rod atu runtuh yatah macam malas plus ada other committment menyebabkan bertangguh untuk iron baju awal.

There you go. Allah sebenarnya sayang kan kitane. Thats why, ujian jangan anggap untuk susahkan its actually a little reminder atas kelalaian diri.

Another thing, i said to myself, Allah uji sebab sejauh mana kitane buleh besabar saat di tekan dengan situasi yang kurang menyenangkan, dengan elemen yang menyuntik kemarahan dan sebagainya.

I would take that as 'latihan diri' dalam mengawal sifat marah untuk menghasilkan sifat kesabaran yang masih mampu tersenyum =) *alhamdulillah.. i think i have passed my own battle. Well at least i knew my parameter"

No no, i'm not saying i'm good tapi we must jua force ourselves untuk berjuang dengan sifat yang inda baik kepada lebih baik. Perubahan memakan masa di samping usaha jangan jua ala kadar =) biiznillah. Perbetulkan nawaitu.

Alhamdulillah atas ujian. Alhamdulillah ala kulli hal. I do not dare to ask Allah ringankan ujian yang mendatang, but i hope Allah kuatkan diri untuk tahan, tabah untuk ujian. In the end, there are rewards behind ujian =) yang penting redha, ikhlas and sabar. yay! Thank you Allah!

P/s : hijrah diri, hijrah hati, hiasi peribadi dan nawaitu diperbaiki. Biiznillah. Allah bantu =)

Saturday, 3 October 2015

Checklist syukur

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Coffee and tumpi plus sandwich talur. Alhamdulillah a good breakfast and i'm full. Off to work early.
Pagi yang sungguh indah, it has been raining since seawal subuh. Masha Allah.. i love rainy day much.
This week has been a superb one. Sebab datang super early keraja. Other than my commitment antar sister to college. Kalau hari yang inda mengantar i push myself to jalan awal from home. Just like today. So its a rare record for me (kalau dulu) hehe. Datang awal before 7 am ke office one week in  a row, Alhamdulillah.
Alhamdulillah thumma alhamdulillah.
Terlalu banyak kurniaan Allah yang kita patut syukuri. Meskipun di mata kadang inda nampak tapi hikmah dibaliknya kita sering telapas pandang.
In conjunction with that aku muhasabah diri.
1. Bangun dari tidur Allah masih izinkan bernafas - syukur masih punya kesempatan untuk timbal balik dosa-dosa.
2. How about syukur pada makan minum pakai? I love coffee walaupun i'm a tea person sebenarnya. Hehehe. A year ago, i developed a habit of makan minum inda bainggan nya urang tetua. Asal ada peluang singgah kadai makan, nada peluang masih di cari untuk supaya dapat singgah. Sampai ummi cakap "inda sah inda 'sakit paut' ne" hahaha. (Sakit paut = kan singgah makan minum saja)
I spent sesuka hati on foods. I did not mind back then. Astaghfirullah..
But now started to realise and get back on track (hopefully), just imagine hari-hari singgah bali my favourite GJC. Tambahan lagi sister sekulah ampir area sana, so peluang keemasan (la sangat) hahaha. Pagi sebalum keraja singgah. Balik keraja singgah. Hari jumaat turun breakfast singgah. Ya ampun.
I story this to abati ummi and family.
"Ma bah, masane aku bulih udah inda singgah bali kupi GJC. Kalau dulu jangan.. sampai apal staff nya" i share with them my achievement.
My sister mengiyakan dan menambah "awu ma eh. Sampai ku azan kan pun inda merati ane bah. Ndamau mau jua kan singgah kamimie ah"
Hahaha sampai ke tahap atu sekali.
Sebagai renungan untuk diri sendiri. Duit yang i spent on average $7 pagi dan $7 patang, untuk sekadar secawan kopi panas? Ya why not, mungkin lifestyle (tiada makna nya. Hanya kemahuan nafsu semata-mata) Tapi hari-hari atu just way too much. Kenikmatan minum pun sudah no longer special. Plus I gained weight too.
Baru minum. Kalau masuk bab makan. My favourite makan place has to be sushi dan any random tampat makan. Alat sehari dua singgah. Be it solo atau sama siblings. On average mungkin i spent $15-$20 sekali makan untuk sorang. (Phew.. macam mencetak usin saja hahaha amin kalau banar) and my siblings' expenses is on me. Kadang dalam 3 kali seminggu bawa family makan (makan lagi.. hahaha)
For me, hal ehwal makan. Bukan jenis memilih (alhamdulillah Allah bagi kemudahan) masin kah tawar kah nyaman nda nyaman, salah oder.. insha Allah buleh makan saja.
Sebab ada sekali dua masa makan sama family, pekerja salah bawa oder. Contoh oder mee tapi datang nya nasi. But abati said ambil saja. Inda payah oder baru. Tau tah abati, penyukur. Tapi ada jua banarnya. siapa tau kalau tane balik kan makanan atu, gaji nya kana putung. Kesian. Betulak ansur saja. Banar pulang ia cuai. Tapi lihat satu sudut, ia pun manusia jua. Manusia buat silap. Hehehe abati cakap "Allah ta'ala ganya nda pernah silap".
Selalu makan minum di kadai atau luar, not a good habit. Sekali sekala atau selalu makan, melibatkan perbelanjaan dan harus dipantau. Hatta jika kewangan bukan satu masalah, disiplin wajib ada.
Anyway,  feel blessed sebab family selalu ingat kan. Walaupun 'sangal mulut' tapi akhirnya, i realised its not the right thing to do.
(Kalau nanti ada husband, molek sungguh kalau selalu husband ingatkan wife nya ane.. maklum kan wanita selalu berubah fikiran hahaha sabo ajelah husbandku. Jangan jemu ya) okay enough of that. Usah bermimpi hehehe.
Lakas-lakas muhasabah diri. I say this to myself, cakap inda mampu buat korban tapi belanja makan (contoh seperti diatas) kalau di impun.. antah.. mengkali dapat bali kerabau sekong dua buleh sudah buat korban.
Cakap selalu kan mau tunaikan haji tapi bekira belanja mahal. Check semula, belanja membali baju kain tudung shawl dan ntah apa apa ntah, inda pernah kisah. Bali saja main ikut suka. Calculate perbelanjaan.. Allahurobbi.. kalau disimpan buleh dikira tunai haji dalam jangka dua ke lima taun. Astaghfirullah..
Inda salah belanja tapi ala kadar. Abati ummi selalu pasan dari dulu..
"Jangan tah luan dibubut fesyen ane. Bulan ane diayas membali segala baju tudung segala macam, bulan dapan ketinggalan zaman tia. Tapi kamu bekeraja, perlu jua baju sentiasa update.. penampilan dijaga. yatah ganya, sebuting kah saja sebulan. Bulan dapan ada lagi fesyen terkini tu. Jadi nda jua luan katinggalan"
Allah.. Abati ummi pulang hebat dalam pengurusan. So i learnt my lesson. Mungkin dalam 5 bulan terdekat atau depends keperluan i will not bali baju dulu, sebab hariatu sudah tebali more than 10 pasang. Hahaha. Guilty. I feel sorry to myself.
Runtuh lemarih plus banyak kan di sasah. But bersyukur sebab punya baju untuk tutup aurat sempurna. Apa hal nya sahabat kitane di luar sana. Baju sepasang pakai hari hari. Allahurobbi. Mohon Allah cekalkan hati. Pembaziran mengikut karenah syaitan.
Kadang tanya diri sendiri, serba serbi kan mau uptodate and nampak gah, untuk siapa? Sebab kalau untuk Allah.. Allah lagi Maha Kaya. So in the end cantik untuk manusia jua. *sedih*. Sampai masa untuk perbetulkan nawaitu.
From now on, wajib mula mentadbir diri. Its a matter of pilihan. Buat pilihan yang terbaik dan memberikan manfaat dikemudian hari.
Lagipun disiplinkan diri. Persiapan sebab nanti mudah untuk didik anak-anak (amin!) Anak-anak kan hatinya suci and macam sponge. Anak-anak akan absorb sekeliling yang di lihat, rasa dan sebagainya.
"Monkey see, monkey do"
Kalau anak-anak lihat abati ummi hidup dalam keadaan pembaziran, macam mana kan didik anak untuk amalkan sifat menabung and berjimat cermat. Kan sudah bercanggah tu.
Kalau kita sebagai abati ummi inda tunai solat on time, inda baca al-quran selalu, macam mana kan suruh anak-anak buat. Mesti durang cakapi balik sebab bercontohkan kitane.
Maklum lah kan.. anak-anak masih balum mampu memahami, tapi dengan penerapan and 'foundation' yang kukuh.. insha Allah buleh.
3. Ada Adi beradi tapi berselisihan hati. Walaupun cematu wajib syukur sebab ada adi beradi.
Ada yang inda tedapat adi beradi, naupus kan be adi-abang-kaka angkat.
Ada ramai anak, syukur. Allah bagi rezeki. Tapi amanah pikul sebaiknya. Supaya anak-anak dapat mengutus-kirim doa waktu ketane di alam sana. Jangan sampai kitane ternanti-nanti 'amalan baik' anak-anak.
Nada anak, syukur jua. Sebab Allah ringankan beban kitane untuk inda dipersoalkan diakhirat.. kenapa anak inda solat, inda turup aurat dan sebagainya. Plus buleh tunaikan dan focus tanggungjawap terhadap suami 150% - eseh extra tu. Hahaha. And do sweet things together. Kan comey.
Ada jodoh (menjadi suami/isteri) syukur tapi layari bahtera perkahwinan dengan agama sebagai sauhnya. Jika nadinya agama insha Allah bahagia.
Kalau inda ba jodoh pun, inda perlu sampai stress. Husnudzon dengan Allah. Sebab Allah bagi peluang kitane berbakti arah indung bapa dan adi beradi. Allah kan jauhkan diri kitane dari berbuat dosa kepada suami/isteri. Bukan kah atu hikmah dan kasih sayang Allah paling agung. HE knows the best untul kitane.
In conclusion, kitane (pesan buat diriku) harus belajar dan mendidik diri melihat setiap segi, be it kebahagiaan atau kedukaan. Regardless the situation. Syukur selalu.
Jika bahagia, syukur ditingkatkan. Allah uji kita dengan kebahagiaan apa kah kita leka.
Jika sebaliknya, jangan pernah berhenti bersyukur. Allah kirimkan ujian, jangan anggap ianya masaalah. Ujian di penghujungnya ada rewards. Yang penting kita redha.
Alhamdullillah.. ya robbi lakal hamdu kama yambaghi lijalali wajhika wa adzimi sultonik.
P/s : bahagiakan diri itu yang utama. Insha Allah kita mampu bahagiakan orang yang kita sayang.. orang sekeliling.. =) jom mula sebarkan aura positif dan bahagia biar seisi dunia mampu tersenyum ketika kamu ada bersama. Biiznillah.

Friday, 2 October 2015

Sesingkat Waktu

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Pertemuan sentiasa ada tetapi jodoh kekal rahsia - Dr. Anwar Fazal #Tribulasi365Hari





Nuffnang