Search This Blog

Wednesday, 14 October 2015

01 Muharram 1437

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

May Allah protect us, bless every single one of us and shower us with happiness and put us in a state of being thankful. All Praise to Allah.

Muharram, tahun baru. Salam maal hijrah ya saddiqi wa saddiqoti.

I would say my first Muhharam was a very well spent one. Morning kickstart was awesome, had a good and superb errands too, sweet and quality time with abati ommi; was joining them ke kabun, had my car washed (mampu cuci sendiri saja at home hehehe) and simple yet beautiful family dinner as the closing of first Muharram al barokah.

So much so, i have lots of thing to be thankful for. Masha Allah. A real contentment.

Dengan rahmat dan nikmat masa yang Allah berikan. I got to fill them with all sorts of happy little things.

Hidup itu indah jika memilih untuk bahagia tapi adalah sebaliknya if you keep on embracing the negative vibes.

I'm particularly a very selective person. I choose what i want to know, i choose what i want to feel or hear. Dan biznillah, dipermudahkan.

Anyway, pilih bahagia insha Allah hati akan bahagia dan akan membahagiakan. Jaga adab dan akhlak sesama manusia, pasti Allah kurniakan kebaikan.

When i mentioned that, i'm not very keen kadang meliat dikalangan kitane (of which tiada terkecuali diri sendiri) how we treat people misalan nya. I've been listening to Mufti Ismail Menk's lecture on how we should behave sesama makhluk tuhan. Be it manusia atau binatang.

I wish and we should ambil contoh akhlak Rasulullah Salallahu 'Alaihi Wassalam. Yang sentiasa belambut and manis muka, akhlak masha Allah.. indah, walaupun with siapapun. Hatta, sama musuh tawanan yang kan membunuh baginda, pun masih concern and care if sudah di bagi makan minum atau inda.

How about ketane? Antah antah siap dengan caci maki kali. Allahu. Apa level treatment kitane arah manusia yang punya harta pangkat dan nama dibanding yang hanya biasa, malah hina dina di mata kita? Astagfirullah. May Allah forgive us.

Akhlak. Jaga dan pelihara.

Anyway, yesterday, i went to kabun. Ikut abati ommi. I do not know cemana kan address it.. its a place where we often bepiknik. Its either i address it as kabun or tampat piknik.. regardless its my favourite hideout. Hehehe. Our piknik ane.. bukan di pantai tapi dalam hutan belantara. Aaahhh.. life is a bliss. Subhanallah.


Those were my survival pack hehehe.

1. Minuman wajib ada. Because i cannot go out with minuman.

2. Wudhu kit is a must, wajib, perlu. You never know bila wudhu akan terbatal so might as well sentiasa bawa ke mana mana. Hehehe remember on our azam in the previous post untuk cuba istiqomah menjaga wudhu from time to time? Biiznillah. Teruskan istiqomah.

For me its a bliss sebab di kabun abati ommi ada keep clean water untuk bekaut. Buka tudung sekajap nda masalah.. nada ba urang lintas lintas. Alhamdulillah. And i brought mini sejadah and tinggalkan saja di junjung sana. Khalas. Siapa saja buleh gunakan nanti.

And the funny thing was, masa yesterday i found out the plastic simpan sejadah was torn. Ommi cakap "dipupul ambuk" hehehe! I think that monkey pun kan pinjam solat.. masha Allah.

Oh the best thing is, you got to perform your prayer di hutan, atas rumput. But just make sure, kalau berkelana.. sila lah bawa keperluan telekung (kalau biskita jenis yang inda biasa) hehehe.

But kalau pakaian sudah tutup aurat and inda jarang and bersih. Stukin kaki pakai and stukin tangan (kalau lengan baju nada cuff) by all means, buleh sudah solat tu. Nada jua kan bagi alasan.. alah telekung tinggal? Haliwat bekaut? Nada pencuci muka? Kan.. astagfirullah. Semoga Allah jauhkan kitane dari sifat cematu and mohon Allah permudahkan jua.

If kitane pernah cematu inda apa, hijrah segera ke arah kebaikan. Thats us. Manusia. Hamba. Inda pernah lari dari sifat kejahilan. Usaha dan doa. Buat semampunya. Nda perlu lah kitane kan menghukum siapa siapa. If kitane mampu solat on time, alhamdulillah syukur Allah permudahkan. Kalau selalu tinggal and lalai, its about time to check dan muhasabah diri sendiri. Usaha dan terus usaha. Inda payah jua sampai kan menyakiti hati urang and say 'masuk neraka' karang and words yang inda mendatangkan kebaikan. You know what i mean kan. Jaga lisan. Siapa kitane untuk menghukum? Itu hak milik Allah Azza Wajalla.

3. A book. At least. Apa pun just incase you need to kill the time atau nourish the mind and soul. I got this book di Popular Bookstore. It gives you a good insight how to be positive dan bersyukur pastinya. Bedasarkan kisah kisah yang pernah terjadi. Chicken soup for the soul. Light yet meaningful.

Hati dan pemikiran kitane ne mudah berubah, level keimanan pun ada turun naik. Yatah we need to find time untuk isikan rohani. Sentiasa bandingkan diri dan kehidupan with urang yang less fortunate. Supaya kitane menghargai.. we live a better life banarnya. Syukur. Jangan bandingkan sama urang yang punya harta menumpuk di daratan di lautan. Khuatir menimbulkan hasad dangki atau inda basyukur.

4. Powerbank and iPad. Hahaha needless to say more. Ommi selalu cakap "gambarnya ada, cuci nya nada" hahaha 'afwan ya ommi.

5. Bakas tray talur. This is another option kalau kitane kan keluar ke mana mana especially tampat yang banyak rangit. And oh you would not want to know... i had been in a very bad condition caused by them and sungguh, nightmare with mosquitoes dan yang sewaktu dengannya. Allah.. sungguh azab.

Mau story sikit?  Hehehe i try to kongsikan. Dulu masa di pantai, i was bitten by Agas. Species mosquitoes tapi kalau siapa yang mudah sangitan.. kompom menangis inda tidur malam. Because i did experience. Almost ke tahap buleh pengsan inda sadarkan diri. Sebab more than 15-20 gigitan at the back of my both kaki up to thigh.. itchiness nya tahap dan ke level buleh kan telakap tu menggaru kaki. I cried. I put ointment dan segala macam ubat hospital dan the what not. Bawa spital masih balum baik. And dalam tempoh first 24 hours.. i could only tidur few minutes. Atupun tidur duduk hehehe. Tapi inda apa lah semua atu pengalaman hidup kan. Muhasabah diri. Kuasa Allah menjadikan binatang atau serangga se alus alusnya dapat melemahkan manusia yang sesempurna kejadian. Allahuakbar. Usah takabbur.

Some people might think, alah gigit rangit jua saja. Well, if you're in my shoes.. you would think or behave otherwise. Manis macam gula gula kali my blood ane sampai rangit suka urang sedangkan my family yang beampiran inda jua kana gigit. I guess the mosquitoes love me much. Hehehe.

So, Abati ommi paling awas ne kalau kan turun ziarah maqam nenda, kabun atau barsihkan halaman di rumah. Bawa tray talur and lighter. Try it! And just to be safe pakai insect repellent jua okay atau losyen.

Later, reached home. Tarus kan pindah kerita masuk garage. And ommi said "kalau inda, cuci tarus kerita kali?" I agreed instantly. Hehehe.

Banarnya ikut hati memang nda suka liat kerita kamah. Kalau dulu with less committment (dan kemalasan kadang) belinang tu kerita. I love cars.  My favourite first car was S15 Silvia since menengah kali hehehe.

Then now my car (not actually mine. Sebab atu hadiah abati to ommi masa ommi's birthday. But since masa mula kraja dulu nada kerita.. ommi bagi pakai. I remember masa atu i paid for that car.. plus minus $500 per month. With my salary that time mungkin $700-$800 saja. It was painful Allahuakbar hehehe) so thar car its not by choice but i happened to love it, Mitsubishi Galant VR-4, Eight generation. Syukran ya abati wa ommi.

Sekadar perkongsian, i seldom send my car for wash. I mean di kadai. Sebab i know i can do it sendiri. Pernah few years back, i sent for cuci luar and dalam. It was quite disappointing pulang. Nda langis. I had to bagitau "ane masih lagi kita.. ada habuk. Ne yang ane balum langis.. bla bla bla" atu especially vacuum dalam kerita. (Except yang di Hama, Rimba) atu quite langis tu.

Have you ever experienced the same? =D

Buleh di kira dengan jari i sent ke kadai. Kalau ommi, memang nda suka langsung antar kadai. Nya ommi "ganya galant.. kerita sanang damit. Baris tanganku pun nda cukup" (dalam meaningnya tu. A self reflection) hehehe see. Plus ommi cakap membazir. Ouch. And "mati cat kerita karang. Di kadai atu makai umu sabun. Sayang kerita" Ada banarnya nya ommi atu jua. Alhamdulillah my car sampai ane masih preserved metallic warm silver nya.

Tapi malas tah jua ne kadang diri ane. Kalau sudah ngaleh. Haish.. disiplin please. Astagfirullah..

Sama, knowing myself, kalau inda 5 jam sama kerita temasuk cuci + cleaning + waxing, mana sah tu hehehe. Yatah membarinya setangahari merusah kerita saja. (Tambah tia malas) hehehe. Sebab atu tah kali jua nda rajin bawa kadai.. sebab kadai inda langis and nda meet my expectation *cry buckets*

Tapi cons nya, kerita kamah. Allahurobbi. Kadang kalau sudah ati inda lagi tahan.. ngaleh pebaik.. basuh tah jua sendiri bekarih hehehe. Sakit mata meliat kamah atu.

No komplen okay, syukur sudah ada kerita. Alhamdulillah thumma alhamdulillah.

On a light note, i love cuci kerita masa ujan turun, lagi labat lagi siuk. Hehehe i got to play in the rain and memudahkan jua untuk umu kerita. Have you tried? You should! Its super fun hehehe. Masha Allah.. subhanallah.

Next. Guess what, i had nasi ayam steam scr for dinner.. yum yum! Our family dinner was take away from scr. Thank you baby sister for helping to simbatkan. I seldom makan dinner. Bukan sebab diet.. no no. I cannot diet diet ane. Confirm lagi sahih. Inda pernah bejaya hehehe.

Maybe i can share my routine. Perhaps if this works on you. Khalas. Sila cuba ya.

I have no intention, langsung nada niat kan diet or turun kan my weight. Sebab i love foods so much! I did not know when i started to loose weight. Well sedikit jua saja i loose some KGs, around 5 to 6 kgs. In summary, give it a go the followings:

1. Istiqomah Puasa sunat isnin khamis (or any other puasa sunat) our body need rest too. Plus, its sunnah. Sollu'alan nabi! Allahumma solli ala saiyidina muhamma.

2. Gradually kurangkan makan malam. For me i often tetidur hehehe so unintentionally i skipped dinner. Most of the time. At least jam 7 pm stop makan. Sebab our body payah kan burn calories sebalah malam. Mostly I had my dinner at 6 pm. It depends. 

Have you heard, "breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper" quotes?

3. Kalau Ramadhan, makan selalunya sikit. Sebab mudah kanyang. Ibaratnya, 3 tablespoon nasi pun cukup sebab lauk gulayan lagi kan. Alhamdulillah. Lapas atu rushed besiap for tarawikh. Pecaya or not, if during puasa and full set tarawikh plus witir. It is indeed a good exercise. Maybe you will not realised, by the time Ramadhan sampai sebulan, you have already loose a couple of kilos! 1 syawal celebrate. Lapas atu sambung puasa sunat straight 6 hari di bulan syawal. Nawaitu lillahitaala.

4. I have stopped my routine yang balik kraja turun kraja singgah ngupi, hehehe. I have stopped visiting my favourite coffee place (occassionally saja kalau perlu) tapi untuk stopped permanently atu indalah a.. cuma i manage them wisely saja. Siuk pulang makan di luar, mengupi hari hari. Tapi the benefits nda berapa more to our side. Menjadikan diri inda berdisiplin. Mampu or inda mampu bukan satu persoalan tapi menyumbang jua. I tried to muhasabah diri. Hidup adalah untuk long term. Walaupun umur inda menungkat langit tapi perlu jua membuat pesiapan. Of which aku sendiri telalai. Sebab kitane inda tau mungkin akan memerlukan perbelanjaan yang basar mengajut kata abati. Dari segi kesihatan lagi. Sebab we tend to eat more. Another point, muhasabah diri, kehidupan with lifestyle bebelanja inda behemah atu buleh lead to pembaziran jua. Adakah sekadar untuk nampak "gah" di mata manusia? Astaghfirullah. Mohon Allah jauhkan.

If kitane ane seorang ibu atau bapa. Macam mana kan didik anak anak konsep kehidupan dan kewangan kalau sendiri pun inda berdisiplin. Agree? Before ajar anak anak, diri kitane yang perlu mulakan dulu. Kan kan? Mana dapat main cakap saja. Yatah membarinya kitane especially mothers macam "begatak" atau "membebel" tapulang hehehe. Not good though. Cara Rasulullah, baginda buat untuk umat ikut. So we try to implement.

As far as i remember, abati ommi inda pernah tunjukkan "kehidupan mewah" masa kami masih bedamitan. They had to "tapuk" sebab untuk didik kami. Its not easy though. Lagipun kehidupan dulu atu pun nadalah semewah mana. Susah jua.

Abati ommi ajar, menabung. Pebaiktah be incit incit. Ada masanya kegunahan tu usin tabung.

Masa skulah randah, darindarjah Pra kali. Abati ommi bagi 50sen. Its either we belanjakan sekali sekala. Atau pakai 30sen and simpan 20sen masuk tabung.

Masa menengah, kana bagi seringgit sama jua, simpan inda belanja. Kadang kadang ganya tapi atu pun seringgit untuk skulah pagi and patang. Allahuakbar. Life was really tough back then. But alhamdulillah.. thumma alhamdulillah.

I write too much, am i? Hehehe. Anyway, may Allah lead us to jannah and do good deeds. Mohon Allah permudahkan atas apa jua yang kitane usah untuk meraih maghfirah dan mardhatillah. Allahumma amin.

P/s : punya azam baru? Hehehe berazamlah setiap hari dan terus istiqomah tanpa perlu menanti bergantinya tahun dan sentiasalah mengenepikan alasan atas alasan. Otherwise, you will not be able to change anything. Life is about berubah kearah kebaikan. Allah knows. Thats all that matters. Hadza min fadhli robbi. Pintalah sebanyaknya, kerana ketika Allah memberi, Allah akan berikan yang lebih baik daripada apa yang kita minta.

Jazaakumullahu khairan khatsiran!

No comments:

Post a Comment

Nuffnang