Search This Blog

Saturday, 3 October 2015

Checklist syukur

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Coffee and tumpi plus sandwich talur. Alhamdulillah a good breakfast and i'm full. Off to work early.
Pagi yang sungguh indah, it has been raining since seawal subuh. Masha Allah.. i love rainy day much.
This week has been a superb one. Sebab datang super early keraja. Other than my commitment antar sister to college. Kalau hari yang inda mengantar i push myself to jalan awal from home. Just like today. So its a rare record for me (kalau dulu) hehe. Datang awal before 7 am ke office one week in  a row, Alhamdulillah.
Alhamdulillah thumma alhamdulillah.
Terlalu banyak kurniaan Allah yang kita patut syukuri. Meskipun di mata kadang inda nampak tapi hikmah dibaliknya kita sering telapas pandang.
In conjunction with that aku muhasabah diri.
1. Bangun dari tidur Allah masih izinkan bernafas - syukur masih punya kesempatan untuk timbal balik dosa-dosa.
2. How about syukur pada makan minum pakai? I love coffee walaupun i'm a tea person sebenarnya. Hehehe. A year ago, i developed a habit of makan minum inda bainggan nya urang tetua. Asal ada peluang singgah kadai makan, nada peluang masih di cari untuk supaya dapat singgah. Sampai ummi cakap "inda sah inda 'sakit paut' ne" hahaha. (Sakit paut = kan singgah makan minum saja)
I spent sesuka hati on foods. I did not mind back then. Astaghfirullah..
But now started to realise and get back on track (hopefully), just imagine hari-hari singgah bali my favourite GJC. Tambahan lagi sister sekulah ampir area sana, so peluang keemasan (la sangat) hahaha. Pagi sebalum keraja singgah. Balik keraja singgah. Hari jumaat turun breakfast singgah. Ya ampun.
I story this to abati ummi and family.
"Ma bah, masane aku bulih udah inda singgah bali kupi GJC. Kalau dulu jangan.. sampai apal staff nya" i share with them my achievement.
My sister mengiyakan dan menambah "awu ma eh. Sampai ku azan kan pun inda merati ane bah. Ndamau mau jua kan singgah kamimie ah"
Hahaha sampai ke tahap atu sekali.
Sebagai renungan untuk diri sendiri. Duit yang i spent on average $7 pagi dan $7 patang, untuk sekadar secawan kopi panas? Ya why not, mungkin lifestyle (tiada makna nya. Hanya kemahuan nafsu semata-mata) Tapi hari-hari atu just way too much. Kenikmatan minum pun sudah no longer special. Plus I gained weight too.
Baru minum. Kalau masuk bab makan. My favourite makan place has to be sushi dan any random tampat makan. Alat sehari dua singgah. Be it solo atau sama siblings. On average mungkin i spent $15-$20 sekali makan untuk sorang. (Phew.. macam mencetak usin saja hahaha amin kalau banar) and my siblings' expenses is on me. Kadang dalam 3 kali seminggu bawa family makan (makan lagi.. hahaha)
For me, hal ehwal makan. Bukan jenis memilih (alhamdulillah Allah bagi kemudahan) masin kah tawar kah nyaman nda nyaman, salah oder.. insha Allah buleh makan saja.
Sebab ada sekali dua masa makan sama family, pekerja salah bawa oder. Contoh oder mee tapi datang nya nasi. But abati said ambil saja. Inda payah oder baru. Tau tah abati, penyukur. Tapi ada jua banarnya. siapa tau kalau tane balik kan makanan atu, gaji nya kana putung. Kesian. Betulak ansur saja. Banar pulang ia cuai. Tapi lihat satu sudut, ia pun manusia jua. Manusia buat silap. Hehehe abati cakap "Allah ta'ala ganya nda pernah silap".
Selalu makan minum di kadai atau luar, not a good habit. Sekali sekala atau selalu makan, melibatkan perbelanjaan dan harus dipantau. Hatta jika kewangan bukan satu masalah, disiplin wajib ada.
Anyway,  feel blessed sebab family selalu ingat kan. Walaupun 'sangal mulut' tapi akhirnya, i realised its not the right thing to do.
(Kalau nanti ada husband, molek sungguh kalau selalu husband ingatkan wife nya ane.. maklum kan wanita selalu berubah fikiran hahaha sabo ajelah husbandku. Jangan jemu ya) okay enough of that. Usah bermimpi hehehe.
Lakas-lakas muhasabah diri. I say this to myself, cakap inda mampu buat korban tapi belanja makan (contoh seperti diatas) kalau di impun.. antah.. mengkali dapat bali kerabau sekong dua buleh sudah buat korban.
Cakap selalu kan mau tunaikan haji tapi bekira belanja mahal. Check semula, belanja membali baju kain tudung shawl dan ntah apa apa ntah, inda pernah kisah. Bali saja main ikut suka. Calculate perbelanjaan.. Allahurobbi.. kalau disimpan buleh dikira tunai haji dalam jangka dua ke lima taun. Astaghfirullah..
Inda salah belanja tapi ala kadar. Abati ummi selalu pasan dari dulu..
"Jangan tah luan dibubut fesyen ane. Bulan ane diayas membali segala baju tudung segala macam, bulan dapan ketinggalan zaman tia. Tapi kamu bekeraja, perlu jua baju sentiasa update.. penampilan dijaga. yatah ganya, sebuting kah saja sebulan. Bulan dapan ada lagi fesyen terkini tu. Jadi nda jua luan katinggalan"
Allah.. Abati ummi pulang hebat dalam pengurusan. So i learnt my lesson. Mungkin dalam 5 bulan terdekat atau depends keperluan i will not bali baju dulu, sebab hariatu sudah tebali more than 10 pasang. Hahaha. Guilty. I feel sorry to myself.
Runtuh lemarih plus banyak kan di sasah. But bersyukur sebab punya baju untuk tutup aurat sempurna. Apa hal nya sahabat kitane di luar sana. Baju sepasang pakai hari hari. Allahurobbi. Mohon Allah cekalkan hati. Pembaziran mengikut karenah syaitan.
Kadang tanya diri sendiri, serba serbi kan mau uptodate and nampak gah, untuk siapa? Sebab kalau untuk Allah.. Allah lagi Maha Kaya. So in the end cantik untuk manusia jua. *sedih*. Sampai masa untuk perbetulkan nawaitu.
From now on, wajib mula mentadbir diri. Its a matter of pilihan. Buat pilihan yang terbaik dan memberikan manfaat dikemudian hari.
Lagipun disiplinkan diri. Persiapan sebab nanti mudah untuk didik anak-anak (amin!) Anak-anak kan hatinya suci and macam sponge. Anak-anak akan absorb sekeliling yang di lihat, rasa dan sebagainya.
"Monkey see, monkey do"
Kalau anak-anak lihat abati ummi hidup dalam keadaan pembaziran, macam mana kan didik anak untuk amalkan sifat menabung and berjimat cermat. Kan sudah bercanggah tu.
Kalau kita sebagai abati ummi inda tunai solat on time, inda baca al-quran selalu, macam mana kan suruh anak-anak buat. Mesti durang cakapi balik sebab bercontohkan kitane.
Maklum lah kan.. anak-anak masih balum mampu memahami, tapi dengan penerapan and 'foundation' yang kukuh.. insha Allah buleh.
3. Ada Adi beradi tapi berselisihan hati. Walaupun cematu wajib syukur sebab ada adi beradi.
Ada yang inda tedapat adi beradi, naupus kan be adi-abang-kaka angkat.
Ada ramai anak, syukur. Allah bagi rezeki. Tapi amanah pikul sebaiknya. Supaya anak-anak dapat mengutus-kirim doa waktu ketane di alam sana. Jangan sampai kitane ternanti-nanti 'amalan baik' anak-anak.
Nada anak, syukur jua. Sebab Allah ringankan beban kitane untuk inda dipersoalkan diakhirat.. kenapa anak inda solat, inda turup aurat dan sebagainya. Plus buleh tunaikan dan focus tanggungjawap terhadap suami 150% - eseh extra tu. Hahaha. And do sweet things together. Kan comey.
Ada jodoh (menjadi suami/isteri) syukur tapi layari bahtera perkahwinan dengan agama sebagai sauhnya. Jika nadinya agama insha Allah bahagia.
Kalau inda ba jodoh pun, inda perlu sampai stress. Husnudzon dengan Allah. Sebab Allah bagi peluang kitane berbakti arah indung bapa dan adi beradi. Allah kan jauhkan diri kitane dari berbuat dosa kepada suami/isteri. Bukan kah atu hikmah dan kasih sayang Allah paling agung. HE knows the best untul kitane.
In conclusion, kitane (pesan buat diriku) harus belajar dan mendidik diri melihat setiap segi, be it kebahagiaan atau kedukaan. Regardless the situation. Syukur selalu.
Jika bahagia, syukur ditingkatkan. Allah uji kita dengan kebahagiaan apa kah kita leka.
Jika sebaliknya, jangan pernah berhenti bersyukur. Allah kirimkan ujian, jangan anggap ianya masaalah. Ujian di penghujungnya ada rewards. Yang penting kita redha.
Alhamdullillah.. ya robbi lakal hamdu kama yambaghi lijalali wajhika wa adzimi sultonik.
P/s : bahagiakan diri itu yang utama. Insha Allah kita mampu bahagiakan orang yang kita sayang.. orang sekeliling.. =) jom mula sebarkan aura positif dan bahagia biar seisi dunia mampu tersenyum ketika kamu ada bersama. Biiznillah.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang