Search This Blog

Sunday, 18 October 2015

Lautan Rasa

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum.

Usai isya', i thought of browsing my tumblr. Lama sudah inda melawat. Scrolling down to see this picture. *sweetness overload* serious.. comel. Haish.. disebabkan ke'sweet' dan ke'comel'an this photo, i think i too need a husband now. Hehe! Ya udah.. usah bemimpi sampai ke bintang.

*rasa-rasa my future husband buleh sweet dari ane?.. if yes berbunga bunga hati. Tidur pun buleh sanyum kali sampai ke pagi sambung malam 24jam hehehe*

Jom bebalik ke bumi yang nyata. Kehidupan berumah tangga, it will not promise you keindahan setiap masa. At least thats what i have winessed. Pasti akan ada pasang surut, suka duka, kecewa bahagia.. rajuk lara.

Keindahan dalam perhubungan yang halal. Dan bagi yang masih belum halal.. mohon jaga diri, jaga hati dan jaga serba serbi (nota buat diri sendiri terutamanya). Syaitan menghias seindah-indahnya bagi setiap pekara yang haram dan akan menutup tirai keindahan pada yang halal. Thats why, yang haram kita mudah tertarik dan teringin. Pada yang halal seakan hilang seri keindahannya. Yang membezakan, iman (iman pun ada turun dan naik, hati-hati)

There is quote saying for perhubungan yang belum halal i.e. relationship before marriage - "you love me. i love you. shaytan loves us". Astaghfirullah.. waliyadzubillah.

As abati ommi always cakap, "kawin ane bukan kan sehari dua". True much though. Its like mengenali, mengasihi, menyayangi, menerima dan membawa seseorang dari dunia yang berbeza masuk ke dalam dunia kita. Sama ada menemukan keserasian atau sebaliknya dan sebagainya.

Its not like, kalau sudah inda suka tinggalkan atau abaikan. Eehh mudah nya? Hmm.

Sungguh, yang Allah sudah tetapkan dalam memilih pasangan adalah panduan yang paling terhebat.

Kita pasti akan kecewa jika memilih kepada kecantikan/ketampanan pasangan, sebab once they aged.. pandang sebalah mata pun entah nda mau kali *sobs* (dear husband, can we grow old together please? Insha Allah)

Kalau pilih kekayaan dan harta, what if they jatuh miskin and papa? Adakah hati akan turut 'miskin' dalam memberikan cinta?

Kalau memilih keturunan, which is very important too. Kita manusia, siapa yang dapat menjanjikan. Walaupun growing from the same roots but projecting different branches. Tidak perlu ungkit mengungkit keturunan siapa lebih hebat atau mulia. Jika telah berada di situasi keluarga yang kurang menyenangkan, biar kita yang cuba ubah generasi agar menjadi lebih baik.

Kerana agama? Wajib. I need not explain on this. Kita semua sudah maklum. Pilih lah sebaiknya. Mohon Allah tunjukkan jalan yang benar.

Kerana Allah telahpun menjanjikan dalam surah An-Nur. (Jom selak lembaran kitabullah dan hayati)


Jumpa? Pasti. I told you so. Sebab al-Quran adalah buku solusi. Setiap persoalan, Allah sudah terangkan semenjak 1437 tahun yang lalu. Wallahua'lam. If kitane baca baru jumpa.

Perhaps if i could share my humble thoughts on how we as individual live in a marriage life (walaupun itu bukan bidang kepakaran ku *aiseh*) tapi secara umum dan logik nya (praktikal balum lagi ne. Cuma theory semata-mata). I would say, menjalani kehidupan berumah tangga.. kekuatan dalaman diri perlu ada. Ilmu harus mantap. Physically and mentally. Sebab, kitane manusia yang punya emosi ups and downs.. so..

1. Terpulanglah kan menghadapi dengan cara cemana pun.. yang penting harmoni dan berpaksikan agama bukan memperkotak-katikkan soal agama.

2. Yang paling penting. JANGAN MUDAH JEMU. True what.. kan kitane ne sifatnya mudah kelanguan. Jangan langu to say i love you, i miss you dan yang sewaktu dengannya. Bukan hanya kata-kata, perbuatan pun mampu menunjukkan rasa. Try it. Sebab perasaan ibarat tanaman. Perlu untuk di siram sentiasa. Yang penting kesungguhan dan keikhlasan. 

Alasan 'lelaki kurang menyatakan cinta' is way too much. Wanita pun kadangnya. Tepuk dada tanya iman. Jika ingin bahagia, kenapa perlu berkira. Bukankah cinta bermisikan syurga bersama, usaha sehabis daya. Bagi isteri, tadbir emosi sebaiknya. Don't be too emotional. Be realistic. Perubahan untuk kebaikan. Apa salahnya =)

Jangan langu (jemu) untuk memperbaharui segala apa pun yang menggembirakan your marriage.

Jangan langu untuk sentiasa mencipta 'sweet moment' bersama. Jangan ego. Sweet moment can be anything. Terserah creativity masing-masing.

*Comel! And i'm melting*

And romantik cara Rasulullah. Kalah tu romeo juliet. I'm serious. =)

3. Variasikan kehidupan. Konsep "littlethingsmakemehappy".

4. Belajar menghargai. Walau apapun. Be it sekecil-kecil perkara. Its a way of saying i love you jua. Kan kan..

5. Jangan bekira dan mengharapkan balasan. Happiness is all about giving. Give more. And more. Love more. Without having to ask for something in return.

6. Solat sama-sama. Ustaz Don said. Kalau buleh solat dalam bilik tidur. Sebab if sekiranya terjadi perselisihan faham antara pasangan, insha Allah akan reda sebab mengingkatkan yang he is my imam and she is my makmum. Rasa kembali tenang. Cinta bersendikan agama itu indah. Masha Allah.

7. Jangan pernah berhenti untuk belajar. Belajar menyemai kasih, belajar menuntut ilmu Allah, belajar hal ehwal pentadbiran kehidupan dan belajar belajar belajar. Perbaiki diri. Ilmu salah satu kunci kebahagiaan.

8. Tiada yang utama melainkan bersama sama mencari redha Allah.. masha Allah.

Read here at theroyals501.tumblr.com , You'll be inspired.

I have more to say but i shall continue nanti. Insha Allah.

*you and me, together. Okay husband? Hehe. Jangan la sudah macam ane.. ditinggalkan jauh jalan..*

*cinta kerana Allah bukan hanya sekadar di lisan penghias bicara*

Untuk jatuh cinta itu mudah, tapi untuk bertahan di dalam percintaan/perhubungan itu sangat istimewa. Allahuakbar. Bagi yang berjaya, rumah tangga anda hebat.

Setiap kelemahan pasangan, perbaiki bersama. Setiap kelebihan pasangan, raikan bersama.

Marriage is all about sharing. Pahit manis kongsi sama sama, please do not hide apa pun. Eventually akan diketahui jua. For me, being transparent and willingness to kongsi apapun pekara pebaiktah remeh temeh.. i would prefer that way. Komunikasi.

Do things sama-sama. Bagi isteri, taat pada suami. Teringin to shape myself untuk menjadi seperti mutiah, penghuni syurga. The way she jaga her husband, masha Allah.. indah dan teliti. Rasulullah too, i love to read his life marriage with saiditina aishah. Sweetness level yang tertinggi, subhanallah.


I shall end this now. Panjang berjela cerita. I pray to Allah, sebelum aku menemukan cinta manusia, aku mohon untuk tidak dijauhkan dari cinta Allah. Misi utama mengejar cinta Allah dan cinta manusia menyusul, insha Allah.

*ya Allah, i'm in need of your guidance, purely yours*

P/s : tiada ku pinta yang sempurna, cukup dia dan aku yang akan mencipta kesempurnaan. Tiada ku pinta alim ulama, cukup dia dan aku yang akan seiring sejalan menuju ke syurga dengan memperbaiki amalan. Cukup dia, hanya dia, pemegang kepada kunci pintu syurgaku. Allahumma amiin. Sudah jumpa? Belum. Bila? Itu rahsia Allah.


No comments:

Post a Comment

Nuffnang