Search This Blog

Thursday, 22 October 2015

tattered Hilda


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum.

alhamdulillah thumma alhamdulillah.

bought this outerwear dari butik Hayaa Musfirah. one of my favourite in nude colour.

*here is photo few weeks ago sebalum my hilda beragi ragi hehehe*

and guess what, a torn hilda (see photo di bawah)


it was rather a funny moments. and i wasn't panick. masa atu rilek tahap gaban saja rasanya.

masa kan jalan turun arah moving belt escalator, hilda got stuck. sikiiiiit ganya menyangkutnya. i was kinda blur jua masa atu, macam sampat lagi dalam hati cakap "ai, cemana buleh, menyangkut ka temasuk ne kain ane?"

so all flashbacks masa becerita sama abang (my cousin) few months ago pasal urang tekapit, tesapit, tetarik kain and the what not arah escalator. And now it happened. sendiri mengalami. my abang is a technician bekaitan hal ehwal lift, escalator. my abang and uncle pun selalu pasan,"kalau kain jenis static, yang panjang mengirit, bisai bisai. pasal escalator atu begigi tu yatah mudah menarik masuk tu" sebab durang selalu sudah mendapati dan menjadi penyelamat untuk incident cematu. di Mall pernah, arah escalator jungle gym di kiulap pernah jua urang tesangkut kain. lagi hebat sampai kuyak and.. astaghfirullah, terdedah aurat. waliyadzubillah.

pasannya lagi, kalau bediri, batis atu jangan di sagirkan di siring siring sebabnya sana yang mudah masuk kain jua. just stand within the yellow line atu. kain singsing.

plus if you noticed ada some escalator yang disiring nya ada "rerambut" kana pasang. atu untuk safety jua nya abang.

jangan panik atu saja. sebab be it escalator kah, lift kah, ada stop button nya tu.

kalau arah escalator, liat saja arah ujung nya atu ada stop button warna merah. in case apa apa tejadi, lusiri atu dulu. i mean kalau ampir. atau suruh urang kah. 

kalau arah lift, atu andang ada safety udah. walaupun ia teberanti tangah tangah macam separuh pintu, rilek saja. sebab dapat manually di naik kan to level yang paling ampir. (yang penting lift atu sentiasa ada maintenance) inda payah panik membari watir, oxygen cukup tu hehe (nya my uncle and abang). lagipun kalau kan call for help pun dapat, ada "halo halo" nya tu yang yellow kali button nya (kalau lift schindler. kalau lift Otis atau Mitsubishi, inda pasti warna apa)

so i was like imagining.. kalau stuck arah lift lapas shopping.. buleh sudah ba urak tikar, mengupi duduk dalam lift bawa rilek sementara menunggu urang datang menulung. hehehe kalau ommi dangar ne for sure ommi cakap "bukannya kan di peibunkan tu."

sorry ommi hehehe.

inda apa.. chill saja.. hidup ane inda perlu kitane stress kan. tangani dengan baik and yang penting senyum. dunia hanya persinggahan, yang penting Mardhatillah.

so when ianya tejadi to myself, i was calm. barangkali i know what to expect apa yang akan tejadi. abis cerita kuyak and tarik saja kain. mula mula i just hold on to kain atu, betahan. mana tau menyangkut biasa saja or mungkin dapat diselamatkan. tapi macam after few seconds macam temasuk menarik ke dalam. so pigang kuat kuat my hujung kain hilda and pulled it up. kancang jua menariki escalator atu (artinya Hilda atu high quality sebab payah jua kan carik, hats off to Hayaa Musfirah) makin kuat di tarik kain makin escalator mengancangi.

but alhamdulillah, i'm safe. *syukran jazilan👳🏻*

muhasabah diri.

for me kejadian/musibah yang not a pleasant one (i supposed. well at least people would think so about it) is a good thing in a way. sebab kalau kan di ikut kan kitane akan rasa ...

"aaarrgghhh.. sayang jua baju ku baru bali ne"
"membari malas ne escalator ah. *with sumpah seranah*" astaghfirullah
"menyasal ku lalu sana"

dan pelbagai lagi negative thoughts.

cuba pikir balik.. untuk apa jua kan kitane jadi kan sesalan benda cematu. its duniawi. so i choose not to. kalau pekataan negative atu inda mendatangkan kebaikan, buat apa di ungkapkan. diam itu lebih baik. hehe tadbir hati.

Allah sudah tetapkan. ianya pasti akan tejadi.

in summary, aku cuba menghalusi dalam mentadbir hati untuk melihat dari sudut kebaikan,

~ mengajar aku untuk melihat hikmah disebalik kejadian
~ belajar menghadapi "kehilangan" / kerosakan. sebab kitane ane milik Allah and will kembali jua kepada Allah.
~ latihan mental dan hati menghadapi situasi, agar lebih tenang.
~ merenungkan ianya sebagai "mesej-mesej" Allah, apakah kitane sudah banyak dalam kelalaian, kemungkaran
~ membuat sedikit sebanyak pebandingan dan mensyukuri.
~ mungkin diri kurang dzikrullah. sebab teingat kata Ustaz Haji Shari Haji Sulaiman, binatang segala ambuk ucing atau apa saja yang mati macam telanggar kerita barang jalan atu, ada di nyatakan di dalam kitab, sebagai makhluk yang malas be dzikir. yatah mati nya cematu. astaghfirullah...

and banyak lagi banarnya. sebab after that kejadian, i went shopping lagi and dalam bershopping atu aku banyak berfikir dan muhasabah diri. udah kan menulis arah blog ane, ilang sudah idea sebab flow nya banyak dalam pemikiran awal tadi udah hehehe.

banarnya masa mula bali hilda, i wanted to alter sedikit sebab panjang mengirit. atau pun lipat and bagi manik hujungnya.. sebab sayang kan memapat. and now, kejadian atu sudah jadi satu asbab untuk aku mengantat ke kadai and putung sikit (in this case putung banyak sebab kuyak nya quite  basar though). hehehe kan hikmah tu. kalau inda cematu.. sampai beketurunan pun inda teantat tu hehehe.

sit back and relax. senyum dan teruskan muhasabah diri. Insha Allah.. 😉

on another side of the story. after quite some time, barutah te minum CBTL. had a regular size of Hazelnut Latte. and oh i just activated my CBTL online coupon. alhamdulillah. have you?


masa balik rumah, i story arah abati ommi.

abati "eeh, baik jua kain ganya. membari ijap kalau diri taturut"
ommi "tau kain panjang, singsing awal awal. udah dipasani amitmu"
sister "aku pulang yang selalu ijap tu ma maliat kain ka mimie"

masha Allah, honestly.. itulah kata kata cinta from family member. just how lucky and grateful i am. semua urang sayang kan aku. they care about me.. alhamdulillah. 

p/s : cinta anugerah terindah. kasih abadi peneman resah. dikala hati gundah gulana, Allah titipkan rasa pengubat duka.

eh random jua si mimie ane. tiba tiba terilham. anyway. have a good night sleep. wudhu, doa dan istighfar. laila saedah.

wallahua'lam

No comments:

Post a Comment

Nuffnang