Search This Blog

Thursday, 12 November 2015

Gardening - First Timer

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Assalamualaikum everyone!

How have you been? Its november sudah. Subhanallah.. just look at how times flies oh. Capat. Ibarat a week rasa macam sehari sebulan berlalu macam baru seminggu. May Allah protect us and shower us with goodness. Amin.

Guess what? Hehe i started to enjoy gardening.

I never knew i could be this excited hehe. Ada beberapa sebab why i planned to venture into this new leisure pursuit.

1. Mengimbas kembali kenangan with my nenda. Where i used to iski ikut nenda bekabun. Belakang rumah saja hehe. I remember we tanam, gandum (jagung), sikoi, sawi, dan segala macam tanaman. Puhun ciku, ceramai, balimbing pun ada. Lupa sudah. My age masa atu mungkin 6 to 7 years old maybe. Since dulu we lived mengadap ke pantai Jerudong.. after bekabun we duduk bawah rumah (dulu my late grandparents' house kayu and batiang) sometimes tetidur sama sama nenda lapas bekabun, ceta ceta.. awww i missed those days. And i miss her. Al-fatihah.

2. I love tomatoes and veggies. Yatah i said to myself why not tanam sendiri. Walaupun inda pandai that should not be a problem. I just want to give it a go. Nowadays macam macam kaedah buleh di rujuk. Abati ommi, Youtube, google and friends yang ada pengalaman. Siapa tau mau menjadi pebaik tah inda green finger macam Ommi. Hehehe. 

Abati Ommi kongsi cerita. Kalau dulu puas udah ne batanam tanam and segalanya membuat batas and what not. Kalau Almarhum nenda dulu ambur (tabur) saja biji sawi arah puhun tangga, siram, rumputi thats it. Hahaha bukan macam mie, be'adat' lagi kan menanam. Maklum urang baru hehehe.

3. Sumber inspirasi. Tentiu ATM. Iski meliat people gardening. Iski meliat hasil. So its one of the reason jua i started these activities.

A happy Mimie! Yay! Alhamdulillah.

I seriously started awal november. Because my jump start in october inda behasil. I planted mato mato, chinese kale sama kangkung. Only kangkung yang survive dalam dua puhun haha! Jangan lah ketawakan. I was wondering kenapa inda tumbuh. Sedih. I kongsi with Abati ommi and they came up with assumption.

Abati : pasal tanah kali luan padat atau keaingan.
Ommi : kana makan samut kali banih nya.


Weeks later, lapas bali puhun mato mato biasa and cherry and ladyfinger. Bungkar semua tanah and reuse the old one. Sekali nya apa nah....

Ommi was right. Kana makan samut. Hehehe ommi is awesome and abati too *hugs and kisses* i saw samut daming happily jalan jalan atas tanah. No wonder tanaman inda mau tumbuh.

But its okay, since i bought pohon udah at least nda batah tunggu hehehe. Last friday i transplant them ke tanah and bought tanah jua. I did it myself. Kan rujuk abati ommi bejalan masa atu. I was alone trying to figure out cemana kan tanam. Tanah cemana. So i just went hentam kromo yang panting betanam. I google up sekali sekala and few tips dari kawan.

I asked lots of questions, i stories a lot jua to abati ommi. Alhamdulillah they're very supportive.
This is Abati, masa abati bagi suggestion and idea macam mana kan tanam.

walaupun tah sekadar saja nya urang excitement anaknya ane untuk batanam.. but still abati seriously concern and bagi idea. May Allah grant abati ommi jannatul firdaus! Amin.

Tadaaa.. ane hasilnya. Syukran jazilan ya abati! Love you to the moon and back. I was tekajut ne sebab abati diam diam buat kan batas.. abati lagi yang urakkan plastik supaya mie inda payah malar cabut rumput, lapas atu bagi batu bata so that nanti tinggal isi tanah saja.. awww... my sweet abati *mie menangis seberadih* Allahuakbar.


liat abati, jam di tangan inda tinggal. hehehe. even sleeping pun jam pakai. kamas complete bapakaian hahaha. sebab abati cakap, in case if anything siap sedia. nda payah. which is true jua kan.


this is happiness. menyangkul tanah masak bakas parunan. i did this voluntarily.

ommi saw me bakabun in my palazo pants (shown in the photo).

ommi : ah anak ane sadang, seluar mahal mahal di bali di pakai nya bakabun.

haha! okay okay.. let mie explain.

first. seluar ane nda mie pakai untuk bejalan lagi since i do not wear pants for the past couple of years. i saw online, i thought palazzo pants ane okay inda berapa tight. labuh kibar kibar macam skirt yet still i do not know how to pakai them. sama the pattern membagi awkward. yatah jadinya seluar di rumah saja and pakai bakabun pun okay jua hehehe.

i bought it for 70 or 90 ringgit kali. can you see that? obviously money cannot buy you happiness. semahal mana pun barangan atau standard kehidupan kitane, still akan menjadi sia sia kalau kitane inda pernah tau untuk bersyukur. ujian di saat kitane bahagia dan berkemampuan lagi tough daripada di uji dalam saat kesusahan. antara dua, sama ada kitane makin menjauh atau mendekat dengan Allah.

but then again, money can create happiness. it is keperluan jika kitane gunakan di tempat yang sepatutnya. dalam 100 duit kitane, atu sebenarnya Allah titipkan untuk kitane bahagikan untuk diri sendiri, keluarga and yang memerlukan. Sebab atu kitane selalu selalu rajinkan menginfakkan harta kitane di jalan yang Allah perintahkan. Nda perlu sangat bebelanja behabis habisan hanya sekadar untuk rasa puas ati. Tapi inda jua di larang. As Mufti Ismail Menk said, asal ada majlis buat pakaian, bali kasut sampai 45 pasang *ouch*. Nada jua urang kan meingati tu. Yang penting keperluan andd kalau pun kan buat baju, make a promise to Allah yang we will donate satu baju setiap kali kitane buat yang baru. (Cuba cek lemarih, runtuh kali sudah hehe. Astaghfirullah)

Anyway that is why lah i never like to buy things online ane. Membazir kan duit (tu bali palazzo sebagai contoh) nampak lawa tapi sudah sampai di tangan, inda tia ngam. tapi kadang ada jua lah mengikut keperluan. yang penting tadbir nafs sebaiknya.

For mie, sekaya mana pun, se tampan/cantik mana pun insan kalau akhlak nya jauh dari acuan Al-Quran dan jiwa nya kosong dari Al-Quran. Its zero nilainya. Diri bukan lah di kalangan 'alim. Hanya manusia pendosa. Harta bukan segala-galanya. May Allah protect us. 

Jangan mudah ditipu, tertipu dan menipu dengan harta kekayaan pangkat.

Nah look who is more excited membuat lawatan?
Alum siap tu mayrel. Gagas jua eh. Hehehe.

Masa abati diam diam buatkan batas di belakang umah, i was doing this project.
Mie keraja kan abati punya tools. Hehehe.
This one i reuse tray talor untuk menyamai. I saw on youtube and find the closest materials.

I was on MC ne masa last monday. Ada infection on my both eyes. When Allah tested you with kesihatan, baru kitane merasa betapa nikmatnya waktu sihat. Alhamdulillah. Anyway I tried to sleep that afternoon tapi dua jam udah pajal ndamau tidur. So i decided to do gardening.

Will post up some updates. Whether this will tumbuh or not.

Segala peluang sudah tersedia dibukakan Allah melalui perantaraan manusia, segala ilmu sudah terbentang luas untuk kitane pelajari dan dalami. Tinggal saja lagi kitane mau atau terus menerus beralasan. Tepuk dada tanya iman.
Ilal liqo.

P/s : syukur dengan nikmat Allah. Dan barakallahufiikum buat insan insan yang berkongsi this happiness.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang