Search This Blog

Wednesday, 30 December 2015

Jarak Pemisah

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Pernah berada di dalam situasi hubungan jarak jauh?
Ane persoalan umum. It could be hubungan antara anak dan ibu bapa atau keluarga, suami isteri dan sebagainya.

Based on few readings dan cerita kebelakangan, i have few lintasan minda based on observation. Untuk memudahkan penceritaan, just let mie take contoh pasangan suami isteri.

Petamanya, tahniah bagi pasangan yang mampu bertahan dalam mengharungi percintaan jarak jauh. Sama ada disebakan tuntutan pekerjaan atau situasi.

Pasangan jarak jauh yang sweet; Dr. Anwar Fazal dan Dr. Fatin Liyana, i love to read the effort they have done for each other. Semoga berbahagia hingga jannah.

All i can say, its not easy walaupun nampak mudah di pandangan.

Komunikasi. For mie personally atu yang penting. Kegagalan pasangan menyampaikan penceritaan melalui komunikasi, eventually perhubungan rapuh dan retak menanti belah ibaratnya. You need to update pasangan selalu. Obviously berjauhan.. bukan dapan mata.

Dalam komunikasi wujud cinta, kasih, sayang, kepercayaan, kesetiaan dan kemesraan.

Kecuaian kita dalam melihat penyampaian kitane berkomunikasi will let to perhubungan yang hambar.

Sebagai contoh, hati. Ianya ibarat tanaman. Ia hidup indah segar jika di pelihara dengan baik. But if di tinggal tinggalkan, inda disiram. For sure hasilnya you all know. They layu, karing dan ahernya died.

Rutin atu banarnya penting walaupun nampak remeh. Begitu juga dengan hati. Pasangan harus lebih teliti.

Kekal kan rutin di samping pembaharuan dan pengisian untuk bertahan lama. It will definitely work untuk pasangan.

Jangan ambil risiko untuk mengubah situasi atau keadaan tanpa penjelasan. Contohnya 'hilang seharian' dalam komunikasi. Always bear in mind, jarak buleh saja jadi penguat rasa tapi ia jua mampu mengugat rasa. Sentiasa cuba untuk memaklumkan kenapa kitane inda sampat call, inda sampat text, inda sampat say hi. Dan sebagainya. Sounds silly though.. sekadar atu pun. Namun jangan ambil remeh. Pasangan anda mungkin tertunggu tunggu atau hairan kenapa 'hilang'.

Ataupun kalau kitane tau awal that we will be busy seharian, maklum kan sebelumnya that you will not be able to respond on time. Atau mungkin delay. Hati akan lebih tenang.

Jangan mengambil kesempatan
"Nda apa lah, karang saja. Ia faham jua tu"
"Nanti saja tah bepadah"


For mie, atu tindakan pentingkan diri sendiri. After all kalau inda sanggup mengharungi sedemikian, baik tah hidup sendiri. Isnt it?

Anyway, Thats how it should be. Komunikasi. Bukan penting kan diri sendiri.

Kebahagiaan bergantung kepada how we push ourselves untuk mengukuhkan dan mengekalkannya. Make an effort. Ego buang ke tepi.

Recently, we liat movie IP Man 3. I love the IP Man character. Sebagai lelaki kepada masyarakat ia melindungi. Sebagai suami dan ayah ia penyayang and inda ego. He treat them very nice dan sweet. Mengalah dan tenang. You should watch the movie 1 and 2 jua.

Reason kenapa aku ingin kongsikan penceritaan jarak jauh ane sebab di malam, we had a conversation. Among the family. Ommi dan my siblings. Our cousin is getting married. Story short. Bakal husband (my first cousin) keraja di luar Brunei and bakal isteri (my first cousin too) stays here. Pernah menjadi isu perhubungan sedemikian. For mie, hanya satu pandangan aku utarakan. Apa pun hubungan dan situasi, sukur sudah asalkan sempurna.

Untuk apa dihalang, kalau keduanya sudah membuat kata putus. Sempurna nikah lebih baik daripada kemudian melakukan sesuatu yang Allah murka.

Waliyadzubillah.
Sempurna atu meluas maksudku.
Sempurna perhubungan, usaha. Dan serba serbinya.

Kenapa perlu komunikasi yang cemerlang? Simple saja. Melalui komunikasi, ianya adalah gantian diri sendiri where gambaran bagi keadaan atau situasi yang inda nampak di mata. At least hati ke hati masih dekat walau jauh di mata.

Sebab atu perhubungan jarak jauh bahaya jika komunikasi goyah.

Sama jua pehubungan kitane with Allah. Semakin kitane jauh dari pengisian jiwa dengan Al-Quran, tazkirah dan sebagainya.. iman kitane menurun. Ibadah berkurang. Bangun tahajjud berselang dan semakin hilang. Astaghfirullah. (Bagi pasangan, kadar rasa dan kemesraan mungkin menurun)

Anyway, komunikasi, pengisian yang padat dan usaha yang inda pernah jemu atu element penting. Insha Allah dengan izin Allah, perasaan akan kekal.

Hendak, seribu daya. Kalau inda, seribu dalih.

Without we realise, a minute atau 5 minutes of our time, mampu mengisikan keindahan dalam perhubungan.

Inda perlu salahkan jika wanita yang kuat menurut emosi. Inda perlu dibahaskan jika lelaki kurang memahami. Allah sudah ciptakan untuk setiap pasangan. Kitane harus bijak mengolahkan.

Jika kamu gagal memahami wanita, cintai lah dia, kasihi lah dia, hati nya pasti untukmu dan dirinya akan menjadi milikmu.

Bukan mudah, pasti akan sukar, tapi jangan pernah jemu hingga hujung nyawa. Disamping kitane memelihara hubungan dengan Allah.. biiznillah segala yang terhimpun di dalam doa, Allah perkenan.
Allahua'lam.

Aku hanya sekadar berkongsi perjalanan minda, walaupun aku masih belum lagi berada di tahap sana. Cukup jika yang aku kongsikan sebagai pembuka minda bagi kita insan yang mudah lupa.

P/s : kadang kita rindu pada kebaikan seseorang, ada ketikanya rindu pada kemesraan. Apapun, berbalik kepada hanya DIA yang selayaknya untuk dicintai sepenuh hati.

Kenapa?

Mengharap kepada manusia, pasti hampa. Duka. Kecewa.

Mengharap kepada DIA, dunia akhirat pasti milik kita.

Jazaakumullahu khairan khatsiran.

Tuesday, 29 December 2015

Redha Nya atau Manusia?

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
I have not write for quite some.
2015 almost gone. Berbaki sedikit hari saja lagi.

2016 Soon, dan usia bertambah.

What have i done dalam peningkatan iman?

What have i usahakan dalam meraih mardhatillah?

Mohon Allah pelihara dan bimbing.

Not much things though, except that my interest in gardening semakin meriah hehe. I'm loving it.

I have grown lady's finger, tomatoes (my first ever plants. Masa ane bearing a couple of fruits), sawi pun growing well, radish, lettuce (masih baIum menjadi) and unexpected lemon seeds tumbuh. I have gone through pelbagai permasalahan with the plants, ada yang died tanpa aku tahu punca hehe. Basically trial and error.

Status? Masih sama. Allah masih simpan Dia untuk ku. Insha Allah nanti akan dipertemukan. AMIN.
Ada kalanya, terlintas di minda. Untuk apa kitane in a relationship? Hanya satu. Mendapat keredhaanNya. Mohon perlindungan daripada Allah dan pemeliharaanNya.

All i wish for is perhubungan yang Allah redha. Yang makhluk serta seisi dunia pun redha.

Apapun.. aturanNya Maha Teliti *senyum*

Allahua'lam.

P/s : bicara manusia seindah sinaran purnama. Walaupun hakikatnya, akan ada hati mula merasa dipermudahkan dan dipermainkan.

Ada ketikanya aku sering bertarung dengan minda, lemas di lautan rasa. Apakah itu ilham yang DIA ingin aku tahu agar aku tidak terleka?

Kenapa dikatakan cinta jika yang diterima hanya duka lara? Bukan kah sebaliknya?

Cukup. Usah buat hati insan menderita. Terluka.

Kerana di saat hati mula terasing, senyum terakhir mengiringi langkah.. mengucapkan selamat tinggal kepada perasaan.

Tuesday, 1 December 2015

Lantera Hidup Ini

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Nampak urang putung barisan kerita kitane marah. Emosi.
Urang salah antar order kitane, kitane melenting. Kitane order nasi, yang datang mee. Order nasi goreng ayam yang datang nasi goreng daging.

Banyak macam sebanarnya hidup kitane ane. Tepulang arah kitane yang menerima dan mentadbir.
Its true though. Kadang situasi yang cematu buleh menimbulkan kemarahan, rasa inda puas ati, rasa inda suka.

I have been there but inda pernah lagi severe. Cuma dengan kata kata atau body language. Mind you, kata kata ane pun sebenar nya harus bejaga-jaga. Ia lebih tajam dari mata pisau.

This morning, masa driving kan turun keraja dalam menunggu barisan kerita, ada sebuah kerita lama warna merah.. macam corolla jua tapi i can't recall. I saw the pemandu bukan urang kitane. Urang luar mungkin berbangsa pakistan atau india. He was trying to masuk barisan kerita yang panjang. Ikut kebiasaan i will always bagi jarak sedikit di hadapan sebab in case urang dapan taundur kah apa kah.

That pemandu (lane kiri) memperlahan kan keritanya sebab ia kan masuk kanan in front of my barisan, i gave way. Dalam masa yang sama, ada kerita 4 wheel drive mungkin BMW  dari belakang arah lane yang sama with him and tarus hon. Mungkin ia marah kali sebab lambat kali kerita merah atau mengambil barisan.

I saw him (kerita merah) bagiling kepala (mungkin dalam fikiran nya. Sekadar atu pun kan di hon. Atau istighfar, wallahua'lam) and ia mengusai kedudukan ceramin pandang belakang. So mie angkati tangan tersenyum (sebagai tanda "oh its okay inda apa tu kita ambil jalan masuk barisan atu. Silakan"), ia membalas angkat tangan jua (mungkin saying "thank you, syukran)

Aku muhasabah diri dengan kejadian atu. Untuk aku mempelajari agar mampu memperbaiki diri.
Kitane ane inda jua buleh kan rasa diri sentiasa kan manang, kan lurus seulah ulah urang lain salah.
Memang pulang di mata kitane salah yang kerita merah sebab tarus mutung que.. sedangkan urang sudah jauh and batah udah be que. Cuba ubah posisi.

Bayangkan urang yang memutung atu, indung bapa kitane. Apa kitane rasa? Adakah kitane marah kalau indung bapa kitane mutung que tane? Mestilah inda kan.. malah kitane bagi jalan.

Atau urang di dapan atu pemandunya suami kitane. Apatah lagi.. dengan senyuman kitane bagi ruang jalan. Inda apa tu nda kisah menunggu.

Atau urang atu sebenarnya seorang bapa yang berabut kan ke spital sebab anak atau isterinya nazak. Fikirannya bercelaru kan gagas capat sampai. Ia tah sebab atu ia memutung barisan untul menjimatkan masa.

Based on that i can assume perbuatan kitane inda akan negative. Malah bersimpati. Kan me hon pun kitane inda sampai ati.

Nafsu amarah hasutan syaitan. Yang mudah mengapi apikan perasaan.

Sama jua misalan pekerja kadai, pelayan restoren. Sepanjang kami ada pernah makan di luar, mie inda pernah nampak abati marah kalau salah order.

Ada pernah tejadi yang masa atu arah food court. Abati order mee hoon daging. Sekali sampai kway teow. Pelayan atu pun macam realised jua ia salah ambil order.
Mie : abati order mee hoon tadi?
Abati selamba and relax saja cakap "eh bah biar tia tu. Ambil saja"
Pelayan atu kan tukar tapi abati cakap nda payah. Pelayan atu minta maaf and ucap terima kasih.

I salute abati. Sebab he did not even merungut itu ini, ane kan taisliur apa indah.. nada tu. Abis abis pun cakap, "makan saja tia. Ari lain lagi mengudar. Sama jua kanyang nya tu.. payah saja tu karang.. karang kana putung gaji nya salah oder."

Sungguh halus cara abati menerapkan nilai akhlak di dalam diri kami. Ada ketika nya dalam mendidik anak-anak ane.. nda semestinya gatak-gatak bakunyanyang, tapi halus lembut dan tepat. Abati bukan jenis yang banyak cakap unnecesarily. Bepikiran panjang jauh betahun tahun ke hadapan. Walaupun background agama keluarga kami bukan lah sealim mana.. tapi i can see Abati mendidik cara Rasulullah. Tunjuk, buat bukan mengarah. Masha Allah. May Allah grant Abati and Ommi jannatul firdausi Amin.

Anyway, banar pulang tu kata Abati. Kesian pelayan atu. Urang kitane atau apatah lagi urang luar.. inda payah. Sudah tah gaji pun cukup makan, tambahan lagi merantau di negeri urang kan mencari rezeki. Atau mungkin menyara keluarga. Kitane maafkan saja. Nda perlu lagi kan di balasi cakap macam contoh "lain kali jangan cuai atau angan angan kah bekeraja ane". Nda perlu tu semua atu.

No need. Sebab masa atu giliran nya tesilap. Esuk lusa giliran tane yang silap. Allah tu Maha Adil. Ia uji kesabaran ketane.. ia datangkan ujian atu arah kitane apakah kitane sabar dan ujian arah pelayan atu adakah ia sabar jua. Hidup dalam kesusahan contohnya. Apa guna sakitkan hati urang. Puas ati ganya tu kitane dapat mencakapi tapi nada kebaikannya dan manfaatnya.

Harmonikan saja situasi. Nda perlu di intai lagi dengan kata kata. Nda perlu di perbesar besarkan. Small matter saja tu chill. Bukan nya membari putus lihir pun kalau makan kway teow hehehe.

Walaupun hakikatnya kitane akan rasa puas hati selapas mencakapi urang, menghighlight salahnya. Atu rasa kemegahan dalam diri saja tu. Kemegahan dunia. Di mana akhlak Rasulullah dalam diri kitane?

Ada pernah teingat kuliah mufti atau ceramah ustaz. Semasa saiditina aisha RA membalasi kata kata kaum mushrikin yang menghina, tapi baginda melarang (please refer to sumber yang lebih tepat).

Betapa mulianya baginda nabi. Urang bagi kejahatan tapi baginda sentiasa baik and bermanis wajah. Allahumma solli ala saiyidina muhammad.

Mampukah kitane membalas kejahatan denga kebaikan?
Sabarkah kitane dengan hanya sekelumit ujian?
Jagalah hati, lantera hidup ini.

Wallahua'lam.

P/s : kita sama-sama usaha. Insha Allah. Kerana aku juga manusia, pendosa dan jahil namun jangan pernah berhenti menimba ilmu.

Nuffnang