Search This Blog

Tuesday, 1 December 2015

Lantera Hidup Ini

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Nampak urang putung barisan kerita kitane marah. Emosi.
Urang salah antar order kitane, kitane melenting. Kitane order nasi, yang datang mee. Order nasi goreng ayam yang datang nasi goreng daging.

Banyak macam sebanarnya hidup kitane ane. Tepulang arah kitane yang menerima dan mentadbir.
Its true though. Kadang situasi yang cematu buleh menimbulkan kemarahan, rasa inda puas ati, rasa inda suka.

I have been there but inda pernah lagi severe. Cuma dengan kata kata atau body language. Mind you, kata kata ane pun sebenar nya harus bejaga-jaga. Ia lebih tajam dari mata pisau.

This morning, masa driving kan turun keraja dalam menunggu barisan kerita, ada sebuah kerita lama warna merah.. macam corolla jua tapi i can't recall. I saw the pemandu bukan urang kitane. Urang luar mungkin berbangsa pakistan atau india. He was trying to masuk barisan kerita yang panjang. Ikut kebiasaan i will always bagi jarak sedikit di hadapan sebab in case urang dapan taundur kah apa kah.

That pemandu (lane kiri) memperlahan kan keritanya sebab ia kan masuk kanan in front of my barisan, i gave way. Dalam masa yang sama, ada kerita 4 wheel drive mungkin BMW  dari belakang arah lane yang sama with him and tarus hon. Mungkin ia marah kali sebab lambat kali kerita merah atau mengambil barisan.

I saw him (kerita merah) bagiling kepala (mungkin dalam fikiran nya. Sekadar atu pun kan di hon. Atau istighfar, wallahua'lam) and ia mengusai kedudukan ceramin pandang belakang. So mie angkati tangan tersenyum (sebagai tanda "oh its okay inda apa tu kita ambil jalan masuk barisan atu. Silakan"), ia membalas angkat tangan jua (mungkin saying "thank you, syukran)

Aku muhasabah diri dengan kejadian atu. Untuk aku mempelajari agar mampu memperbaiki diri.
Kitane ane inda jua buleh kan rasa diri sentiasa kan manang, kan lurus seulah ulah urang lain salah.
Memang pulang di mata kitane salah yang kerita merah sebab tarus mutung que.. sedangkan urang sudah jauh and batah udah be que. Cuba ubah posisi.

Bayangkan urang yang memutung atu, indung bapa kitane. Apa kitane rasa? Adakah kitane marah kalau indung bapa kitane mutung que tane? Mestilah inda kan.. malah kitane bagi jalan.

Atau urang di dapan atu pemandunya suami kitane. Apatah lagi.. dengan senyuman kitane bagi ruang jalan. Inda apa tu nda kisah menunggu.

Atau urang atu sebenarnya seorang bapa yang berabut kan ke spital sebab anak atau isterinya nazak. Fikirannya bercelaru kan gagas capat sampai. Ia tah sebab atu ia memutung barisan untul menjimatkan masa.

Based on that i can assume perbuatan kitane inda akan negative. Malah bersimpati. Kan me hon pun kitane inda sampai ati.

Nafsu amarah hasutan syaitan. Yang mudah mengapi apikan perasaan.

Sama jua misalan pekerja kadai, pelayan restoren. Sepanjang kami ada pernah makan di luar, mie inda pernah nampak abati marah kalau salah order.

Ada pernah tejadi yang masa atu arah food court. Abati order mee hoon daging. Sekali sampai kway teow. Pelayan atu pun macam realised jua ia salah ambil order.
Mie : abati order mee hoon tadi?
Abati selamba and relax saja cakap "eh bah biar tia tu. Ambil saja"
Pelayan atu kan tukar tapi abati cakap nda payah. Pelayan atu minta maaf and ucap terima kasih.

I salute abati. Sebab he did not even merungut itu ini, ane kan taisliur apa indah.. nada tu. Abis abis pun cakap, "makan saja tia. Ari lain lagi mengudar. Sama jua kanyang nya tu.. payah saja tu karang.. karang kana putung gaji nya salah oder."

Sungguh halus cara abati menerapkan nilai akhlak di dalam diri kami. Ada ketika nya dalam mendidik anak-anak ane.. nda semestinya gatak-gatak bakunyanyang, tapi halus lembut dan tepat. Abati bukan jenis yang banyak cakap unnecesarily. Bepikiran panjang jauh betahun tahun ke hadapan. Walaupun background agama keluarga kami bukan lah sealim mana.. tapi i can see Abati mendidik cara Rasulullah. Tunjuk, buat bukan mengarah. Masha Allah. May Allah grant Abati and Ommi jannatul firdausi Amin.

Anyway, banar pulang tu kata Abati. Kesian pelayan atu. Urang kitane atau apatah lagi urang luar.. inda payah. Sudah tah gaji pun cukup makan, tambahan lagi merantau di negeri urang kan mencari rezeki. Atau mungkin menyara keluarga. Kitane maafkan saja. Nda perlu lagi kan di balasi cakap macam contoh "lain kali jangan cuai atau angan angan kah bekeraja ane". Nda perlu tu semua atu.

No need. Sebab masa atu giliran nya tesilap. Esuk lusa giliran tane yang silap. Allah tu Maha Adil. Ia uji kesabaran ketane.. ia datangkan ujian atu arah kitane apakah kitane sabar dan ujian arah pelayan atu adakah ia sabar jua. Hidup dalam kesusahan contohnya. Apa guna sakitkan hati urang. Puas ati ganya tu kitane dapat mencakapi tapi nada kebaikannya dan manfaatnya.

Harmonikan saja situasi. Nda perlu di intai lagi dengan kata kata. Nda perlu di perbesar besarkan. Small matter saja tu chill. Bukan nya membari putus lihir pun kalau makan kway teow hehehe.

Walaupun hakikatnya kitane akan rasa puas hati selapas mencakapi urang, menghighlight salahnya. Atu rasa kemegahan dalam diri saja tu. Kemegahan dunia. Di mana akhlak Rasulullah dalam diri kitane?

Ada pernah teingat kuliah mufti atau ceramah ustaz. Semasa saiditina aisha RA membalasi kata kata kaum mushrikin yang menghina, tapi baginda melarang (please refer to sumber yang lebih tepat).

Betapa mulianya baginda nabi. Urang bagi kejahatan tapi baginda sentiasa baik and bermanis wajah. Allahumma solli ala saiyidina muhammad.

Mampukah kitane membalas kejahatan denga kebaikan?
Sabarkah kitane dengan hanya sekelumit ujian?
Jagalah hati, lantera hidup ini.

Wallahua'lam.

P/s : kita sama-sama usaha. Insha Allah. Kerana aku juga manusia, pendosa dan jahil namun jangan pernah berhenti menimba ilmu.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang