Search This Blog

Tuesday, 12 January 2016

Cukup dan Adil

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
Guess what?
Went to rumah mak ngah patang tadi ambil Ommi. The elders were talking soal nikah. Sebab both my cousins (anak mak long and anak mak ngah decided to get married. I know, ampir kan? Hehe kawin sepupu)

Anyway, cerita panjang but i guess highlight for the day would be nikah labih dari sorang.. that is poligami.

Pak long kongsi cerita. Bulan lapas pak long menikahkan someone with wife yang ke empat. Pak long imam di masjid negeri, so it was his duty untuk tanya soalan lazim. Apparently, (dan surprisingly) all wives nya from yang the eldest sampai yang ke empat, semua datang dan hidup harmoni. Masha Allah.. just look at keindahan islam. Sesuatu yang paksi nya agama dan nadinya Al-Quran, pasti harmoni.

Sebenarnya, Father of pengantin perempuan (wife ke empat) inda suka and inda setuju sebab inda mau anak nya hidup bermadu. Tapi pak long cakap, nda apa. Mungkin Allah tunjuk dalam istikharahnya sudah nampak atu jodoh nya. Dan dalam Al-Quran pun sudah jelaskan. Inda menjadi masalah, dan pak long tekankan asalkan berlaku adil dan jaga agama. Tapi kalau inda mampu, sorang isteri sudah cukup. Lagipun, kalau nanti if anything happen, isteri (anaknya) buleh tuntut fasakh. Supaya inda teraniaya (in case marriage nya nanti inda harmoni but alhamdulillah, they live happy semua. So fasakh is out of story)

Pak long cakap, semua wives (4 urang) inda becakar, semua bahagia sebab husband jujur and belaku adil. Kalau first wife ia balikan rumah benilai 350K, wives yang lain terima yang sama. Nafkah sebulan 3K di bagi sama rata semua. Kerita semua ia balikan dalam nilai yang sama. Kalau wife pertama makan sekilo udang galah, yang kedua tiga dan empat pun mesti jua sekilo. Jangan kurang jangan labih. Islam sudah nyatakan.. keadilan sampai ke tahap sehalus-halusnya. Allah menekan kan keseriusan untuk berlaku adil through our Messenger, Nabi Muhammad salallahu alaihi wassalam.

The husband, rupa rupanya someone yang ada kedudukan tapi cukup merendah diri. Pak long minta maaf sebab inda address him properly tapi the husband inda mau di panggil gelaran nya.. cukup tah saja namanya. Subhanallah, a very low profile person.

That one based on true story.

And Pak Ngah menambah.

"Awu, kitane ane mun inda cukup cukup, jangan tah pasang angan angan kan ba bini 2 3. Jelama ane nyamu kan makan jua. Kan mambali di pakai jua. Itu ini. Macam kan di belanjai. Mun aku ane, satunya, nda ku minat kan ba bini 2. Kadua, cukup nda ku teungkayah. Kudrat kan mencahaie nda lagi.. kurang.. makin diri baumur"

Pak long tambah, "banar tu. kitane makan supplement, jaga makanan sihat dan sebagainya, apa pun, semakin be umur, kudrat kitane pun makin bekurang"

Hehehe tekidum saja mendangar perbualan.

Then ada one of pak ngah's friend. Ia ada dua isteri. This one sedikit negatif statement nya. So the husband cakap arah pak ngah "awu liau, baedar-edar saja bisidia memakai nahindah" (maksudnya contoh si husband mampu te balikan sebuah kerita, atau sebuah rumah untuk his wives)

Pak ngah membantah and jawap to him.

"Awu wang.. Baik tah kau balajar lagi wang. Ukan nya miyatu ba bini dua ane. Jangan ada-ada ke gaya ganya tapi bini makan hati baulam jantung. Bunyi ganya gah tedapat dua bini tapi hancus"
(hehehe thats my pak ngah.. he has a good heart walaupun berbicara cematu)

Nya pak ngah, kawin 2 3 ane aku nda ada malarang. Atu yang panting.. kitane mau cukup. Mun inda cukup, itu ini pun inda te adaie. Atu cakap dusta ganya tu kan kawin labih. Bukan tah sunnah. Kan mau nama ganya tu.

Aku cuma turut angguk mengiyakan. Hehehe urang tetua becerita inda supan menyampuk.

Untuk di jadikan iktibar dan sebagai satu pengalaman hidup. Its true though. Meskipun istilah nya kawin bukan kerana pangkat dan harta. Wajib jua si suami untuk mampu belaku adil dan lengkap serba serbi kewangan yang kukuh sebalum melebarkan sayap. Meskipun inda di sangkalkan rezeki berkahwin Allah sudah tetapkan. Persiapan perlu ada.

As pak ngah cakap "Ane rumah pun inda tebalikan nya. Atu tah kan belaku adil untuk hal lain nya. Mun ada-ada ka kurapak ganya, ada manis ka cakap ganya. Ndada banar tu urang miyatu atu. Eksen ganya ambung kan tedapat dua tiga"

Of which, partly aku setuju dengan bicara santai tadi. Sebab, setiap wanita yang di nikahi ingin rasa 'secure' dan mantap dalam hidup berkeluarga. Bukannya semberana kan 'mengambil' anak urang. Sukur sukur saja. If macam atu situasi nya, indung mana jua kan melapas anak nya untuk di nikahi? Nya abati ommi, "rasaie jua kamu tu ari lain mun anak kamu, nda tah karang kamu nda becakap"
Teringat kata-kata Ommi lagi, "yatah yang ndada tu mun kawin diri tah pulang membari makan laki"

Wallahua'lam.

Aku kongsikan apa yang di bicarakan. Dari sudut pandangan lelaki yang berusia (pak ngah he is almost 60 dan pak long mungkin 50)

Mak long cool saja.. inda jua membantah sebab atu masing masing dengan kemampuan dan rezeki. Sebab ramai di kalangan kenalan atau keluarga jauh.. equally ada yang sengsara dan bahagia hidup bermadu.

Kalau Mak Ngah "ane dongeng sajalah ah.. kalau kakamu (pak ngah) ba bini muda. Mun ku talihat ia maunggak anak damit. tapi bini ba cacak mubail ba asah kuku. Awu aku andang ku gulik gulik tetawa batis ku ka atas malihat" hahaha! Mak ngah memang humor sedikit thoughts nya.

Kalau Ommi.. wallahua'lam. Dari riak wajah.. sudah jelas terpancar.

Kalau aku? Mmm... soal jodoh, aku terima seadanya yang Allah tentukan. Siapa pun dia, seadanya aku terima. Meskipun harta rupa dan nama bukanlah sesuatu yang utama.. jika dia seorang yang telah di miliki tapi ingin memiliki perlu ada 'cukup dan adil' dan bukan sekadar manis bicara tiada terlaksana.

Jika aku punya pilihan.. molek yang belum sama-sama dimiliki tetapi berniat untuk memiliki, kerana itu lebih harmoni. Tiada hati lain yang akan terluka. Tiada jiwa lain yang tersiksa. Tiada nadi lain seakan berhenti menyalurkan nyawa. Tiada bicara lain terkunci dalam raga. Hanya cinta mulia milik abadi bersama. Berdua.

Namun, jika ketentuan arah perjalanan menuju sesuatu yang diluar jangkauan minda, pasti itu adalah hikmah kebesaran Allah yang Maha Izzah. Allahuakbar!

Teringat Abati cakap "duit bukan segala-galanya tapi ada duit segala-galanya ada"

For mie, i agree. Kebahagiaan bukan semata-mata duit harta. Tapi ada duit dan harta, mudah untuk kitane mencipta kebahagiaan.

Zaman sekarang, poligami, terlalu ramai yang berani cakap tapi terlalu sedikit yang berani melaksanakan. Mungkin punca utama, tiada kecukupan dari segi kewangan? (Atau itu sesuatu yang pasti?).

Mungkin saja, kurang ketahanan dalam bicara kebenaran. Kerana ia ibarat nyawa di ubun ubun, ibarat benang yang basah ingin di tegakkan.
Nawaitu. Perbetul. Lillahita'ala.
Bukan kerana rupa, Kerana ia akan tua.
Bukan kerana rasa, kerana ia juga bercampur bisa.
Bukan kerana harta, kerana ujian mungkin akan papa.
Bukan kerana apa, siapa, bagaimana dia. Cukup demi kerana Agama tertanam dalam dirinya.
Itu lebih utama. Akan kekal abadi hingga hujung nyawa. Kerana Jannah itu syurga, syurga itu bahagia.

Another note. Pak Long pernah di datangi seorang sahabat.
"Ustaz, ada doa untuk ber poligami tak?"
"Ada. Dalam Al-Quran"
"Apa dia ustaz?"
"Engkau baca dan amal kan, tapi niat kena betul. Buka Al-Quran, cari surah ne...."
Selang berapa lama, biiznillah, niat nya tercapai.

P/s : Dan segala penceritaan di atas sentiasa diiringi dengan nota kaki serta penjelasan. You can always ask mie if you're not sure or have something to say.

Jika telah miliki satu, jagalah sebaiknya. Itu adalah nyawa. Usah berpaling rasa. Sebelum miliki dua. Pastikan bukan bahagia atas sengketa. Kerana hati bukannya kaca, hati punya rasa.

Wallahuta'ala'lam

No comments:

Post a Comment

Nuffnang