Search This Blog

Monday, 30 May 2016

A Pop Sound


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Innalhamdalillahi.. thummalhamdalillah.

Segala puji dan syukur kepada Allah atas segala nikmat yang diberikan.

I woke up this morning. Exhausted tahap kana ampas badan hehe. We had majlis yesterday di kampung. Biasalah kan kalau kampung ane, masih lagi ada tradisi begotong-royong and memucang-mucang. I will story next post ya.

'Ala kulli hal, alhamdulillah. Managed to gagah kan jua diri bangun basiap keraja. Ujian nikmat sihat, betapa Allah Maha Kasih.

Di malam inda sampat terikah pakaian, so this morning baru tah. The new iron yang i bought masa few months ago, macam inda berapa cooperate. Banyak my baju, shawl angus sepanjang pakai terikah ane. Innalillahi wainnailaihi rojiuun.

This morning pun lengan baju hampir angus, ada stain tapi baik jua masih okay. Shawl pun sikiiit lagi angus. Hehe. Allahurobbi

Memang kalau kebiasaan ikut kan hati.. kan marah. But as times passby, benda cematu remeh saja. Terima, ikhlas dan sabar, kemudian reflect.

Terima, ianya ujian Allah. Ikhlas, atu ketentuan. Sabar sebab pasti ada hikmah. Reflect nya, kerana Allah sayang.

Before i proceed, sambung lagi. Sebalum atu i made hot tamarcocoa, untuk bata. Then masukkan dalam beg.

Ready semua kan turun jalan keraja, dalam 7.25 to 7.30, of which, kalau jalan insha Allah buleh sampai office on time. Sekali, i was about to turun tangga rumah lapas dari kitchen.

'Pop!'

Aku istighfar banyak-banyak dan selawat (ingat jua Allah rupanya, alhamdulillah). Because i knew, misti tah minuman panas tadi melatop, as in tudung nya tebuka and dalam hati harap inda tumpah.

Tapi tumpah jua hehe. Story short, tepaksa tah kamas and barsih kan dulu. Beg betakung aing minuman, little stuff tekana kamah.

kebiasaan mesti tane rasa...
Melambatkan lagi masa.
Menyusahkan lagi melap-lap.
Taim gagas, sana tah jua kan tumpah.
kan?

syukur atau kufur?

kalau lah kitane mengalami keadaan cematu, 

apa reaksi kitane? 
how do we handle it? 
how do we terima keadaan atu?

p/s : didik hati, refleksi diri.

Wallahua'lam.

Sunday, 8 May 2016

Mind Over Matters


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Awesome sunday. Alhamdulillah wa syukurillah.

I have been doing lots of groceries shopping lately. Syndrome menjadi-jadi hehe!. I love food so much but can only eat much. Macam ada fefeeling masak, musim nya mengkali.

Semangat Balik jalan masak, balik kaja masak. Tapi kalau tired tidur dulu.. wajib tu hehe! *hakikat nya bukan rajin dan pandai masak kompom inda tapi mencuba untuk rajin dan mencuba untuk pandai*

On a positive note, sebagai latihan diri nanti masak untuk husband (esehmen, semangat tu) amin, Allah pertemukan jodoh. Dapat spend banyak time sama-sama husband di rumah since masing-masing tired keraja dan kesibukan waktu.

Lagipun, banding urang tetua dulu.. labih sanang kitane ne jua. Kadang kitane alasan malas masak tahap inda munasabah. Ommi cakap kamu bakawin kawinan kandila.. jangan tah jua luan sedikit-sedikit ke kadai saja. nda jua kan tahan. pebaik tah be usin, begaji basar. Pandai-pandai tah mengatur kewangan. *ingati tu Mimie*

Urang tetua dulu bekeraja jua. bajalan batis basawah bapadi, beramu di utan dibawah matahari. Kitane bekerjaya pun masih jua di tahap sanang, masuk pejabat beikun, masuk kerita beikun, sampai rumah on aircond hehe. 

Yatah ganya tahap mentaliti kitane kurang kuat. Ambil iktibar.

Ingatan buat diri sendiri. Para isteri dan wanita, memasak menjaga makan pakai husband and family is ibadah yang lebih aula. Semoga kitane lebih kuat dan istiqomah agar keberkatan sentiasa ada dalam kehidupan berumah tangga. Amin.

I salute ommi, sengalih segagau manapun, tatap jua be masak untuk Abati and kami. Nada istilah makan ke kadai, pembaziran kata ommi hehe *dangar tu Mimie* kalau ada pun cuma untuk sambutan special atau acara tertentu.

Of which, aku tepikir sebenarnya Abati Ommi cuba mendidik kami untuk berjimat, mendidik untuk kami faham nilai duit.

Sebab by logic, kalau kitane sebagai indung bebelanja membari watir bali itu ini, bali tudung macam kan buka kadai, bali baju sampai limpar lemarih *terasa diri* macam mana kan suruh anak bejimat? Macam katam suruh anak jalan lurus pulang tu kan? hehe.

Abati Ommi inda pernah directly mengarahkan atau marah "taruh usin atu. Jangan kan bebelanja saja" sebab by nature anak yang masih bedamitan atu mana jua faham kan menaruh duit. So kalau NATO nda menjadi. harusnya indung buat anak akan mengikut.

I can say halus cara Abati Ommi menerapkan nilai atu dalam diri anak-anak. Dengan didikan atu anak sendirinya automatic iski menabung and simpan duit hasil sendiri, sekali sekala bebelanja. Syukur apa yang ada. Thats how i see it.

I still remember, (seperti yang pernah aku kongsikan sebelumnya) dulu kami belanja skulah pakai separuh, simpan separuh. Atau bawa bata from home, belanja skulah simpan dalam tabung. Myself masa darjah pra kali atau sekulah randah.. belanja 50sen atu pun bekarih jua kan menabung hehe. Kiut kan haha!

And masa kami bebasaran ane pun, kadang berabut and show off tabung sama Abati Ommi siapa simpan coins atau usin keratas paling banyak haha! Saingan positif. Mind you, pebaik tah usin pacah, bejasa jua pakai membayar itu ini atau belanja taim singkat. Atau pun menyiapkan garage atau rumah! *Alhamdulillah* dapat jua elakkan bautang kan kan hehe.

Abati Ommi selalu pasan.. jangan sekali-kali mendidik anak dengan kemewahan bebelanja, kemewahan beharta. Jangan wujudkan istilah "tunjuk ane dapat ane, minta atu dapat atu" hehe. Jangan mendulur anak lagi damit belabih-labihan dengan kemewahan, udah basar menjulur. Telambat udah tu. Bantuk anak-anak kamu dari awal.

I know Abati Ommi menahan rasa untuk kan mendulur anak-anak tapi demi kebaikan masa depan kami, disiplin anak-anak, semua atu di tahan rasa saja. Sekali-sekala ada jua. nda jua batiada.

Sebab kata Abati Ommi, kalau kan mengubah generasi (keturunan), "kitane mesti mula dulu, barutah yang lain nya menurut. Biar masane anak balum paham, terapkan saja konsep kehidupan dan akhlak dalam anak-anak, supaya kematangan atu lakas hinggap. Jangan sudah anak bebasaran barutah kan melatih itu ini, ujung-ujung indung ditempalaki nya balik". Waliyadzubillah, mohon dijauhkan.

Apatah lagi kalau anak bedamitan inda faham apa-apa atu, begantung indung jua banarnya untuk membentuk peribadi anak-anak (bukan indung mengikut karenah anak yang macam-macam nda logic) hmm.. macam sukar payah jua jadi parents? Setiap tindakan dan perbuatan harus di tapis sebab anak-anak ane sifatnya suci mudah mengikut, setiap yang dilihat akan jadi ikutan. "Monkey see, monkey do" hehe. Hati-hati.

Nah sudah melarat cerita. Anyway..

For tonight i made mussels masak sarai halia tumis, first time haha semua jua ne first time nya ane. Plus point, Ommi said, nyaman! Karang makan nasi lagi eh (sebab Ommi masak and makan udah awal tadi tapi tekana merasa the mussels, kan mau makan lagi.. aawwww sweet eh Ommi ne)
And sup sayur paling simple dalam dunia konon less is more hehe. Just bawang merah putih tumis, cube ayam and water bring to boil, masukkan carrot, potato and broccoli.


I keep some untuk lunch box esuk and for the siblings bebata jua. Yay!

Mungkin syndrome chef balum ilang, so i made another makanan untuk breakfast (i love lunchboxes! Banar.. siuk bebata ane. Since daming sampai basar bekeraja, bebata paling da best. Maybe sebab tebiasa Ommi selalu buatkan breakfast untuk kami masa skulah.. until now jadi habit for us hehe thank you Ommi, sebab subuh subuh udah masak for us. love you!)

Aing tangan isteri/indung kan pengikat kasih penyemai sayang suami/anak-anak. *awwww...*

Lagi melarat. Hehe. I made ruti paun as its base moulded dalam muffin tin, inti nya luncheon meat (baru jua pernah membali yang dalam tin), bawang basar, eggs and seasoning. Masuk dalam air fryer 160 for 20 minutes labih kurang. First batch macam tebako sikit hehe pasal baru kan tuning setting sesuai. almaklom resepi hati. Bagi sos cili and dressing.


This one Ommi yang buat masa last week. Superb rasanya! Ulam penggaga. Silap silap buleh seperiuk ne makan nasi hehehe. Bawang, udang karing, sira, micin and limau saja. Then gaul. Ulam nya apa saja. Peria pun buleh. Left photo, salad i grow belakang umah.

Now inda payah lagi bali salad, since menanam sendiri udah.

The day before, i cooked ayam goreng halia and gulayan lamiding tumis garlic belacan. yum!

Semua menu first time. buat ikut resepi hati saja.

Panjang cerita, till then, have a wonderful days ahead!

P/s : jangan jadikan kemalasan menghalang tujuan. Inda pandai, belajar, cari, kaji. Ilmu kan ada di mana-mana. Jangan ego untuk memberi dan menerima.

Kalau kitane ada ilmu, kongsikan niat lillahitaala. Agar bermanfaat bagi semua urang nda kira siapa. Nda perlu pilih urang atu be pangkat atau ada nama, barutah kitane suruk-suruk tapi mendabik dada arah urang biasa-biasa. Astaghfirullah..

Inda perlu ungkit.. "kalau bukan kediaku membawa.. ndada ia pandai tu sianu atu" atau "kalau bukan kediaku mengajar, saumur idup nada ia tau tu". untuk apa mendapat nama, kebanggaan dunia sementara saja.

Maha Suci Allah pemilik segala khazanah ilmu dan ianya diluar jangkauan. So, nda perlu kitane angkuh dan sombong. kan kan? hehe Semuanya Allah yang ilhamkan. Kalau Allah tarik balik? Apa yang kitane ada?

Dan kitane sebagai individu, jangan ambil kesempatan atas kebaikan manusia. Be nice and be good too. Allah Maha Adil. jangan buat pekara yang kitane sendiri inda suka kalau urang buat pekara yang sama arah kitane. renungan muhasabah diri.

Kuasai minda, jernihkan hati. istiqomah mentadbir diri.

Wallahua'lam...

Tuesday, 3 May 2016

Jodoh Dan Usaha


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Surah Yaasin, Ayat 36.


what a beautiful councidence! ayat 36 surah ke 36. Subhanallah.

anyway, hasil dari ilmu minggu lapas. Sedang all the makciks sembang-sembang and tazkirah in between. Ustadzah cakap, nah baik tah di baca ne. Jadikan amalan. Mohon yang baik baik. Jodoh yang taat kepada Allah, yang beriman.

Baca tiap kali lapas sembahyang, dan sebalum keluar rumah.

Kemudian ustadzah takidum kidum memandang aku. "Badangan sudah ne?"

aku senyum menggelengkan kepala dan kelazimannya aku hanya mengaminkan. Hehe siapa tau, kalau kalau doa ustadzah dikabulkan.

and if i may quote as what has already mentioned dalam kitabullah :
"Dan Tuhan kamu menyatakan 'berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadah dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka jahanam dalam keadaan hina'" surah al-ghafir ayat 60

ustadzah menyambung, Kalau sudah ada, buleh jua sabut nama nya lapas baca ayat atu. Insha Allah.

Alahai ustadzah, 'dangan' pun nada.. nama siapa la kan di sabut dalam doa hehe.

Jodoh aturan Allah. Ianya rezeki. Kalau pun nda berjodoh, ia nya kelebihan untuk kitane berbakti kepada indung bapa. dan sudah Janji Allah menciptakan setiap makhluk berpasangan. meski bukan di dunia, di akhirat sana, pasti.

not so long ago, Pak long ada mengongsikan melalui potongan ayat al-quran. Surat al anfal ayat 17. Walaupun asalnya digunakan pak long untuk tujuan lain (memancing ikan) tapi pernah jua dikongsikan untuk doa jodoh (more than one?), terpulang ikut nawaitu. dan biiznillah, diperkenan kan Allah.


so i asked for pencerahan and the exact potongan ayat. so here pak long pesan cara/kaedah,

Apapun cara, doa kitane minta yang baik.. baik kitane pinta, insha Allah baik yang Allah berikan. Tinggal saja keyakinan kitane atas kuasa Allah. semoga perkongsian ane bermanfaat. gunakan sebaiknya, insha Allah. haqqul yaqin.

p/s : so after this, tambah dan tingkatkan doa. sebagai salah satu usaha. Allah Maha Mendengar and husnudzon dengan AturanNya. i wrote this post, sebab last week, ustadzah kongsikan about jodoh, then pagi tadi, kawan Abati merista pasal jodoh, patang nya officemate pun sabut soal jodoh hehe. doakan ya! Allahumma amin.
Wallahua'lam.

Nuffnang