Search This Blog

Saturday, 25 June 2016

Ramadhan - Whats cooking?







Wednesday, 15 June 2016

Merista-rista & Galak rasa


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ 


Ramadhan ke sembilan. Harapnya ada peningkatan. Terutamanya imaan. Pernah menerima pertolongan atau di offer peluang? It doesn't really matter sebenarnya, sama ada kana bagi peluang pekerajahan, ruang menjana pendapatan, ada diajarkan skill/kaedah tertentu, atau pun berupa pemberian.

Salah-salah nya kitane. Kitane terima, temakan budi. Kitane tulak, takut dikata inda sudi. Kalau ianya dikalangan keluarga atau kenalan rapat.. nda jadi masalah barangkali. Kalau kawan, ikut jua siapa urang nya.

Maklum lah kitane, manusia ada pelbagai karenah. Cuba kitane lihat situasi ane..

Situasi kan membari pakaian baru dan lama.

"Di rumah banyak tu baju-baju ku inda ba pakai.. baru masih. Ada yang jarang-jarang inda ku makai atu pun baik lakat. Baguna kau?"

Kita melihat dari segi adat, adab dan akhlak.

Kalau kan membagi atu, rasanya nda relevan di tanya "baguna kau" uja. Apa salahnya kalau kitane bungkus, sediakan and unjuk saja bagi.

Kalau kitane sebagai yang menerima, jaga jua akhlak. Inda salah menerima, kalau inda tepakai sekalipun, buleh panjang kan amal. Hadiahkan arah urang lain yang lebih memerlukan.

Kenapa?

Menjaga water face nya urang hehehe. Inda jua urang yang kan di bagi atu kan te asi-asi becakap "Baguna iiihhh" . kalau urang abis bank mana saja. Kalau urang atu nda berapa pembunyi. Nda kah ia galak rasa jadinya?

Disuatu masa yang lain. Misalkata nampak tah kitane, baju-baju yang kitane bagi atu dipakainya. Adakah kitane akan becakap miyane (situasi di khalayak ramai, di majlis atau jemputan)..

"Nah sadang ah di badan mu baju ku bagi sariatu"

"Bisai jua ah baju ku bagi kau atu"

Atau

Kitane senyum saja dalam hati besyukur kepada Allah dengan amal jariah sadakah kitane di manfaatkan. Tanpa perlu 'merista-rista pembarian'.

Kitane pilih pebuatan yang mana? Tepuk dada tanya iman diri.

Kebanyakan kitane suka merista. Merista tentang kebaikan urang,  alhamdulillah tapi Allah jua yang Maha Kasih.

"Toh kan.. lurus yang ku bagitau kan kadikau atu"
"Eseh.. pandai sudah ia batukang-tukang lapas kuajar atu"
"Mun inda ku membawai kedia ke laut, sampai karang ane sekong lauk pun inda ia kilala"
"Eeh.. mun ndada kediaku tu bapadah. Ndada ia pemandai tu"

Kalau bab merista petolongan, pembarian dan sebagainya.. rasa-rasanya kurang wajar dan tidak perlu sebab inda mendatangkan manfaat. Kenapa perlu highlight diri sendiri?

Siapa yang mampu menahan hatinya dari berbuat sedemikian? Tahniah. Biskita seorang yang hebat.
Sebab kitane tau, Allah pilih kitane untuk membantu atau membuka jalan urang kearah kebaikan. And kalau ia bejaya, semua atu Allah sudah janjikan, melalui manusia ke manusia. Allahuakbar. Sebagai tanda peringatan Allah Maha Kuasa.

Kitane bukan hidup di zaman Saiditina Mariam. Dimana Allah kabulkan permintaannya di dapan mata. Cuba tia kalau karang ane ada macam atu. Andang mengkali kitane lupa diri. Perasaan riak menguasai.

Jangantah jua jauh, filem p.ramlee buluh betung sudah ada pengajarannya. Kesaktian uja kitane.

Misalkata, kitane kenal sudah dengan fe'el (sikap sifat) nya, bisaitah di tulak dengan cara baik. Andang jua dikemudian hari, kompom ia ringan mulut merista-rista (mengungkit-ungkit dalam bahasa oxford nya hehehe).

Akhir qalam, apa pun 'amal kebaikan yang kitane buat atau setiap sampaikan kepada urang..
tahan hati,
tahan lidah,
tahan tutur bicara.. daripada merista-rista. Meskipun kitane ingin rasa berbangga (istighfar dan syukur kepada Allah itu sudah memadai. Kenapa perlu di canang?) Bukan apa.. takut urang galak rasa. Dan menimbulkan riak dalam dada.


Pecayalah, atu semua datang dari Allah sebagai ujian dalam bentuk kebaikan.

Wal'iyadzubillah.

P/s : rasa hebat? Muhasabah diri. Andai Allah tarik semula nikmat sedemikian. Apa yang kita ada? . Kosong.

Penceritaan ane hanya pendapat dan pandangan peribadi. I would love to know apa pandangan biskita pulang, komen? =)

Allahu ta'ala a'lam

Sunday, 12 June 2016

Maaf, Sorry dan berkali-kali

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ


Marhaban ya Ramadhan. Alhamdulillah wa syukurillah kitane dipertemukan dengan Ramadhan lagi. Berapa ramai yang inda sampat menemui ke Ramadhan seterusnya? *muhasabah diri*

Sorry, maaf. Atu sepatutnya kata kunci ajaib.

Tapi kalau sejuta kali sorry, beribu kali maaf? Tapi di ulang-ulang tanpa rasa banar besalah and tanpa perasaan.. ma makna? Wallahu a'lam. Hanya Allah yang Maha Ghafururrahim.

Kalau kitane pasangan suami isteri. Utamakan komunikasi. Cemerlangkan komunikasi. Jujur dan telus. Be transparent tanpa selindung. Namanya hidup besama, kan kan. setiap cerita biasa biasa, suka duka bahagia kongsi sama. Selasaikan sama-sama. *ahem. Kalau kan siok sendiri saja, baik inda payah kawin. Ngomong aja sama dinding hehe*

Tapi kalau becerita sama kawan dalam text, be it group atau private, bukan main komited kitane. Pikir balik. Keutamaan komunikasi alam maya vs alam realiti? berhati-hati.

 
source : google

Kalau biskita buleh membaca pemikiran hati pasangan atau paham walau tanpa komunikasi sepatah kata.. ajaib. tahniah. Biskita mungkin pasangan alien atau bukan penduduk bumi. Hehe!
source : google

Ramai yang gagal kalau..

Mendangar tapi inda menghayati.

Bejanji tapi inda ditepati (walaupun kitane cakap insha Allah atau 50-50, nada masalah inda jadi.. apatah salahnya kalau maklumkan lagi sekali. nda taulah mungkin perlu bayar bejuta barangkali untuk bepadah). apa salahnya bagitau saja sebalum ditanya?

Pernah dangar "whats important to me, is not important to you. Whats important to you may not be important to me"?

Jangan sampai atu tejadi. Ubat nya adalah peka dan toleransi. Kepentingan setiap sesuatu pekara, nilainya hanya individu atu yang tau. Usah diperlekeh.

Susah? Biasalah. Nama nya kehidupan dua dunia bersatu. Masing masing punya kepentingan berlainan. Embrace without complain.

Ingin bahagia?

Jangan sama kan setiap individu, acuan hidup berlainan. Ibaratnya.. nada satu borang permohonan yang fits all. Sedangkan saiz kasut baju seluar lagi ada X, XS, M, L dan sebagainya. Apply dalam kehidupan. Cuba belajar memahami dan mengambil kira. Inda pun cemerlang, atu usaha. And it counts.

Jangan jadikan maaf dan sorry sebagai TIKET MUDAH untuk menutup cerita, melupakan silap, konon malas kan panjang-panjang cerita. No. Its not about sorry maaf saja. Sebab bagi setengah urang, maaf dan sorry atu beharga. Usah dicuaikan.

"Minta maaf ah. Nda ku taliat keritamu paking. Aku atu ba misis masa driving. Yatah telanggar kerita mu. Binasa tu. Belipat ampat. Nda ku bausin kan mengganti"

Apakah relevan kemaafan di situ?

"Sorry ah. Aku tetatak putus tangan anak mu"

Apakah redha dengan hanya sorry?

Jika isu berkaitan dengan rasa dan hati.. perbaiki, teliti, jangan abaikan. Sebab akan sampai suatu saat.. hati mungkin menjadi mati, rasa kian hilang untuk menerima permohonan maaf. Bukan inda memaafkan cuma sudah tiada memberikan makna apa apa; Kayu. Insha Allah.. Jaga yang itu wahai pasangan. tapinya, inda salah jua meminta maaf, sweet tu.

Apapun, inda mendatang kan manfaat jua kalau kitane ego. especially pasangan suami isteri. Kan manang sendiri. Menyalahkan sesama sendiri. Cuba untuk berlapang dada. Timbang baik buruk. Kasih sayang will always wins.

source : google
awww... this is just too cute! walau sesajuk winter, a big warm hug is the best.

Bukan semua insan mudah 'di gula-gulakan'.

Allah ciptakan manusia dengan pelbagai kelebihan. Ada yang mampu membaca 'penipuan dalam bicara', melihat kepincangan dalam kesempurnaan, menilai sifat dari perbuatan dan atur langkah.

Dan bukan semua manusia suka membuka kelebihan diri sendiri. Ada yang cuma melihat dan memerhati tanpa sepatah kata. Berhati hati. Lebih baik jujur dan usah berselindung. Kerana sebenarnya ada yang tahu.

All what we want...

Pasangan yang sentiasa ada di sisi. Walaupun jauh di mata (atas urusan keraja dan sebagainya) tapi always rasa ampir pada perhubungan (kan masane canggih, telipun, media sosial belambak. Gunakan sebaiknya)

Apa lagi alasan kitane supaya keep updated?

Jangan pernah berhenti dalam memberi. Bagi masa, bagi rasa, bagi sayang, bagi cerita.. sebab perhubungan yang penuh dengan pengisian.. insha Allah bertahan. jangan jemu.

Jadilah pasangan yang, kalau tah marah sekali pun.. menyamal sekali pun, inda mengabaikan. Inda 'meninggalkan'. Work it out. Usahakan tapi bukan di peibunkan. Because its not funny der.

semakin berusia harus semakin sweet. marah pun masih payungi.. masih sayang nda berubah.
Dear future husband, please? hehe.


p/s : keindahan pada cinta, kasih dan sayang ialah banyakkan memberi, tanpa meminta.

Wallahua'lam. semoga bermanfaat.

Nuffnang