Search This Blog

Monday, 30 May 2016

A Pop Sound


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Innalhamdalillahi.. thummalhamdalillah.

Segala puji dan syukur kepada Allah atas segala nikmat yang diberikan.

I woke up this morning. Exhausted tahap kana ampas badan hehe. We had majlis yesterday di kampung. Biasalah kan kalau kampung ane, masih lagi ada tradisi begotong-royong and memucang-mucang. I will story next post ya.

'Ala kulli hal, alhamdulillah. Managed to gagah kan jua diri bangun basiap keraja. Ujian nikmat sihat, betapa Allah Maha Kasih.

Di malam inda sampat terikah pakaian, so this morning baru tah. The new iron yang i bought masa few months ago, macam inda berapa cooperate. Banyak my baju, shawl angus sepanjang pakai terikah ane. Innalillahi wainnailaihi rojiuun.

This morning pun lengan baju hampir angus, ada stain tapi baik jua masih okay. Shawl pun sikiiit lagi angus. Hehe. Allahurobbi

Memang kalau kebiasaan ikut kan hati.. kan marah. But as times passby, benda cematu remeh saja. Terima, ikhlas dan sabar, kemudian reflect.

Terima, ianya ujian Allah. Ikhlas, atu ketentuan. Sabar sebab pasti ada hikmah. Reflect nya, kerana Allah sayang.

Before i proceed, sambung lagi. Sebalum atu i made hot tamarcocoa, untuk bata. Then masukkan dalam beg.

Ready semua kan turun jalan keraja, dalam 7.25 to 7.30, of which, kalau jalan insha Allah buleh sampai office on time. Sekali, i was about to turun tangga rumah lapas dari kitchen.

'Pop!'

Aku istighfar banyak-banyak dan selawat (ingat jua Allah rupanya, alhamdulillah). Because i knew, misti tah minuman panas tadi melatop, as in tudung nya tebuka and dalam hati harap inda tumpah.

Tapi tumpah jua hehe. Story short, tepaksa tah kamas and barsih kan dulu. Beg betakung aing minuman, little stuff tekana kamah.

kebiasaan mesti tane rasa...
Melambatkan lagi masa.
Menyusahkan lagi melap-lap.
Taim gagas, sana tah jua kan tumpah.
kan?

syukur atau kufur?

kalau lah kitane mengalami keadaan cematu, 

apa reaksi kitane? 
how do we handle it? 
how do we terima keadaan atu?

p/s : didik hati, refleksi diri.

Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment

Nuffnang