Search This Blog

Sunday, 31 July 2016

Simpati Dan Empati



بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ 

Istighfar.

I'm actually writing this di saat hati dan minda yang masih bercelaru. mohon Allah pelihara setiap bait kata.

Pesan Nabi, diam jika tidak punya kata kata yang baik untuk di perkatakan.

Semalam jam 4 pagi masuk tidur dengan mengenggam amarah yang aku cuba redhakan dengan air wudhu, dengan keyakinan Allah akan perbaiki segalanya.

Bangun jam 6 pagi (rushing, with eye iritation dan kepala masih barat inda cukup tidur) besiap bekamas untuk memulakan perjalanan pagi. dan Allah masih uji, sungguh Allah Maha Kasih.

Something to ponder.

Abati pasan, kalau nda suka urang buat kitane cematu, jangan kitane buat cematu arah urang.

Anyway, kitane manusia. kesilapan dan kesalahan atu lumrah. cuma insan yang hebat ia cuba memperbaiki dan lebih baik dari semalam dan berusaha untuk inda mengulangi.

Recently, banyak pekara yang sama berulang ulang, so i just wanna relate.

Banar jua lah ada satu kata kata yang dulu my ex boss cakap;

"what is important to you, may not be important to me. what is important to me, may not be important to you"

Antara simpati dan empati, kupas dan cari, fahami dan perbaiki,

Jazaakumullahu Khairan Khatsiran!

Monday, 11 July 2016

Eid 1437/2016



بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ 

Alhamdulillah thumma alhamdulillah.

6th day of syawal. Hows your raya? Anyone berkesempatan puasa enam mula 2nd syawal? Alhamdulillah syukur. Tomorrow would be penutup. Yay! (07 Syawal 1437)

Abati cakap, bila-bila pun buleh selagi syawal, tapi kalau mau 'full mark' afdal 2nd syawal. Hehehe kalau exam atau apa-apa petandingan, for sure kitane akan merebut peluang atu kan. So why not rebut peluang 'puasa setahun' hadiah from Allah? *loves*

Teringat my Along, ikut beraya dan masih meneruskan puasa. Masha Allah.. dari kampung (malaysia) and turun brunei ke belait untuk mengaga peradian. Can you imagine karing lihir? Hehe
Indahnya ikatan kekeluargaan.. tiada halangan untuk puasa. Dan Masha Allah, keluarga di belait siap bagi bata lagi untuk sungkai.

Nikmat nya puasa. Nya Ommi, kalau puasa ane inda lapar, inda ngaleh. Bukan puasa namanya hehe. Cabaran iman.

Biasalah kan.. kitane manusia. Nafsu makan macam nada hari esuk hehe.

Kalau nda pun, mungkin kitane alum ada kesempatan. Insha Allah, kitane mohon dan doa semoga Allah kurniakan kelapangan dan kemudahan. Amin.

Macam-macam isu raya. Just now ada bual bicara with teman. Saja untuk dikupas untuk pencambahan minda.

For the past recent years, fenomena jemputan 'open house' atau 'rumah terbuka' would be everyone's favourite.

Bagi yang berkemampuan dan ada tenaga kerja, alhamdulillah buleh jua untuk sebagai sedekah.

Ada jua kebaikannya open house ane. Sekaligus panggil kawan dan keluarga.

Kalau open house raya pertama, rasa-rasanya sesuai untuk melagau siapa?

Bukan untuk isu sebenarnya.. tepulang tuan rumah bila kelapangan waktu dan kelebihan belanja masing-masing. Kitane yang dijemput, silakan datang jika punya waktu.

Kalau nda belaku datang jemputan open house, di hari syawal seterusnya kan ada? Nawaitu untuk kunjung-mengunjungi.

Tapi kitane majoritinya mindset raya petama untuk keluarga atau kawan rapat. Khusus. Kalau melagau kawan pun, buleh.. apa salahnya. Kalau kawan ada kelapangan buleh datang. Kalau nda, nda apa-apa.

Mungkin untuk menjaga kemaslahatan besama rakan sekerja, takut ada yang galak rasa, behawar begalat disama kan with keluarga, mungkin buleh jua di khas kan waktunya.

But on the other hand, inda jua jadi satu kejanggalan.. kitane beraya untuk mengeratkan silaturrahim. So why not kitane pun buleh kenal jua keluarga kawan kitane. Perlu berbaik sangka dan kejernihan hati.

Atau mungkin tuan rumah hanya mampu untuk mengadakan satu open house merangkum semua; keluarga dan rakan. Al-maklum, kos belanja dan tenaga kerja harus diambil kira.

Yang penting harmoni.

Sebagai muhasabah diri, inda perlu kitane memulakan soalan "bila open house?" atau meninggalkan kalimat keramat "kalau open house jangan lupa panggil".

Jangan menjadikan rakan, sahabat dan keluarga jadi serba salah. Kalau pun tekana soalan cematu, jawap saja dengan baik =)

Insha Allah harmoni.

Apa pun, kitane datang saja bekunjung, open house atau inda. Nama nya kitane kan beraya hehe.
Allahu ta'ala a'lam. Masing-masing kitane ada pendapat.

Share your thoughts ya! =)

Nuffnang