Search This Blog

Wednesday, 2 August 2017

Keindahan milikNya

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillahi a'la kulli hal.

i have so many things to reflect upon. banyak pekara tejadi in just a blink of the eyes. suka duka, bahagia derita. but i choose bahagia =) insha Allah.

i almost did not survive di dalam mengharungi ombak di lautan rasa. sungguh, bukan mudah mentadbir kerajaan hati. kadang kitani sendiri pun tewas dalam pertarungan yang kitani sendiri cipta.

so true apa yang Allah sudah tetapkan, kesudahannya yang penting. so in the end, i survived. thats all matter now. *senyum*

i saw instastory posting by Farah Fakhira penulis buku Aku Mahu Hidayah. when i read her post, hati ikut mengiyakan. kebenaran ada di situ. she wrote this.. 
Tanda-tanda Allah sayang kita,
diberikan kesedihan, dengan kesedihan itu kita akan sering menyebut namaNya
diberikan kesakitan, dengan kesakitan itu kita akan sentiasa memohon kesembuhan dariNya
diberikan kesusahan, dengan kesusahan itu kita akan menjadi redha
diberikan kehilangan, dengan kehilangan itu kita meminta yang terbaik dari Allah
diberikan penderitaan, kerana hanya jiwa yang menderita akan selalu dekat pada Allah
diberikan kemiskinan, kerana Allah mahu kita meminta padaNya
diberi kehinaan, kerana Allah mahu kita mohon kemuliaan dariNya
i have cried so much, sampai terasa zahirnya hati ditikam. Allahuakbar! hanya atu termampu kuucapkan. it was never easy to go through that painful phase.

aku berkali-kali terjatuh, namun masih waras dan sekuatnya memintal tali Allah. meski diluar solat, aku meneruskan my conversation with Allah. setiap saat dan masa, non stop. mengadu, meminta, memohon.

dalam hati dan fikiran terlalu banyak bersoal jawap. kenapa? apakah inda ada jalan penyelesaian yang lebih baik dari ani?. bukan, bukan salah silap yang dicari. cuma ingin berdamai dengan pemilik hati.

semampunya diusahakan mencari tapi rasanya sudah cukup, sudah sampai masanya. its time to let go apa yang ada digenggaman.

and this song by UNIC got stuck in my head *smile*
Allaahumma, innii astakhiiruka bi'ilmika, wa astaqdiruka biqudratika,wa as-aluka min fadhlikal ‘azhiim, fa innaka taqdiru wa laa aqdiru, wa ta'lamu wa laa a'lamu, wa anta ‘allaamul ghuyuub Allaahumma In Kunta Ta'lamu Anna Haadzal Amro Kahirun Lii Fii Diinii Wa ma'aasyii wa 'aaqibati amrii Faqdurhu lii wayassirhu lii Tsumma baarikli fiih Wa in kunta ta'lamu anna haadzal amro syarrun lii fii diinii wa ma'aasyii wa ‘aaqibati amrii, fashrifhu ‘annii, washrifnii ‘anhu, waqdur liyal khairahaytsu kaana, tsumma radhdhinnii bih
Ya Allah aku beristikharah dengan ilmuMu, Aku memohon kekuatan dengan kekuatanMu, Dan aku memohon keagungan kurniaanMu, Kerana Engkau berkuasa dan tidak pula aku, Engkau mengetahui juga tidak aku, Maha mengetahui yang ghaib, Ya Allah jika ini baik bagiku, Agamaku dan kehidupanku Juga natijahku selepas ini maka tetapkanlah Engkau mudahkanlah, Dan berkatilah aku padanya. Ya Allah jika ini buruk bagiku Agamaku dan kehidupanku Juga natijahku selepas ini maka jauhkannya dariku, Juga jauhkan aku darinya Tetapkan aku dengan kebaikan Sebagaimana yang sepatutnya Kau jadikanku meredhainya.
apapun, i am so happy, sebab Allah telah permudahkan setiap perjalanan yang aku sendiri pada mulanya sukar untuk percaya.. ianya akan berakhir dengan kebaikan.

sungguh, keindahan itu MilikNya, milik Allahu Ajmal.

laahaw la walaa quwwata illa billah.

aku cuma kecewa, logika minda menolak, sebab manusia yang beradab, datang menyapa dengan salam, manusia yang biadap, perginya tanpa berpesan.

Wallahu ta'ala a'lam. Jazaakumullahu Khairan!

1 comment:

Nuffnang